Ανθρώπινα λείψανα φέρεται να βρέθηκαν στα συντρίμμια του υποβρυχίου Titan

Χθες, ανασύρθηκαν τα πρώτα συντρίμμια του μοιραίου βαθυσκάφους. [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Article featured image
Article featured image

Ανθρώπινα λείψανα φέρεται να βρέθηκαν μέσα στα συντρίμμια του υποβρύχιου βαθυσκάφους τής Ocean Gate, Τitan, που ανασύρθηκαν από την περιοχή τραγωδίας στον Ατλαντικό Ωκεανό, σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή.

Όπως γνωστοποίησε η ακτοφυλακή στην ανακοίνωσή της, ιατροδικαστές και ειδικοί θα διενεργήσουν ανάλυση των φερόμενων ανθρώπινων υπολειμμάτων.

Εικόνες από τα διεθνή μέσα κατέγραψαν την αποφόρτωση από το πλοίο Horizon Arctic άμορφων όγκων της ατράκτου, στην προβλήτα Σεν Τζονς στο Νιουφάουντλαντ του Καναδά, χθες το πρωί.



Μεταξύ των τμημάτων του βαθυσκάφους που μεταφέρθηκαν στη στεριά, βρισκόταν η «μύτη», το πλωριαίο τμήμα του υποβρυχίου, καθώς και μια άμορφη μάζα από καλώδια. Καλύφθηκαν γρήγορα με μεγάλους μουσαμάδες πριν ανυψωθούν, με γερανούς, σε φορτηγά, που θα τα μεταφέρουν σε εργαστήρια για ανάλυση.



Σημειώνεται ότι και οι πέντε επιβάτες του υποβρύχιου σκάφους σκοτώθηκαν στις 18 Ιουνίου, όταν εκείνο υπέστη ενδόρρηξη, ενενήντα λεπτά μετά την καταβύθισή του στο διάσημο ναυάγιο που βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον βυθό του βόρειου Ατλαντικού.

Αυτοί που σκοτώθηκαν ήταν ο Διευθύνων Σύμβουλος της OceantGate, Στόκτον Ρας, ο Βρετανός επιχειρηματίας Χάμις Χάρντινγκ, ο Γάλλος δύτης Ανρί Πολ Νερζολέ και ο πακιστανικής καταγωγής επιχειρηματίας Σαζάντα Νταγούν μαζί με τον γιο του, Σουλεμάν, που ήταν Βρετανοί πολίτες.

Η υπηρεσία βρίσκεται στα πρώτα στάδια της έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας. Το Συμβούλιο Θαλάσσιων Ερευνών (MBI) της ακτοφυλακής θα μεταφέρει τα συντρίμμια σε λιμάνι των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάλυση και έλεγχο.

Όπως σημείωσε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της συγκεκριμένης υπηρεσίας, Τζέισον Νόιμπάουερ, «υπολείπεται σημαντικός όγκος εργασίας που πρέπει να διεξαχθεί ώστε να γίνουν κατανοητοί οι παράγοντες που οδήγησαν στην ολέθρια απώλεια του Titan και να διασφαλιστεί πως δεν θα επαναληφθεί ξανά παρόμοια τραγωδία».

Πάντως, στο παρελθόν, είχαν εκφραστεί επανειλημμένα φόβοι για την ασφάλεια των ταξιδιών με το υποβρύχιο της Ocean Gate, ωστόσο η εταιρεία συνέχισε κανονικά τις αποστολές σε μεγάλη βάθη. Εμπειρογνώμονες είχαν επισημάνει πως δεν ήταν κατάλληλο για τέτοιες καταδύσεις, ενώ έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου και σχετικά με το οπτικό του πεδίο, το οποίο δεν ήταν πιστοποιημένο για τέτοια βάθη.


Με πληροφορίες από BBC

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ