Ήξερες ότι στην Κορέα είσαι έναν χρόνο μεγαλύτερος/-η απ’ ό,τι στην Κύπρο;

Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί και δύο!

Article featured image
Article featured image


Οι Νοτιοκορεάτες έχουν -ή τουλάχιστον είχαν- έναν ιδιαίτερο τρόπο να υπολογίζουν πόσων χρονών είναι ένας άνθρωπος. Η ηλικία στη χώρα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: «παγκόσμια» και «κορεατική ηλικία». Η πρώτη κατηγορία φυσικά έχει να κάνει με το πόσα χρόνια έχουν περάσει από τη γέννηση κάποιου, ενώ η κορεατική μπορεί να διαφέρει από ένα έως και δύο έτη. Η κορεατική είναι η ηλικία που χρησιμοποιούν πιο συχνά στην καθημερινότητά τους οι πολίτες.

Εξηγούμε! Από τη στιγμή που ένα μωρό γεννιέται στη Νότια Κορέα θεωρείται πως είναι ήδη ενός έτους. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει γεννηθεί τον Ιανουάριο του 1990 στην Κορέα, δεν είναι 32 ετών, αλλά 33. Ακόμη πιο αλλόκοτα είναι τα πράγματα για τα μωρά που γεννιούνται προς το τέλος του έτους, καθώς η διαφορά από την πραγματική τους ηλικία είναι ακόμη μεγαλύτερη: αν, ας πούμε, ένα βρέφος γεννηθεί στις 31 του Δεκέμβρη, την 1η του Γενάρη θα είναι ήδη δύο ετών!Ο νόμος που αλλάζει τα δεδομένα

Η Νότια Κορέα πέρασε σήμερα νόμο που καταργεί την παραδοσιακή μέθοδο υπολογισμού της ηλικίας κάποιου και υιοθετεί τα διεθνή πρότυπα- μια αλλαγή που θα έχει ως συνέπεια οι πολίτες να εμφανίζονται κατά 1 ή 2 χρόνια νεότεροι στα επίσημα έγγραφα.

Υπάρχει επίσης ένα ξεχωριστό σύστημα για λόγους στρατολόγησης ή υπολογισμού της νόμιμης ηλικίας για την κατανάλωση αλκοόλ και για κάπνισμα, στο οποίο η ηλικία κάποιου υπολογίζεται από το μηδέν στη γέννηση και την 1η Ιανουαρίου προστίθεται μία χρονιά. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, ωστόσο, η Νότια Κορέα ορίζει ότι σε ιατρικά και νομικά έγγραφα χρησιμοποιείται η διεθνής πρακτική που υπολογίζει την ηλικία από μηδέν στη γέννηση και προστίθεται ένας χρόνος σε κάθε επέτειο γενεθλίων.

Η σύγχυση που προκαλούν τα διαφορετικά συστήματα θα εξαφανιστεί - τουλάχιστον σε επίσημα έγγραφα - όταν τον Ιούνιο του 2023 τεθούν σε ισχύ οι νέοι νόμοι που προβλέπουν τη χρήση μόνο της διεθνούς μεθόδου για τον υπολογισμό της ηλικίας. «Η αναθεώρηση έχει στόχο να περιορίσει το περιττό κοινωνικοοικονομικό κόστος που προκαλείται από νομικές και κοινωνικές διαμάχες καθώς συνεχίζει να υπάρχει σύγχυση λόγω των διαφορετικών μεθόδων υπολογισμού της ηλικίας», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο Γου Σανγκ-μπουμ από το κυβερνών Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας.

Η Τζονγκ Ντα-ουν, μια 29χρονη υπάλληλος γραφείου, χαίρεται με την αλλαγή αυτή, λέγοντας ότι ανέκαθεν έπρεπε να σκεφθεί προσεκτικά όταν στο εξωτερικό την ρωτούσαν για την ηλικία της.

«Θυμάμαι ξένους να με κοιτούν με προβληματισμό διότι μου έπαιρνε τόσο χρόνο να δώσω μια απάντηση για την ηλικία μου».

«Ποιος δεν θα ήθελε να γίνει ένα ή δύο χρόνια νεότερος;», πρόσθεσε.Με πληροφορίες από ΑΠΕ και CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ