Όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα μας κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Article featured image
Article featured image


Οι καύσωνες που έσπασαν ρεκόρ σε όλο το βόρειο ημισφαίριο προκάλεσαν και πάλι ανησυχίες σχετικά με τον κίνδυνο που ενέχουν τέτοια φαινόμενα για την υγεία των ανθρώπων, ιδιαίτερα των παιδιών και των ηλικιωμένων.

Τέτοιοι συνεχείς καύσωνες, οι οποίοι λένε οι ειδικοί γίνονται πιο συνηθισμένοι λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο, μπορεί να θέσουν τα ανθρώπινα σώματα υπό ακραία πίεση, οδηγώντας μερικές φορές σε αφυδάτωση, θερμοπληξία και θάνατο.

Πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι πέθαναν λόγω της ζέστης στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι.

Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, το σώμα παλεύει να διατηρήσει την κανονική του θερμοκρασία γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου. Η καρδιά ανεβάζει τον ρυθμό, στέλνοντας ιδρώτα για να δροσίσει την επιφάνεια του δέρματος, την πρώτη γραμμή του σώματος ενάντια στη ζέστη. Τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος διαστέλλονται επίσης, απελευθερώνοντας θερμότητα.


Πότε «χτυπά» η θερμοπληξία

Αν όμως η ζέστη κατακλύσει αυτούς τους ρυθμιστές θερμοκρασίας, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση, πονοκεφάλους, πυρετό και διαταραγμένο ύπνο.

Ένα άλλο πρώιμο σημάδι είναι η αφυδάτωση, η οποία συμβαίνει όταν το σώμα χάνει περισσότερα υγρά από όσα προσλαμβάνει. Η θερμοπληξία, η οποία χτυπά όταν το σώμα δεν μπορεί να σταματήσει τη θερμοκρασία του να ανεβαίνει τους 40 βαθμούς Κελσίου, θεωρείται η πιο σοβαρή ασθένεια που σχετίζεται με τη ζέστη.

Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός έχει προειδοποιήσει ότι οι επανειλημμένα υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, επειδή το σώμα δεν έχει ποτέ την ευκαιρία να ανακάμψει.

Τέτοια υψηλά ελάχιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας, από τα οποία επηρεάζονται περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρώπης και της Κίνας αυτή την εβδομάδα, μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή και θάνατο, σύμφωνα με τον Οργανισμό.

«Ενώ το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής εστιάζεται στις μέγιστες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι αυτές που έχουν τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία, ειδικά για τους ευάλωτους πληθυσμούς», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.



Η υγρασία
κατά τη διάρκεια του καύσωνα μπορεί επίσης να επηρεάσει το σώμα.

Η εφίδρωση βοηθά στην ψύξη των σωμάτων εξατμίζοντας το δέρμα, αλλά αν είναι πολύ υγρό, ο ιδρώτας δεν μπορεί να εξατμιστεί. Ο συνδυασμός θερμότητας και υγρασίας μετριέται με τη γνωστή θερμοκρασία «υγρής λάμπας».

Οι ερευνητές έχουν προειδοποιήσει ότι μια θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα 35 βαθμών Κελσίου μπορεί να σκοτώσει έναν υγιή νεαρό ενήλικα, μέσα σε έξι ώρες.

Αυτό το όριο της ανθρώπινης επιβίωσης έχει επιτευχθεί μόνο μερικές φορές αλλά οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο αριθμός των περιπτώσεων θα αυξηθεί καθώς η υδρόγειος θερμαίνεται.

Πιο ευάλωτοι κατά τη διάρκεια του καύσωνα είναι οι ηλικιωμένοι, τα άτομα που έχουν ήδη προβλήματα υγείας και τα παιδιά , ιδιαίτερα κάτω των πέντε ετών.

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, έχουν λιγότερους ιδρωτοποιούς αδένες
, καθιστώντας τους ηλικιωμένους λιγότερο ικανούς να ελέγχουν τη θερμοκρασία τους.

Κατά τη διάρκεια των καύσωνα, αυτοί οι ιδρωτοποιοί αδένες λειτουργούν μέρα και νύχτα.

Μετά από λίγες μέρες, οι ιδρωτοποιοί αδένες εξαντλούνται
και παράγουν λιγότερο ιδρώτα, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος.

Οι περισσότεροι από τους εκτιμώμενους 61.672 ανθρώπους που πέθαναν λόγω της ζέστης στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι ήταν άνω των 80 ετών, σύμφωνα με έρευνα.


Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Το πού ζουν οι άνθρωποι και το τι κάνουν μπορεί επίσης να τους θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατά τη διάρκεια των καύσωνα.

Η ζωή σε μια πόλη, ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ή σπίτια με κακή μόνωση, μπορεί να εκθέσει περαιτέρω τους ανθρώπους στη ζέστη. Άτομα που εργάζονται έξω, όπως οι οικοδόμοι, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο. Όσοι αθλούνται κινδυνεύουν διπλά γιατί η άσκηση ανεβάζει και τη θερμοκρασία του σώματος. Οι άστεγοι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι, έχοντας λίγους τρόπους να ξεφύγουν από τη ζέστη.

Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προσθέσουν προβλήματα υγείας κατά τη διάρκεια του καύσωνα, όπως τα διουρητικά που μειώνουν την ποσότητα του νερού στο σώμα.

Κατά τη διάρκεια του καύσωνα οι άνθρωποι πρέπει να πίνουν άφθονο νερό και να προσπαθούν να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο δροσεροί. Οι υγειονομικές αρχές συνιστούν στους ανθρώπους να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω κατά το πιο ζεστό μέρος της ημέρας , και αν είναι δυνατόν να περάσουν μερικές ώρες σε δροσερό μέρος, πως κλιματιζόμενο σινεμά, βιβλιοθήκη ή μουσείο.

Συμβουλεύουν επίσης τους ανθρώπους να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση ή την κατανάλωση αλκοόλ.



Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ