Οι ειδικοί μάς εξηγούν το «φαινόμενο του παρμπρίζ»
O πιο εύκολος τρόπος να εντοπίσει κανείς τη μείωση του πληθυσμού των εντόμων σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι να παρατηρήσει τον αριθμό εκείνων που σκοτώνονται εξαιτίας της πρόσκρουσης τους στο παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου.
Κυριακή 04 Ιουνίου 2023
2
λεπτά
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τον διαρκώς μειούμενο πληθυσμό των εντόμων και τους κινδύνους που κρύβει το φαινόμενο αυτό για το οικοσύστημα.
Οι περισσότεροι από εμάς διατηρούμε μια… αμυντική -αν όχι εχθρική- στάση απέναντι στα έντομα, αντιλαμβανόμενοι την παρουσία τους στο περιβάλλον περισσότερο ως απειλή και λιγότερο ως μία απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ζωή στον πλανήτη γη.
Είναι γνωστό ότι η δραματική μείωση ή ο αφανισμός των εντόμων θα οδηγούσε στην κατάρρευση ενός ολόκληρου οικοσυστήματος, καθώς τα έντομα συμμετέχουν στην επικονίαση, στην ανακύκλωση των θρεπτικών συστατικών και στον τροφικό κύκλο, αποτελώντας τη βασική πηγή τροφής πολλών πτηνών.
Η δραματική μείωση του πληθυσμού τους, λοιπόν, μόνον προβληματισμό μπορεί να προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα, η οποία προειδοποιεί για τις συνέπειες του φαινομένου αυτού.
Ένα φαινόμενο που είναι γνωστό και ως το «φαινόμενο του παρμπρίζ», καθώς ο πιο εύκολος τρόπος να εντοπίσει κανείς τη μείωση του πληθυσμού των εντόμων σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι να παρατηρήσει τον αριθμό εκείνων που σκοτώνονται εξαιτίας της πρόσκρουσης τους στο παρμπρίζ ενός αυτοκινήτου.
Στα συγκεκριμένα ευρήματα, δηλαδή στον αριθμό των νεκρών εντόμων σε ένα παρμπρίζ, έχουν βασιστεί δύο διαφορετικές επιστημονικές έρευνες. Η πρώτη εκπονήθηκε στη Δανία, συγκρίνοντας τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώθηκαν το όχι και τόσο μακρινό 1997 με εκείνα του 2017.
Το συμπέρασμα στο οποίο οποίο κατέληξε η έρευνα είναι συγκλονιστικό, μιας και ο πληθυσμός των εντόμων φαίνεται πως μειώθηκε μέσα σε μια 20ετία κατά 80%.
Μια δεύτερη έρευνα ολοκληρώθηκε πριν από μερικά χρόνια και στη Μεγάλη Βρετανία, αντιπαραθέτοντας τα αριθμητικά δεδομένα του 2004 με εκείνα του 2019. Ακολουθώντας την ίδια ακριβώς μεθοδολογία, ο αριθμός των εντόμων σε 15 χρόνια μειώθηκε κατά 50%.
Μάλιστα το 2021 μια δεύτερη βρετανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση στον πληθυσμό των εντόμων σε σχέση με το 2004 αγγίζει το 72%.
Ανάμεσα στις αιτίες της κατάρρευσης του πληθυσμού είναι η χρήση χημικών ουσιών που προκαλούν τον θάνατο ολόκληρων αποικιών, όπως άλλωστε και η «εισβολή» των ανθρώπων στο φυσικό τους περιβάλλον.
Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μόνον στην Ολλανδία κάθε μήνα σκοτώνονται 133 δισεκατομμύρια έντομα από την κίνηση των οχημάτων στους δρόμους της χώρας, χωρίς να μπορεί κανείς να ανατρέψει την κατάσταση αυτή.
Υπάρχουν και εκείνοι, βέβαια, που υποστηρίζουν ότι η μείωση των ορίων ταχύτητας θα μπορούσε να μετριάσει το πρόβλημα. Ειδικότερα, όσο μικρότερη είναι ταχύτητα κίνησης τόσο μικρότερη είναι και η πιθανότητα ένα έντομο να βρεθεί στον δρόμο μας. Αν μάλιστα μιλάμε για ταχύτητες μικρότερες των 55 χλμ./ώρα, τότε ο αριθμός των εντόμων που θα χανόταν θα μειωνόταν και μάλιστα σημαντικά.