Όλα όσα μας «κέρασαν» οι (Κύπριοι) ομοφοβικοί τους τελευταίους μήνες

Με αφορμή τη Διεθνή ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας, θυμόμαστε μερικά περιστατικά που αποδεικνύουν ότι ως κοινωνία έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για να μη φοβόμαστε το διαφορετικό. Με τακούνια ή χωρίς.

Article featured image
Article featured image


Διεθνής ημέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙφοβίας σήμερα και κάτσαμε να αναλογιστούμε κατά πόσο μπορεί η κυπριακή κοινωνία να υποστηρίξει έναν τέτοιο θεσμό.

Κάνοντας αναδρομή στους τελευταίους μήνες παρατηρήσαμε μια άνευ προηγουμένου έξαρση ομοτρανσφοβικών επιθέσεων, ενώ την ίδια στιγμή, η Accept και άλλες οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων άρχισαν να γίνονται πιο ενεργές, διοργανώνοντας πολλές και διάφορες εκδηλώσεις.


Περιστατικά ρητορικής μίσους και εγκλημάτων βίας


Σε επικοινωνία μας με την Accept, ζητήσαμε να μάθουμε πόσες καταγγελίες για ομοτρανφοβικά περιστατικά έχουν δεχτεί τον τελευταίο χρόνο. Δυστυχώς, η απάντηση του οργανισμού ήταν πως δεν γνωρίζουν συγκεκριμένο αριθμό, παρόλο που βρίσκονται σε επικοινωνία με το Τμήμα κατά των Διακρίσεων της αστυνομίας, το οποίο δεν έχει επίσης κάποιο αριθμό να αναφέρει.

Ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει κάποιος καταγεγραμμένος αριθμός από τους επίσημους φορείς είναι επειδή οι Αρχές βάζουν τα περιστατικά ρητορικής μίσους και εγκλημάτων μίσους ή βίας, που αφορούν τον σεξ. προσανατολισμό, ταυτότητα φύλου και έκφραση φύλου στη γενική σφαίρα του ρατσισμού, που αφορά θρησκείες, καταγωγή κ.ά.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες τα σχετικά περιστατικά όχι μόνο φαίνεται να αυξήθηκαν σε συχνότητα, αλλά και σε ένταση, με τρία από αυτά να είχαν στόχο εκδηλώσεις της Accept. Τα δύο αφορούσαν τις παρεμβολές κουκουλοφόρων σε ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν στο ΤΕΠΑΚ, ενώ το τρίτο έλαβε χώρα στο πάρκο σκύλων στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «A Proud Dog’s Day», όπου ένα άτομο επιτέθηκε στα στελέχη της οργάνωσης που ετοίμαζαν τον χώρο. Η Accept έγινε, επίσης, δέκτης απειλής την περασμένη εβδομάδα στο Instagram, όταν κάτω από μια ανάρτηση σχετικά με μια άλλη εκδήλωση, ένα ανώνυμο προφίλ έγραψε πως «θα τους περιμένει μια έκπληξη εκεί». Η εκδήλωση τελικά ακυρώθηκε λόγω των καιρικών συνθηκών.



Πέραν των επιθέσεων προς την Accept, τους τελευταίους μήνες ολόκληρο το νησί έγινε μάρτυρας διάφορων άλλων περιπτώσεων, με τρανταχτά παραδείγματα όταν ένα γκέι ζευγάρι εκδιώχθηκε από νυχτερινό κέντρο στη Λεμεσό λόγω ενός φιλιού και όταν ένας στρατιωτικός αμόλησε έναν ομοφοβικό οχετό στο TikTok με το θέμα να αποκτά (δικαίως) τεράστιες διαστάσεις.



Ραγδαία αύξηση της τρανσφοβίας παρά της ομοφοβίας


Κατά τη συνομιλία μας, ο αντιπρόεδρος της Accept, κ. Αντώνης Παπαγεωργίου, μάς είπε πως παρατηρείται «μια ραγδαία αύξηση της τρανσφοβίας κυρίως, παρά της ομοφοβίας, η οποία πηγάζει από τη Δύση, την Αμερική και την Αγγλία, εξαιτίας αρκετών influencers που καταφέρονται εναντίον των τρανς ατόμων. Το βλέπουμε και σε μερικούς πολιτικούς μας, οι οποίοι τείνουν να χρησιμοποιούν την ίδια ρητορική και την ίδια επιχειρηματολογία του τύπου “αυτοπροσδιορίζομαι σαν γάτος/σκύλος/κ.λπ”. Είναι η ίδια ρητορική που ακολουθείται σε παγκόσμιο επίπεδο κυρίως από τα Μέσα της δύσης και έφτασε και στην Κύπρο και επηρεάζει πάρα πολύ, ειδικά τη νεολαία».


Τα σχόλια (τα) δικά σας


Παγκόσμια ημέρα κατά της ΛΟΑΤΚΙφοβίας σήμερα και πολλοί οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μας, έκαναν αναρτήσεις, για να δείξουν την υποστήριξή τους στην κοινότητα. Ωστόσο, αυτό προκάλεσε αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα του κόσμου, αποδεικνύοντάς μας ότι ως κοινωνία έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε, για να μη φοβόμαστε το διαφορετικό. Σχόλια αναφέρουν μεταξύ πολλών άλλων, ότι «οι π**στηδες εν να καταστρέψουν τον θεσμό της οικογενείας» και πως «βαλτήκαν να μας κάνουν ούλλους σούστενους».

Instagram 1080x1080 copy.jpg



Κάπου εδώ αξίζει να αναφερθεί πως τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δεν έχουν κάποια δογματική ατζέντα που θέλουν να μεταδώσουν ούτε έχουν στόχο να προσηλυτίσουν κόσμο. Το μόνο που θέλουν είναι ίσα δικαιώματα με κάθε άλλο συνάνθρωπό τους, την ελευθερία της έκφρασης και της αγάπης. Όσο για τους «τίτσιρους στες παρελάσεις», καλό θα ήταν να σκεφτούμε τι ήταν αυτό που κάνουμε ως κοινωνία, που κυριολεκτικά κινεί άτομα να βγαίνουν από τα ρούχα τους.



Υπάρχει ελπίδα(!)


Μπορεί όλα τα προαναφερόμενα να μαυρίζουν την (πολύχρωμη) ψυχή μας, ωστόσο μπορεί κανείς να διακρίνει στον ορίζοντα πως, παρόλο που αυξήθηκαν οι επιθέσεις και η ρητορική μίσους, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είναι πιο ενωμένη από ποτέ. Οργανώσεις όπως η Accept και κολεκτίβες όπως η Queer Collective CY διοργανώνουν εκδηλώσεις για να φέρουν την κοινότητα ακόμα πιο κοντά και να παρέχουν τον χώρο που τους στερεί η ίδια η κοινωνία.

Μη αμελητέα είναι και η κίνηση μεγάλων οργανισμών να ανοίγουν την αγκαλιά τους προς τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα παρόλη την έξαρση της ομοτρανσφοβίας που παρατηρείται.

Κόντρα στο σύστημα που δεν τους υποστηρίζει και που εν γένει προάγει την ετεροκανονικότητα, η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα συνεχίζει να παλεύει για τα θεμελιώδη, ανθρώπινα δικαιώματα κάνοντας πασαρέλα πάνω στις απαρχαιωμένες απόψεις τον συντηρητικών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ