Τύπισσα βόλταρε στην παραλία και βρήκε δόντι από αρχαίο μαστόδοντα

Βρήκε δόντι μήκους ενός μέτρου να προεξέχει από την άμμο.

Article featured image
Article featured image

Γυναίκα που έκανε βόλτα σε μια παραλία της Καλιφόρνια βρήκε κάτι ασυνήθιστο να προεξέχει από την άμμο: ένα δόντι από έναν αρχαίο μαστόδοντα.

Η Jennifer Schuh βρήκε το δόντι μήκους ενός μέτρου να προεξέχει από την άμμο στις εκβολές του Aptos Creek στην πολιτειακή παραλία Rio Del Mar, στην κεντρική Καλιφόρνια.

«Ήμουν στη μία πλευρά του ρυακιού και μία κυρία μου μιλούσε από την άλλη πλευρά και με ρώτησε τι είναι αυτό στα πόδια σου» αφηγήθηκε η Schuh. «Φαινόταν κάπως περίεργο, σαν καμένο σχεδόν».

Στην αρχή δεν ήταν σίγουρη τι ήταν. Τράβηξε μερικές φωτογραφίες και τις δημοσίευσε στο Facebook, ζητώντας απαντήσεις.

Η απάντηση ήρθε από τον Wayne Thompson, σύμβουλο παλαιοντολογικών συλλογών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Σάντα Κρουζ.

Διαπίστωσε ότι το αντικείμενο ήταν ένας φθαρμένος γομφίος από ενήλικο μαστόδοντα του Ειρηνικού, ένα εξαφανισμένο είδος που μοιάζει με ελέφαντα.

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα» έγραψε ο ίδιος και την προέτρεψε να του τηλεφωνήσει.

Στο μεσοδιάστημα, η Schuh είχε φύγει από το σημείο και όταν επέστρεψε, έλειπε. Αφού επιχείρησε να το βρει, αποφάσισε να ζητήσει και πάλι τη βοήθεια των social media για τον εντοπισμό του. Το αίτημά της αυτό, έφτασε μέχρι τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Την Τρίτη, ο Jim Smith, κάτοικος κοντινής περιοχής, τηλεφώνησε στο μουσείο για να ενημερώσει πως έχει το δόντι.

«Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη όταν μου τηλεφώνησαν» δήλωσε η Liz Broughton, εργαζόμενη του μουσείου, και εξήγησε πως ο άνδρας είχε εντοπίσει το σημαντικό αντικείμενο κατά τη διάρκεια τζόκινγκ. Αρχικά δεν γνώριζε τι ήταν, αλλά μετά είδε μία φωτογραφία στις ειδήσεις και κατάλαβε ότι είχε αυτό που έψαχνε τόσος κόσμος.

Η ηλικία του δοντιού δεν είναι σαφής. Η σελίδα του μουσείου αναφέρει ότι οι μαστόδοντες, γενικά, περιπλανιόντουσαν στην Καλιφόρνια από περίπου 5 εκατομμύρια έως 10.000 χρόνια πριν.

«Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αυτό το δείγμα είναι ηλικίας μικρότερης του 1 εκατομμυρίου έτους, το οποίο είναι σχετικά "νέο" για τα δεδομένα των απολιθωμάτων» δήλωσε η Broughton.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ