64χρονος πήγε στον γιατρό γιατί η γλώσσα του έγινε πράσινη και τριχωτή

Διαγνώστηκε με «τριχωτή γλώσσα».

Article featured image
Article featured image


Με ένα ασυνήθιστο και ανησυχητικό σύμπτωμα εμφανίστηκε ένας άνδρας σε γιατρούς. Η γλώσσα του είχε γίνει πράσινη και τριχωτή. Ο 64χρονος είχε παρατηρήσει την αλλαγή στη γλώσσα του τις λίγες εβδομάδες πριν από το ραντεβού του σε κλινική.

«Κατά τη φυσική εξέταση, η γλώσσα είχε επιμήκεις νηματώδεις θηλές και πράσινο αποχρωματισμό. Δεν σημειώθηκαν άλλες στοματικές ή οδοντικές αλλοιώσεις», έγραψε η ιατρική ομάδα στην αναφορά περιστατικού. «Έγινε διάγνωση τριχωτής γλώσσας».

prasini-glossa_city.png



Η εμφάνιση της αβλαβούς πάθησης προκαλείται από τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος στη γλώσσα. Αυτό προκαλεί επιμήκυνση των θηλών που καλύπτουν τη γλώσσα και περιέχουν γευστικούς κάλυκες . Με τη σειρά τους, οι θηλές παγιδεύουν άλλες ουσίες, όπως τρόφιμα, βακτήρια. Ο αποχρωματισμός είναι συχνά μαύρος, αλλά μπορεί να είναι καφέ, κίτρινος ή, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, πράσινος.

Η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από μια σπάνια παρενέργεια αντιβιοτικών, κακή στοματική υγιεινή, ξηροστομία, κάπνισμα ή διατροφή με μαλακές τροφές που δεν τρίβουν το νεκρό δέρμα στη γλώσσα. Οι γιατροί σημειώνουν ότι ο άνδρας είχε σταματήσει να παίρνει αντιβιοτικά για οδοντική λοίμωξη λίγο πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ευτυχώς, αντιμετωπίζεται απλά αφαιρώντας την αιτία της πάθησης και καλή στοματική υγιεινή. Στον ασθενή συστάθηκε να τρίψει απαλά τη γλώσσα του με μια οδοντόβουρτσα και να σταματήσει το κάπνισμα. Έξι μήνες αργότερα, οι γιατροί είδαν ότι η γλώσσα του είχε επιστρέψει στην κανονική της εμφάνιση, αν και ο άνδρας συνέχισε να καπνίζει.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ