Τι είναι τα σύννεφα - «μαστοί» που εμφανίστηκαν στην Κίνα;

Δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό και απόκοσμο σκηνικό.

Article featured image
Article featured image


Ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό φαινόμενο έκανε την εμφάνισή του στον ουρανό της επαρχίας Χουμπέι της Κίνας, την περασμένη εβδομάδα, με τα λεγόμενα σύννεφα μαμμάτους (mammatus) να δημιουργούν ένα πραγματικά απόκοσμο σκηνικό.


Το βίντεο είναι χαρακτηριστικό, με την εικόνα να μιλά από μόνη της:



Το mammatus προέρχεται από το λατινικό mamma που μεταφράζεται ως «μαστός» ή «στήθος». Η εντυπωσιακή τους εμφάνιση είναι πιο ορατή όταν ο ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό και οι θήκες τους πλαισιώνονται από το φως του ήλιου.


Τι είναι τα σύννεφα mammatus;

Όπως αναφέρει η Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα σύννεφα Mammatus είναι μερικοί από τους πιο ασυνήθιστους και χαρακτηριστικούς σχηματισμούς σύννεφων με μια σειρά από εξογκώματα ή θήκες που αναδύονται από τη βάση ενός νέφους. Το σχήμα των mammatus μπορεί να ποικίλλει ευρέως- από το κλασικό προεξέχον σχήμα μέχρι έναν πιο επιμήκη σωλήνα που κρέμεται πάνω από το σύννεφο.


Πώς σχηματίζονται τα σύννεφα mammatus;

Τα σύννεφα mammatus σχηματίζονται συνήθως σε συνδυασμό με μεγάλα σύννεφα cumulonimbus ή σωρειτομελανίες, σύννεφα που έχουν πολύ μεγάλη κατακόρυφη ανάπτυξη και συνήθως την μεγαλύτερη όλων των ειδών των νεφών. Συνήθως, οι αναταράξεις μέσα στο σύννεφο cumulonimbus προκαλούν το σχηματισμό mammatus, όπως αναφέρεται από τη Βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ποιος καιρός σχετίζεται με τα σύννεφα mammatus;

Τα mammatus σχηματίζονται συχνά σε συνδυασμό με τους σωρειτομελανίες, τα οποία με τη σειρά τους φέρνουν καταιγίδες λόγω της τεράστιας μάζας ασταθούς αέρα που περιέχουν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ