Σχεδόν έναν μήνα από την έναρξη της προβολή της στην Αλγερία η ταινία Barbie αποσύρθηκε από τις σκοτεινές αίθουσες της βορειοαφρικανικής χώρας με απόφαση των Αρχών, που την έκριναν ως «ηθικά ακατάλληλη». Σύμφωνα με δήλωση επίσημης πηγής στο Reuters, η ταινία προωθεί την ομοφυλοφιλία και δεν συνάδει με τις θρησκευτικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις της Αλγερίας.
Η ταινία Barbie απαγορεύτηκε επίσημα για «διαφθορά των ηθών», ανέφερε το 24H Algérie, προσθέτοντας ότι από την ημέρα της κυκλοφορίας της, τα εισιτήρια έχουν γίνει sold out. Σύμφωνα με τον αλγερινό διαδικτυακό ενημερωτικό ιστότοπο, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τεχνών της Αλγερίας ειδοποίησε τους κινηματογράφους στο Αλγέρι, το Οράν και την Κωνσταντίνη να αποσύρουν «αμέσως» την ταινία. Ούτε το υπουργείο ούτε η Αλγερινή Ρυθμιστική Αρχή Οπτικοακουστικών Θεμάτων σχολίασαν την αναφερόμενη οδηγία ούτε παρείχαν αιτιολογία γι’ αυτήν.
Η Barbie άρχισε να προβάλλεται σε μερικούς κινηματογράφους της Αλγερίας τον περασμένο μήνα. Οι διανομείς της ταινίας αφαίρεσαν την υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ από τα προγράμματα προβολών τους από αυτήν την εβδομάδα. Η κίνηση έρχεται μετά την αντίστοιχη απαγόρευση της προβολής της από τις Αρχές στο Κουβέιτ για φερόμενη διάβρωση των συντηρητικών αξιών.
Η ταινία κινδυνεύει με αποκλεισμό και στον Λίβανο με τον υπουργού πολιτισμού της χώρας να ζητά από τη γενική υπηρεσία ασφαλείας του Λιβάνου, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών και είναι παραδοσιακά υπεύθυνη για τις αποφάσεις λογοκρισίας, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, για να αποτρέψει την προβολή της ταινίας. Η δήλωση του αξιωματούχου ανέφερε ότι η ταινία φαίνεται να «προωθεί την ομοφυλοφιλία και τον σεξουαλικό μετασχηματισμό» και «αντικρούει τις αξίες της πίστης και της ηθικής» με το να μειώνει τη σημασία της οικογένειας.
Η κυκλοφορία της Barbie στη Μέση Ανατολή είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 31 Αυγούστου, αλλά πρόσφατα μεταφέρθηκε στις 10 Αυγούστου, υποδεικνύοντας φαινομενικά ότι τυχόν ζητήματα λογοκρισίας είχαν επιλυθεί. Οι ταινίες συχνά καθυστερούν στην περιοχή, για να δοθεί χρόνος στις εταιρείες παραγωγής να τις λογοκρίνουν ή να συγκεντρώσουν επιτροπές για να τις εξετάσουν.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η ταινία απαγορεύτηκε και στο Βιετνάμ, για άλλους λόγους. Συγκεκριμένα, η ταινία περιλαμβάνει μια σκηνή όπου απεικονίζεται ένας χάρτης με τη «γραμμή των εννέα σημείων» των εδαφικών διεκδικήσεων του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, που το Βιετνάμ καταγγέλλει ότι παραβιάζουν δικά του κυριαρχικά δικαιώματα.
«Δεν δίνουμε άδεια κυκλοφορίας στην αμερικανική ταινία Barbie στο Βιετνάμ επειδή περιέχει την προσβλητική εικόνα της “γραμμής των εννέα σημείων”», είχε αναφέρει η κρατική εφημερίδα Tuoi Tre.
Αντιδράσεις στην Αλγερία
Ορισμένοι χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Αλγερία διαμαρτυρήθηκαν για την απαγόρευση προβολής της ταινίας δημοσιεύοντας τα παράπονά τους μαζί με το hashtag «#IAmBarbie». Άλλοι κατήγγειλαν τις Αρχές για «λογοκρισία» και «φανατισμό».
«Η ταινία Barbie αποτελεί απειλή για την ηθική, λένε», σχολίασε η συγγραφέας Λέιλα Μπελκατσέμ στον λογαριασμό της στο Facebook. «Για ποια ηθική μιλούν όταν οι λογοκριτές παρακολουθούν ταινίες πορνό στα σπίτια τους; Δεν βαρεθήκατε να σέρνετε τη χώρα στις σκοτεινές σας αυταπάτες;».
Η ταινία Barbie δεν περιέχει καμία έκδηλη σεξουαλικότητα ή αναφορές σε δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αλλά φαίνεται ότι έχει προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως λόγω και του ευρέος μηνύματος της ένταξης και της ισότητας των φύλων σε μια περιοχή, όπου η ομοφυλοφιλία θεωρείται ευρέως ως ταμπού. Η ταινία της Warner Bros έχει καταγράψει εισπράξεις άνω του 1,2 δις. δολαρίων ανά την υφήλιο από τη μέρα που άρχισε να προβάλλεται.