Η Λι Γιουνγκ- χε νιώθει ότι ξανάνιωσε: αυτή η Νοτιοκορεάτισσα, που θα γιόρταζε το 2024 τα 60ά της γενέθλια, βρέθηκε να είναι έναν χρόνο νεότερη από τη μία ημέρα στην άλλη, αφού η χώρα εγκατέλειψε τον παραδοσιακό τρόπο υπολογισμού της ηλικίας.
Μέχρι σήμερα στη Νότια Κορέα τα μωρά που γεννιόντουσαν θεωρούνταν ότι είναι ενός έτους, ενώ οι άνθρωποι μεγάλωναν κατά ένα έτος την 1η Ιανουαρίου. Έτσι ένα βρέφος που γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου, την επόμενη ημέρα γινόταν αυτομάτως 2 ετών.
Όμως, σήμερα, η Σεούλ εγκατέλειψε οριστικά αυτό το παραδοσιακό σύστημα υπολογισμού της ηλικίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες Νοτιοκορεάτες να γίνουν ένα με δύο χρόνια νεότεροι.
«Είναι ωραίο!», δηλώνει η Λι, μια νοικοκυρά από τη Σεούλ. «Για τους ανθρώπους όπως εγώ, που θα γίνονταν 60 του χρόνου, σημαίνει ότι είμαστε ακόμη νέοι», προσθέτει.
Η Νότια Κορέα ήταν η τελευταία χώρα της ανατολικής Ασίας που μετρούσε τους μήνες που περνά το έμβρυο στη μήτρα, για να υπολογίζει την ηλικία των ανθρώπων. Η Κίνα, η Ιαπωνία, ακόμη και η Βόρεια Κορέα, είχαν εγκαταλείψει το σύστημα εδώ και δεκαετίες.
«Είναι δύσκολο όταν ένας αλλοδαπός με ρωτά την ηλικία μου, διότι γνωρίζω ότι αναφέρεται στη διεθνή μου ηλικία, όποτε πρέπει να κάνω υπολογισμούς», εξηγεί ο Χονγκ Σουκ- μιν ένας 47χρονος υπάλληλος, που θεωρείται 45 ετών στον υπόλοιπο κόσμο.
Πλέον η νομοθεσία απαιτεί τη χρήση του διεθνούς συστήματος υπολογισμού της ηλικίας στα επίσημα έγγραφα. Η μεταρρύθμιση θα έχει περιορισμένες επιπτώσεις καθώς ήδη χρησιμοποιείται ο διεθνής τρόπος υπολογισμού της ηλικίας στα διαβατήρια των Νοτιοκορεατών, για την απονομή συντάξεων ή ακόμη και στο σύστημα υγείας.