Σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδό του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το λεγόμενο ΒREXIT

Μετά το BREXIT πολλά πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά το καθεστώς των φοιτητών που θα σπουδάζουν στο ΗΒ και προέρχονται από χώρες της ΕΕ.

Article featured image
Article featured image


Μετά το BREXIT πολλά πράγματα έχουν αλλάξει όσον αφορά το καθεστώς των φοιτητών που θα σπουδάζουν στο ΗΒ και προέρχονται από χώρες της ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, εξαιτίας του BREXIT, οι φοιτητές από χώρες της ΕΕ πληρώνουν δίδακτρα ως οι υπήκοοι τρίτων χωρών, δεν έχουν πρόσβαση στο φοιτητικό δάνειο που παρέχει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ), ενώ είναι απαραίτητη η εξασφάλιση βίζας για την παραμονή τους στο ΗΒ κατά την διάρκεια των σπουδών τους. Σημειώνεται ότι αυτό δεν ισχύει για φοιτητές που έχουν εξασφαλίσει το Δικαίωμα Προεγκατάστασης / Εγκατάστασης στο ΗΒ (UK Pre-settled/Settled status) ή είναι κάτοχοι Βρετανικού διαβατηρίου και οι οποίοι εξακολουθούν να απολαμβάνουν των χαμηλών διδάκτρων από τα πλείστα των πανεπιστημίων, του φοιτητικού δανείου και δεν χρειάζονται βίζα.

Παρά τις αλλαγές, το ΗΒ παραμένει ένας δημοφιλής προορισμός για τους Κύπριους φοιτητές για τους πιο κάτω λόγους:

- Πολλά από τα πανεπιστήμια του ΗΒ κατατάσσονται σταθερά μεταξύ των κορυφαίων 100 στον κόσμο, ενώ οι εγκαταστάσεις, διευκολύνσεις και ευκαιρίες για έρευνα και καινοτομία που παρέχονται είναι παγκόσμιας κλάσης, επιτρέποντας στους μαθητές να βιώσουν ποιοτική εκπαίδευση. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κερδίσει 133 βραβεία Νόμπελ (2ο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες).

- Μικρότερη διάρκεια σπουδών και μαθημάτων (χαμηλότερο κόστος) - Τα περισσότερα προγράμματα σπουδών στο ΗΒ είναι μικρότερης διάρκειας σε σύγκριση με άλλες χώρες και με λιγότερους μήνες φοίτησης. Επιπρόσθετα, οι φοιτητές έχουν συνήθως 4 μήνες στη διάθεση τους κάθε χρόνο (Ιούνιο-Σεπτέμβριο) για να τον χρησιμοποιήσουν για πρακτική εξάσκηση και/ή απόκτηση άλλων δεξιοτήτων που ενισχύει το Βιογραφικό τους Σημείωμα και την επαγγελματικής τους αποκατάσταση.

- Αριθμός κορυφαίων πανεπιστημίων προσφέρουν υποτροφίες που μειώνουν σημαντικά το κόστος των διδάκτρων και ορισμένα έχουν διατηρήσει χαμηλά τα δίδακτρα τους ειδικά για τους Ευρωπαίους φοιτητές για να διατηρήσουν ένα καλό μείγμα φοιτητών από το εξωτερικό.

- Τα πρότυπα εκπαίδευσης απολαμβάνουν εκτίμησης και αναγνωρισιμότητας από τους εργοδότες σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει πληθώρα ευκαιριών για πρακτική άσκηση και απασχόληση.

- Το περιβάλλον είναι φιλικό και υποστηρικτικό και επιτρέπει στους φοιτητές να προσαρμοστούν εύκολα στις σπουδές τους. Δείγμα της έμπρακτης στήριξης των φοιτητών είναι ότι ο κάθε φοιτητής έχει τον προσωπικό του σύμβουλο καθώς και τον μέντορα του για συμβουλές και βοήθεια για αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.

- Τα πανεπιστήμια προσφέρουν ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, ενισχύοντας τις δεξιότητες των φοιτητών να ζουν και να προσαρμόζονται σε ένα παρόμοιο περιβάλλον.

- Τα πανεπιστήμια του ΗΒ προσφέρουν πληθώρα ευκαιριών ανάπτυξης προσωπικών ενδιαφερόντων και δεξιοτήτων μέσα από τη συμμετοχή σε εκατοντάδες φοιτητικούς συλλόγους και ομάδες.

- Το ΗΒ είναι η ιδανική χώρα για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας και για την ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων, ενώ υπάρχει η δυνατότητα εκμάθησης μιας άλλης ξένης γλώσσας εντελώς δωρεάν.

- Άλλα πλεονεκτήματα αποτελούν η εγγυημένη διαμονή στις Πανεπιστημιακές Εστίες (1ο έτος), η ύπαρξη πολλών ιδιωτικών φοιτητικών εστιών ανάλογα με τον προϋπολογισμό και τις προσωπικές ανάγκες του κάθε φοιτητή καθώς και το εξαιρετικό δημόσιο σύστημα συγκοινωνιών.

Η Εκπαιδευτική Έκθεση «STUDY UK στις 24 και 25 Ιουνίου 2023 στο Ξενοδοχείο Κλεοπάτρα στη Λευκωσία δίνει την δυνατότητα σε υποψήφιους φοιτητές/φοιτήτριες και τους γονείς τους να γνωρίσουν από κοντά κορυφαία πανεπιστήμια του ΗΒ και να ενημερωθούν για όλα τα θέματα που αφορούν τις σπουδές στο ΗΒ.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους διοργανωτές Photiades Education στο 22-100116 ή ακολουθήστε τον σύνδεσμο της έκθεσης στο Facebook https://fb.me/e/2ehvyLX3F

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ