Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν πίνεις ένα ποτήρι καφέ;

Μάλλον έχουν δίκαιο εκείνοι που γκρινιάζουν αν δεν πάρουν την πρωινή τους «δόση».

Article featured image
Article featured image


Πορτογάλοι επιστήμονες έκαναν μία έρευνα στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι που πίνουν συχνά καφέ προκειμένου να κατανοήσουν εάν οι επιπτώσεις της καφεΐνης προκαλούν όντως το φαινόμενο της αϋπνιας και της εγρήγορσης ή αν σχετίζονται περισσότερο την ιδέα και τις προσδοκίες αναφορικά με την κατανάλωση του ροφήματος.

Οι ερευνητές ζήτησαν από άτομα που έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα να απέχουν από το να φάνε ή να πιούν οτιδήποτε περιείχε καφεΐνη για τουλάχιστον τρεις ώρες.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία, μία πριν και μία 30 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ ή άλλου προϊόντος με καφεΐνη.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να χαλαρώσουν και να αφήσουν το μυαλό τους να περιπλανηθεί.

Η ομάδα των επιστημόνων αξιολόγησαν τα αποτελέσματα των μαγνητικών τομογραφιών, εξετάζοντάς τα σε σχέση με την εκτελεστική μνήμη αλλά και σε σχέση με τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι ενεργές όταν ο άνθρωπος δεν είναι συγκεντρωμένος στον εξωτερικό κόσμο, αλλά βρίσκεται λειτουργία ενδοσκόπησης (default mode network).

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η αλληλεπίδραση των περιοχών που σχετίζονταν με τη λειτουργία του αυτοστοχασμού μειώθηκε, τόσο μετά την κατανάλωση καφέ, όσο και μετά τη λήψη άλλης μορφής καφεΐνης.



Οι επιστήμονες λένε ότι η κατανάλωση καφεΐνης, έκανε τους ανθρώπους πιο έτοιμους να περάσουν από μια κατάσταση ξεκούρασης του μυαλού σε μια κατάσταση που απαιτεί περισσότερη ενέργεια και προσοχή, όπως η εργασία.

Ωστόσο, η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι η κατανάλωση καφέ αύξησε τη αλληλεπίδραση με μέρη του εγκεφάλου που εμπλέκονται με την εργασιακή μνήμη, τον γνωστικό έλεγχο και την στοχευμένη συμπεριφορά.

Αυτό όμως δεν συνέβη όταν οι συμμετέχοντες πήραν άλλα προϊόντα με καφεΐνη.

Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ είναι το κλειδί για να βρεθεί κάποιος σε κατάσταση εγρήγορσης, έτοιμος να αδράξει τη μέρα και να ανταποκριθεί σε εξωτερικά ερεθίσματα.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένες από τις επιδράσεις που εντοπίσαμε οφείλονταν στην καφεΐνη, περιμένουμε ότι και άλλα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη θα είχαν κάποιες από αυτές τις επιπτώσεις.

Ωστόσο, τα άλλα ροφήματα έπρεπε να σχετίζονται με την κατανάλωση καφέ, λόγου χάρη λόγω της ιδιαίτερης μυρωδιάς και γεύσης ή της ψυχολογικής προσδοκίας που σχετίζεται με την κατανάλωση του ροφήματος», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης.

Με άλλα λόγια, οι μελετητές κατέληξαν στο ότι είναι πιθανό η εμπειρία της κατανάλωσης καφέ χωρίς καφεΐνη να έχει τα ίδια αποτελέσματα. Αυτή η έρευνα ωστόσο δεν μπορούσε να διαφοροποιήσει τα αποτελέσματα μεταξύ των δύο περιπτώσεων.

Ο καθηγητής Νούνο Σούσα, του Πανεπιστημίου του Minho της Πορτογαλίας πρόσθεσε: «... θα μπορούσαν να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των συμμετεχόντων όσον αφορά τον μεταβολισμό της καφεΐνης που θα ήταν ενδιαφέρον να εξερευνηθούν στο μέλλον».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ