Άγνωστο «εξωγήινο» πλάσμα με 20 «χέρια» ανακαλύφθηκε στα βάθη του Ανταρκτικού Ωκεανού

Το απόκοσμο πλάσμα βρέθηκε κατά τη διάρκεια μιας ερευνητικής αποστολής.

Article featured image
Article featured image

Μια σημαντική ανακάλυψη προέκυψε από τα βάθη του Ανταρκτικού Ωκεανού – ένα τεράστιο πλάσμα με 20 χέρια, που εμφανίζει μια αξιοσημείωτη ομοιότητα με φράουλα. Ονομάστηκε επίσημα «Promachocrinus gregarious» και αυτός ο σαγηνευτικός οργανισμός έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων, κερδίζοντας την άτυπη ονομασία Antarctic strawberry feather star (Promachocrinus fragarius) – «αστέρι από φτερά φράουλας». Εκ πρώτης όψεως το «εξωγήινο» πλάσμα δεν μοιάζει με φράουλα, ωστόσο, μία πιο κοντινή ματιά στην κορυφή του σώματός του θυμίζει το μέγεθος και το σχήμα του φρούτου.


Το πλάσμα βρέθηκε κατά τη διάρκεια μιας ερευνητικής αποστολής, καθώς η ομάδα έσυρε τα δίχτυά της από τα παγωμένα νερά του Ανταρκτικού Ωκεανού. Το πλήρωμα άρχισε να παρατηρεί με δέος τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά αυτού του πλάσματος, ενώ μια μελέτη σχετικά με αυτό δημοσιεύθηκε στο Journal of Invertebrate Systematics, στις 14 Ιουλίου.


Το ιδιαίτερο πλάσμα μοιάζει εξαιρετικά με το Facehugger από το σύμπαν της ταινίας Alien. Ωστόσο οι ερευνητές προτίμησαν να του δώσουν μία ονομασία φρούτου. Το Antarctic strawberry feather star (Promachocrinus fragarius) διαθέτει 20 πλοκάμια, τα οποία μπορούν να φτάσουν τα 20 εκατοστά σε μήκος.

fraoulazoo.png



Δεν είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια αποστολή γίνεται από ερευνητές. Μεταξύ 2008 και 2017, η ερευνητική ομάδα ξεκίνησε μια σειρά από αποστολές για να ανακαλύψει κρυφά θαλάσσια πλάσματα, γνωστά ως Promachocrinus ή φτερά της Ανταρκτικής. Αυτές οι κολοσσιαίες οντότητες μπορούν να ζήσουν οπουδήποτε από τα 65 έως τα 65.000 πόδια.


Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα εν λόγω πλάσματα έχουν μια απόκοσμη εμφάνιση που τα διακρίνει από άλλα ασπόνδυλα θαλάσσια ζώα. Αντλώντας έμπνευση από την αξιοσημείωτη ομοιότητά του με το φρούτο, οι ερευνητές επέλεξαν να ονομάσουν αυτό το αινιγματικό είδος από τη λατινική ονομασία του καρπού της φράουλας. Διακοσμώντας το κεντρικό του σώμα, το πλάσμα που μοιάζει με εξωγήινο, μπορεί να υπερηφανεύεται για μια εντυπωσιακή σειρά από περίπου 20 χέρια. Είναι επίσης, σε θέση να αλλάζει το χρώμα του από μια μοβ απόχρωση σε βαθύ κοκκινωπό τόνο.


Τα μικρότερα και λεπτότερα πλοκάμια τα χρησιμοποιεί για να γραπωθεί από τον πυθμένα, ενώ τα κανονικά πλοκάμια του είναι μεγαλύτερα και μακρύτερα και το βοηθούν να κινείται στη θάλασσα. Το νέο είδος ανήκει στα κρινοειδή, όπου βρίσκουμε τους αστερίες και τους αχινούς. Τα περισσότερα είδη αυτής της κατηγορίας έχουν συνήθως έως 10 άκρα, για αυτόν τον λόγο το συγκεκριμένο ξεχωρίζει με τα 20 πλοκάμια του.


Με πληροφορίες από CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ