Το γκέι ζευγάρι που εκδιώχθηκε από κλαμπ της Λεμεσού, λέει τη δική του εκδοχή της ιστορίας

Στον απόηχο των διαφόρων δηλώσεων που έκαναν λόγο για «ακραίες ερωτικές περιπτύξεις», το ζευγάρι επέλεξε να μιλήσει στη CITY για όσα έγιναν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.

Article featured image
Article featured image


Την περασμένη Κυριακή 4/9, η Accept προχώρησε σε μια δημόσια καταγγελία στο Facebook, στην οποία ανέφερε πως την προηγούμενη ημέρα ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι είχε εκδιωχθεί από κλαμπ της Λεμεσού λόγω ενός φιλιού που αντάλλαξε.

Σε χθεσινή επικοινωνία μας με την οργάνωση ενημερωθήκαμε πως όταν εκείνη ήρθε σε επαφή με το συγκεκριμένο κέντρο διασκέδασης, ζητώντας εξηγήσεις, έλαβε την απάντηση πως: «επιτρέπονται τα φιλιά στους στρέιτ και όχι στου γκέι, επειδή προκαλούν άλλους και υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν εντάσεις ή τσακωμοί. Το κάναμε για να προστατεύσουμε το μαγαζί, αλλά και το ζευγάρι».


Το νυχτερινό κέντρο προχώρησε αργότερα στην ακόλουθη δημοσίευση στα ΜΚΔ, στην οποία, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για ένα μεμονωμένο και εξαιρετικά ακραίο περιστατικό». Τόνισε δε, ότι «οι δύο νεαροί άνδρες επιδίδονταν σε ακραίες ερωτικές περιπτύξεις μπροστά στα μάτια δεκάδων θαμώνων του μαγαζιού, οι οποίοι έμειναν να τους παρακολουθούν εμβρόντητοι (…) και έσπευσαν να παραπονεθούν στην ομάδα ασφάλειας του μαγαζιού για την ανάρμοστη, άκρως προκλητική και προσβλητική συμπεριφορά των δύο ανδρών». Το μαγαζί ανέφερε επίσης, στην ανακοίνωσή του ότι «μέλη της ομάδας ασφαλείας επέστησαν την προσοχή του νεαρού ζευγαριού, καλώντας τους ευγενικά και διακριτικά να αποχωρήσουν από τον χώρο, αφού τελειώσουν το ποτό τους, ώστε να διαφυλαχθεί η γενική ηρεμία, αλλά και η δική τους προσωπική ασφάλεια».



Στον απόηχο αυτών των δηλώσεων και στην έκταση που έλαβε το ζήτημα, το ζευγάρι επικοινώνησε με τη CITY, θέλοντας να διηγηθεί τη δική του πλευρά -και εκδοχή- της ιστορίας.

«Πήγαμε στο μπαρ, για να πάρουμε ποτά και κάπου εκεί δώσαμε ένα απλό φιλί και μια αγκαλιά. Yπήρχε κι άλλος κόσμος στον χώρο που μπορεί να επιβεβαιώσει πως το φιλί μας δεν ήταν προκλητικό. Καθώς χορεύαμε, ήρθε η ασφάλεια του μαγαζιού και μάς ζήτησε να τελειώσουμε το ποτό μας και να φύγουμε από τον χώρο», μάς ανέφεραν χαρακτηριστικά.

«Όταν ρωτήσαμε γιατί μάς διώχνουν δεν πήραμε απάντηση, αφού το άτομο που μας είχε προσεγγίσει, έφυγε. Έτσι αποφασίσαμε να ρωτήσουμε τον μπαρμαν και εκείνος μάς απάντησε ότι ο λόγος ήταν το φιλί που δώσαμε. Όταν ζητήσαμε περαιτέρω διευκρίνηση και αν θεωρείται παράνομο το φιλί, ο ίδιος μάς είπε ότι ο λόγος που μας διώχνουν δεν ήταν μόνο επειδή φιληθήκαμε, αλλά επειδή είμαστε γκέι και φιληθήκαμε», πρόσθεσαν, τονίζοντας πως όσο καιρό διαμένουν στην Κύπρο, έχουν χορέψει και έχουν φιληθεί σε διάφορα μαγαζιά, χωρίς να έχει δημιουργηθεί ποτέ οποιοδήποτε πρόβλημα.

Όπως λένε, φοβήθηκαν για το πώς θα εξελισσόταν η κατάσταση, αφού το προσωπικό ήταν αρκετά αγενές μαζί τους και έτσι αποφάσισαν να αποχωρήσουν. Σε επόμενο χρόνο, επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το μαγαζί και το ενημέρωσαν πως θα οδηγήσουν την υπόθεση στην αστυνομία.


«Αυτή η εμπειρία άλλαξε εντελώς τον τρόπο που βλέπουμε την ΕΕ»

Οι δύο άνδρες δεν κατάγονται από την Κύπρο, αλλά μετακόμισαν στο νησί εντός του τελευταίου χρόνου γιατί πίστευαν πως θα ήταν πιο ασφαλείς σε μια χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτή η εμπειρία άλλαξε εντελώς τον τρόπο που βλέπουμε την ΕΕ», είπαν χαρακτηριστικά.

Το ζευγάρι απευθύνθηκε στην Accept Κύπρου, ενώ κατήγγειλε το περιστατικό στην Επίτροπο Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από την οποία αναμένουν απάντηση.

Σε επικοινωνία μας με την Accept, ενημερωθήκαμε πως η οργάνωση γίνεται δέκτης καταγγελιών για ανάλογα περιστατικά σε μαγαζιά περίπου μια φορά το εξάμηνο, ενώ οι καταγγελίες για λεκτικές παρενοχλήσεις ή απειλές είναι συχνότερες. Η οργάνωση προσθέτει επίσης, πως το περιστατικό στο εν λόγω κλαμπ κατέδειξε την ομοφοβία που επικρατεί σε μερίδα της κυπριακής κοινωνίας, ενώ τόνισε πως αναμένει την άμεση αντίδραση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως μάς ενημέρωσε επίσης η οργάνωση, το ζευγάρι μπορεί να προστατευθεί από τον Περί Καταπολέμησης των Φυλετικών και Ορισμένων Άλλων Διακρίσεων Νόμο του 2004 (Eπίτροπος), μέσα στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο σεξουαλικός προσανατολισμός.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ