Σε ποιο social media νιώθουν την περισσότερη ασφάλεια οι μαύροι κουίρ και τρανς νέοι;

Και σε ποιο μέσο νιώθουν λιγότερη ασφάλεια και κατανόηση.

Article featured image
Article featured image


Τα social media μπορούν να αποτελέσουν ένα δίκοπο μαχαίρι για την queer νεολαία. Αν και η διαδικτυακή παρενόχληση αποτελεί ξεχωριστή απειλή για την ψυχική τους υγεία, οι έφηβοι ΛΟΑΤΚΙ+ περνούν πολύ περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο καθώς τους δίνεται μεγαλύτερο περιθώριο να εκφραστούν αλλά και να βρουν άλλα άτομα με παρόμοιο σεξουαλικό προσανατολισμό.

Μια νέα μελέτη από το «The Trevor Project» διερευνά το συγκεκριμένο φαινόμενο επικεντρώνοντας την προσοχή της στην queer και τρανς νεολαία μαύρου χρώματος. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση για την πρόληψη των αυτοκτονιών -πραγματοποιώντας έρευνα σε περισσότερους από 28.000 νέους στις ΗΠΑ, ηλικίας 13 έως 24 ετών- διαπίστωσε ότι πάνω από το μισό (53%) των μαύρων νέων ΛΟΑΤΚΙ+ αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια στο TikTok, σε σύγκριση με το 45% των λευκών συνομηλίκων τους.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η εφαρμογή είναι το απόλυτο πρότυπο όσον αφορά την προστασία των queer και τρανς χρηστών. Τον Μάιο, αρκετοί πρώην υπάλληλοι του TikTok ανέφεραν στη Wall Street Journal ότι η εταιρεία είχε θέσει υπό παρακολούθηση χρήστες που έβλεπαν γκέι περιεχόμενο. Το 2021, μια έκθεση της Media Matters διαπίστωσε επίσης ότι ο αλγόριθμος της εφαρμογής προωθούσε περιεχόμενο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στις προτάσεις προς τους χρήστες «For You», παρόλο που αυτή η πρακτική φέρεται να είχε απαγορευτεί.


Τα social media που ακολουθούν και το... Twitter

Τι γίνεται όμως με την αίσθηση ασφάλειας των νέων queer και τρανς ατόμων σε άλλες εφαρμογές; Πίσω από το TikTok, όπου το 53% των μαύρων νέων ΛΟΑΤΚΙ+ αισθάνονται πιο ασφαλείς, το Discord είναι δεύτερο με 42%, ενώ ακολουθείται από το Instagram με 41% και το YouTube με 33%.

Το «Trevor Project» διαπίστωσε ότι οι μαύροι νέοι ΛΟΑΤΚΙ+ ένιωθαν λιγότερη ασφάλεια και κατανόηση σε πλατφόρμες όπως το Reddit, το Twitch, το Steam και το Facebook, καθώς και γενικότερα σε εφαρμογές γνωριμιών.

Το Twitter θεωρήθηκε το χειρότερο
μέσο σε όλους τους τομείς, με μόνο το 21% των μαύρων νέων ΛΟΑΤΚΙ+ και το 20% των λευκών νέων ΛΟΑΤΚΙ+ να αναφέρουν ότι αισθάνονται ασφαλείς και αποδεκτοί εκεί. Μάλιστα, η προστασία που παρέχεται στους queer και τρανς χρήστες στη συγκεκριμένη πλατφόρμα μειώνεται σταθερά από τότε που η εταιρεία εξαγοράστηκε από τον Έλον Μασκ, τον περασμένο Οκτώβριο.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον περασμένο μήνα, ο ετήσιος δείκτης ασφάλειας στα social media (SMSI) διαπίστωσε ότι από τα πέντε μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης — Twitter, Facebook, Instagram, TikTok και YouTube — το Twitter ήταν η μόνη πλατφόρμα της οποίας η βαθμολογία ασφαλείας δεν βελτιώθηκε με βάση τις πολιτικές της σχετικά με τους χρήστες ΛΟΑΤΚΙ+. Στην πραγματικότητα, η βαθμολογία του Twitter μειώθηκε κατά 12 μονάδες από το 2022 έως το 2023, λόγω της άρσης της απαγόρευσης του για αναρτήσεις misgendering και deadnaming.

Τέλος, το «The Trevor Project» διαπίστωσε ότι το να νιώθεις ασφάλεια σε οποιοδήποτε κοινωνικό δίκτυο μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των νεαρών μαύρων queer και τρανς ατόμων.

Όπως σημειώνει το «Trevor Project» στα ευρήματά του «το να αισθάνεσαι ασφαλής και αποδεκτός σε τουλάχιστον έναν διαδικτυακό χώρο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο αυτοκτονίας τον περασμένο χρόνο και χαμηλότερα ποσοστά άγχους για όλους τους νέους ΛΟΑΤΚΙ+ και ειδικότερα για τους μαύρους νέους».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ