Η τελευταία τάση στο TikTok είναι να σπας αυγά στο κούτελο του παιδιού σου

Κάποιοι γονείς το βρίσκουν ξεκαρδιστικό ενώ άλλοι εκφράζουν την ενόχλησή τους.

Article featured image
Article featured image


Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το egg crack challenge, ένα σχετικά πρόσφατο trend στο TikTok που περιλαμβάνει ένα είδος φάρσας σε βάρος μικρών παιδιών.

Γονείς ανεβάζουν βίντεο στην πλατφόρμα που τους δείχνει να προσκαλούν το παιδάκι τους να μαγειρέψουν μαζί ένα φαγητό ή ένα γλυκό, για να το αιφνιδιάσουν στη συνέχεια σπάζοντας ένα αβγό στο κούτελό του. Οι αντιδράσεις των παιδιών που συμμετέχουν ακούσια σε αυτό το αμφιλεγόμενο trend ποικίλλουν, αφού μετά το αρχικό σάστισμα κάποια βάζουν τα γέλια, άλλα θυμώνουν και άλλα ξεσπούν σε κλάματα, ενώ η μαμά ή ο μπαμπάς τους δίπλα ξεκαρδίζονται.



Τα βίντεο του egg crack challenge είναι ήδη πάρα πολλά στην πλατφόρμα, όμως τα τελευταία 24ωρα αρκετοί TikTokers εκφράζουν την ενόχλησή τους για το «επιβλαβές» (όπως το χαρακτηρίζουν) trend. Κάποιοι μάλιστα σπάνε τα αβγά στο δικό τους πρόσωπο, τονίζοντας ότι είναι κάτι που πονάει και προειδοποιώντας άλλους γονείς να μην το δοκιμάσουν.



Ο τρόπος με τον οποίο ορισμένα παιδάκια (κυρίως νήπια) δείχνουν πληγωμένα ή τρομαγμένα μετά το σπάσιμο του αβγού στο κεφάλι τους κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι έχει χαθεί το μέτρο σε ό,τι αφορά την «εκμετάλλευση των παιδιών» από χρήστες της πλατφόρμας. Αυτό το συναίσθημα αντανακλάται και στα σχόλια πολλών αναρτήσεων. «Τώρα το το βρίσκετε αστείο αυτό; Έτσι χάνεται η εμπιστοσύνη των παιδιών», «Είναι εξευτελιστικό και επώδυνο», «Τώρα κακοποιούμε τα παιδιά μας για τα like; Θλιβερό», είναι μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια των επικριτών του trend.



Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη άποψη, ότι δηλαδή το egg crack prank είναι απλώς ένα άκακο αστείο και ότι όσοι ενοχλούνται από αυτό είναι... μυγιάγγιχτοι και υπερβολικοί. «Τα αρνητικά σχόλια είναι εκτός τόπου και χρόνου. Είναι κάτι που έχει πλάκα και γίνεται με ανάλαφρη διάθεση», αναφέρει ένας σχολιαστής, παραβλέποντας ίσως το γεγονός ότι μερικά από τα μικρότερα παιδάκια του challenge δείχνουν να μην καταλαβαίνουν καν ότι πρόκειται για αστείο.

Η Σάρα Άνταμς είναι μία TikToker που θεωρεί απαράδεκτο το challenge: «Όταν βλέπω αυτά τα βίντεο αναρωτιέμαι, είμαστε άραγε ως γονείς τόσο απεγνωσμένοι να ποστάρουμε συνεχώς καινούργια πράγματα στην πλατφόρμα που καταναλώνει τόσο μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας; Είναι 2023 και σπάμε αβγά στα κεφάλια των παιδιών μας ελπίζοντας να αποσπάσουμε μια αστεία αντίδραση, ώστε να ποστάρουμε το βίντεο online και να διασκεδάσουμε αγνώστους».



Γιατί το κάνουν

Αρκετοί γονείς που επέλεξαν να δοκιμάσουν το trend με τα παιδιά τους μίλησαν στον ιστότοπο Today, εξηγώντας τι τους ώθησε να κάνουν τη φάρσα με τα σπασμένα αβγά και απαντώντας στους επικριτές τους.



Ο Άαρον Ζαπάτα έκανε τη φάρσα σε τρία από τα πέντε παιδιά του, ενώ ετοίμαζε μαζί τους μάφιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο 10χρονοι γιοι του Κάμντιν και Κοέν βρήκαν ξεκαρδιστικό το αστείο του. «Στην οικογένειά μας κάνουμε συνεχώς φάρσες μεταξύ μας, για παράδειγμα κρυβόμαστε πίσω από πόρτες για να τρομάξουμε ο ένας τον άλλον», λέει χαρακτηριστικά. Ο ίδιος ωστόσο παραδέχεται ότι αυτού του είδους τα αστεία δεν αρέσουν σε όλα του τα παιδιά, και ότι στην περίπτωση του εξάχρονου γιου του τροποποίησε το challenge ώστε το αβγό να «προσγειωθεί» στο δικό του πρόσωπο.

@aaronjzaps I am clearly amused with my pranks. They will pay me back later! LOL #eggprank #watchtilltheend #fyp #sorrynotsorry #family ♬ original sound - Aaron Zapata



Σύμφωνα με τον Ζαπάτα, αν και η πλειοψηφία των followers του βρήκαν αστεία τα βίντεό του, υπήρχαν και κάποιοι που τον κατηγόρησαν ως τον «χειρότερο μπαμπά του κόσμου», απειλώντας τον ότι θα τον καταγγείλλουν για κακοποίηση.

Αντίστοιχες επικρίσεις αντιμετώπισε και η Τζανέλ Λεόν από το Σαν Φρανσίσκο που έσπασε όχι ένα, αλλά δύο αβγά στο πρόσωπο της 3χρονης κορούλας της, προτού το κοριτσάκι της πει οτι δεν θέλει άλλο.



Η ίδια θεωρεί το trend «ξεκαρδιστικό», όπως είπε στο site. Αν και παραδέχεται ότι το κοριτσάκι σοκαρίστηκε από τη φάρσα, επισημαίνει ότι αργότερα της έδειξε κι άλλα βίντεο που την έκαναν να γελάσει. Όσο για εκείνους που χαρακτήρισαν «αρρωστημένη» τη συμπεριφορά της, δηλώνει ότι απλώς διέγραψε τα σχόλια. «Υπάρχουν πολλοί υπερευαίσθητοι άνθρωποι εκεί έξω και καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του. Η κόρη μου είναι μια χαρά, δεν έχει τραυματιστεί συναισθηματικά», λέει η νεαρή μητέρα.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ