Χωρίς δουλειά θα μας αφήσει η Google, δοκιμάζει εργαλείο ΑΙ που γράφει ειδήσεις

Η ίδια βέβαια, λέει ότι ο ρόλος του θα είναι επικουρικός.

Article featured image
Article featured image


Η Google δοκιμάζει ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία ειδήσεων και το παρουσίασε σε μεγάλα ΜΜΕ, μεταξύ άλλων οι New York Times, η Washington Post και η News Corp, στην οποία ανήκει η Wall Street Journal.


Αυτό το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης -με το προσωρινό όνομα Genesis- μπορεί να δεχθεί πληροφορίες, για παράδειγμα λεπτομέρειες γεγονότων που είναι σε εξέλιξη και να δημιουργήσει ειδησεογραφικό περιεχόμενο, ανέφεραν πηγές που επικαλούνται οι New York Times.


Η Google πιστεύει ότι το εργαλείο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα είδος προσωπικού βοηθού για δημοσιογράφους, αυτοματοποιώντας κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν, κερδίζοντας χρόνο. Επίσης, σύμφωνα με μία από τις πηγές των NYT, η Google θεωρεί πως πρόκειται για υπεύθυνη τεχνολογία, με την οποία τα ΜΜΕ θα μπορούσαν να αποφύγουν τις παγίδες της τεχνητής νοημοσύνης.


Τεχνητή νοημοσύνη: Τι απαντά η Google για το νέο εργαλείο


Όμως, κάποια από τα στελέχη που είδαν την παρουσίαση της Google την περιέγραψαν ως ανησυχητική. Από την άλλη, εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε πως το εργαλείο αυτό δεν προορίζεται για να αντικαταστήσει τους δημοσιογράφους.


Η Google, δήλωσε η Τζεν Κράιντερ, σε συνεργασία με ΜΜΕ, «είμαστε στα αρχικά στάδια της εξερεύνησης ιδεών για πιθανή παροχή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να βοηθήσουμε τους δημοσιογράφους με τη δουλειά τους».


Αυτά τα εργαλεία, συμπλήρωσε, «δεν προορίζονται -ούτε μπορούν- να αντικαταστήσουν τον σημαντικό ρόλο που έχουν οι δημοσιογράφοι στο ρεπορτάζ, τη δημιουργία και την επαλήθευση των άρθρων τους». Αντί γι' αυτό, θα μπορούσαν να παρέχουν επιλογές για τίτλους και άλλα στιλ γραφής, πρόσθεσε.


Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης της Google -όπως περιγράφεται- έχει πιθανά υπέρ και κατά δήλωσε ο καθηγητής Δημοσιογραφίας Τζεφ Τζάρβις.


«Αν αυτή η τεχνολογία μπορεί να παρέχει πραγματικές πληροφορίες αξιόπιστα, οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο», είπε αρχικά. Από την άλλη, σημείωσε, αν αυτό το εργαλείο χρησιμοποιηθεί λανθασμένα, σε ειδήσεις με απαιτήσεις, τότε «θα μπορούσε να πλήξει την αξιοπιστία όχι μόνο του εργαλείου, αλλά και των Μέσων που το χρησιμοποιούν».


Η εξέλιξη έρχεται λίγες μέρες αφότου το πρακτορείο Associated Press ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την OpenAI για τις δυνατότητες αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης στην κάλυψη της ειδησεογραφίας.


Το AP χρησιμοποιεί εδώ και καιρό εργαλεία ΑΙ που συντάσσουν αυτόματα άρθρα για τα οικονομικά αποτελέσματα εταιρειών, μέχρι σήμερα όμως η τεχνολογία αυτή δεν χρησιμοποιείται ευρέως.


Με πληροφορίες από lifo, in.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ