Νεότερη ενημέρωση από το Τμήμα Δασών για τη φωτιά στην επαρχία Λεμεσού

Η πυρκαγιά μαίνεται από το μεσημέρι της Κυριακής.

Article featured image
Article featured image

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν από το πρωί τόσο εναέριες όσο και επίγειες δυνάμεις στην επαρχία Λεμεσού, με σοβαρότερη αυτή στην περιοχή της Απαισιάς. Ο μεγαλύτερος φόβος των δυνάμεων που επιχειρούν στα διάφορα σημεία, είναι οι άνεμοι, οι οποίοι αναμένεται να πλήξουν την περιοχή κατά τις απογευματινές ώρες. Υπενθυμίζεται ότι η πυρκαγιά ξέσπασε λίγο μετά το μεσημέρι της Κυριακής, συνέπεια αναζωπύρωσης της προχθεσινής φωτιάς στην Άλασσα. Μέσα σε σύντομο διάστημα, η πυρκαγιά εξαπλώθηκε στις κοινότητες Απαισιά, Παραμύθα, Σπιτάλι, Γεράσα, Αψιού και Μαθικολώνη.


Αλεξάνδρου: Σε ύφεση, όχι εφησυχασμός

Η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση, αλλά η μεγάλη περίμετρός της δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού
, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, επιβεβαιώνοντας ότι όχημα του Τμήματος κάηκε χθες κατά την προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς.

Όπως είπε ο κ. Αλεξάνδρου, «τώρα τα πράγματα είναι ήσυχα, αλλά είναι μεγάλη η περίμετρος και χρειάζεται μεγάλη προσοχή». Δήλωσε ακόμη ότι σε περίπτωση που υπάρξουν περαιτέρω αναζωπυρώσεις, όπως η πρωινή, θα είναι δύσκολα τα πράγματα, αφού θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η καταπόνηση του προσωπικού από τις πολύωρες προσπάθειες που καταβάλλει.

Σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα ότι διπλοκάμπινο πυροσβεστικό όχημα του Τμήματος Δασών κάηκε, ο Χαράλαμπος Αλεξάνδρου διευκρίνισε ότι το συμβάν σημειώθηκε χθες, νωρίς το απόγευμα, «κατά την πρώτη ανασυγκροτημένη προσπάθεια για κατάσβεση της φωτιάς, δυτικά του δρόμου της Γεράσας».

cache_640_5349574_369694_07082023011101.jpg



Βοήθεια από την Ελλάδα

Με δύο Canadair και 20 τόνους αντιπυρικού υγρού - επιβραδυντικού καύσεως συμβάλλει η Ελλάδα μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στις προσπάθειες της Κύπρου να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν το μεσημέρι της Δευτέρας.

Μετά από αίτημα που υπέβαλε η Κύπρος στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ΕΕ κινητοποιεί δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair από το απόθεμα της ΕΕ που έχει βάση στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα στέλνει επίσης, 20 τόνους υγρού επιβραδυντικού μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, ενώ η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να κινητοποιήσει περαιτέρω βοήθεια τόσο για την Κύπρο όσο και τη Σλοβενία η οποία αντιμετωπίζει καταστροφικές πλημμύρες.

cache_980x980_Analog_medium_665974_1539355_23_08_07_100523.jpg



Ζημιές από τη φωτιά κατέγραψε η Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού

Τις ζημιές που προκάλεσε στο πέρασμα της η πύρινη λαίλαπα, μέχρι το μεσημέρι, κατέγραψαν συνεργεία της επαρχιακής διοίκησης Λεμεσού.

Σύμφωνα με τον έπαρχο Μάριο Αλεξάνδρου, στην περιοχή της κοινότητας Απαισιάς καταστράφηκε ολοσχερώς μια κατοικία που δεν χρησιμοποιείται, όπως επίσης και μια αποθήκη και δυο ακινητοποιημένα οχήματα. Επίσης, στην Παραμύθα κάηκε ολοσχερώς λυόμενο υποστατικό.

Κατά την καταγραφή διαπιστώθηκε ότι ελαφρές ζημιές υπέστη καταφύγιο σκύλων, ενώ κάηκε μικρός αριθμός ακινητοποιημένων οχημάτων και γεωτρήσεων.

Την ίδια στιγμή, έχει γίνει σχεδόν πλήρης επαναφορά της ηλεκτροδότησης στις περιοχές, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην επαρχία Λεμεσού, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ). Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι έχει ήδη γίνει σχεδόν πλήρης επαναφορά της ηλεκτροδότησης πλην ελάχιστων σημείων, δηλαδή δυο μεμονομένων κατοικιών, οι οποίες έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές και μιας γεώτρησης στον δρόμο Παραμύθας - Γεράσας, για τα οποία γίνονται προσπάθειες για επαναφορά το συντομότερο δυνατό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ