Άνδρες, το αλκοόλ δεν κάνει τους άλλους πιο όμορφους στα μάτια σας, απλά σας δίνει θάρρος

Έρευνα μελέτησε την κοινωνική συμπεριφορά των ανδρών υπό την επήρεια αλκοόλ.

Article featured image
Article featured image


Το σενάριο είναι γνωστό, βρίσκεσαι σε ένα μπαρ, όλο το βράδυ κοζάρεις ένα άτομο στον χώρο, έχεις καταναλώσει αλκοόλ και τελικά αποφασίζεις να κάνεις κίνηση. Σίγουρα το ποτό έπαιξε τον ρόλο του σε αυτή σου την απόφαση, αλλά τι έκανε ακριβώς; Σου έδωσε περισσότερο θάρρος ή απλά άρχισαν να σου φαίνονται όλοι γύρω σου περισσότεροι ελκυστικοί;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η κατανάλωση αλκοόλ δεν κάνει ένα άτομο που σου αρέσει πιο ελκυστικό στα μάτια σου παρόλο που έτσι νιώθεις και γι’ αυτό συνήθως ένα άτομο είναι πιο πιθανό να πλησιάσει κάποιο άλλο μετά από ένα ποτό, παρά όταν δεν έχει πιει τίποτα.


Τι υποστηρίζει η έρευνα

Σύμφωνα με την Ιndependent, η νέα μελέτη με επικεφαλής τη Molly Bowdring του Ερευνητικού Κέντρου Πρόληψης του Στάνφορντ, βασίστηκε σε δεδομένα ανδρών που τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα ανθρώπων από φωτογραφίες και βίντεο. Μάλιστα τους είπαν ότι ίσως έχουν και την ευκαιρία να γνωριστούν με κάποιο από αυτά στο μέλλον.

Αφού οι άνδρες βαθμολόγησαν τα άτομα τους ζητήθηκε να επιλέξουν και ένα άτομο που θα ήθελαν να γνωρίσουν. Έπειτα χωρίστηκαν σε δύο περιπτώσεις.

Η πρώτη περίπτωση αφορούσε την συνάντηση των ανδρών και του ατόμου που ήθελαν με συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα τους κατά 0.08%, ενώ στην άλλη περίπτωση τα δύο άτομα συναντήθηκαν και κατανάλωσαν μη αλκοολούχα ποτά.

Η έρευνα έδειξε πως το αλκοόλ δεν έκανε τα άτομα να βρίσκουν κάποιον άνθρωπο περισσότερο ή λιγότερο ελκυστικό, αλλά επιδρούν στον τρόπο που αλληλεπιδρούν με τα άτομα που βρίσκουν περισσότερα ελκυστικά.

Τα άτομα που είχαν αλκοόλ στον οργανισμό τους είχαν 1,71 περισσότερες πιθανότητες να επιλέξουν να γνωρίσουν κάποιο από τα άτομα που έβρισκαν ελκυστικά σε σχέση με όταν ήταν νηφάλιοι.

Οι ερευνητές είπαν πως το αλκοόλ δεν αλλάζει την αντίληψη αλλά ενισχύει την «άνεση» του ατόμου στο να αλληλεπιδράσει πιο εύκολα με ένα άλλο άτομο.

Η καθηγήτρια Bowdring είπε: «Οι άνθρωποι που πίνουν αλκοόλ μπορεί να ωφεληθούν αναγνωρίζοντας ότι τα πολύτιμα κοινωνικά κίνητρα και οι προθέσεις τους αλλάζουν όταν πίνουν με τρόπους που μπορεί να είναι ελκυστικοί βραχυπρόθεσμα, αλλά πιθανόν επιβλαβείς μακροπρόθεσμα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ