Στην καρδιά της Υγειονομικής Φροντίδας: Γιατί να επιλέξεις Σπουδές Νοσηλευτικής

Αν υπάρχει κάτι που μένει στη ζωή μας και θυμόμαστε για πάντα, είναι όταν κάποιος μάς στέκεται στις δύσκολες στιγμές. Ακόμα κι αν είναι στο πλαίσιο της «δουλειάς» του, η αξία αυτή είναι αναλλοίωτη.

Article featured image
Article featured image

Αυτό ακριβώς κάνει έναν καλό νοσηλευτή να ξεχωρίσει, ίσως περισσότερο από κάθε άλλον. Την κρίσιμη ώρα, ο νοσηλευτής είναι εκείνος που θα προσφέρει πρακτική βοήθεια, βασισμένη σε επιστημονική γνώση, και θα την προσφέρει με σεβασμό και ανθρωπιά προς κάθε ασθενή. Είτε πάνω από τη νοσοκομειακή κλίνη, είτε σε δομή φροντίδας, είτε στο σπίτι, ο νοσηλευτής είναι εκείνος που από την οπτική του ασθενή, κάνει τη διαφορά.


Νοσηλευτική: Ειδικότητα πρώτης ανάγκης


Η Κύπρος και η Ευρώπη γενικότερα έχει έλλειψη νοσηλευτών*, παρά το γεγονός ότι κατά γενική ομολογία διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη δυνατότητα έγκαιρης πρόσβασης στην περίθαλψη. Την τελευταία δεκαετία, οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες ανά 1000 κατοίκους αυξήθηκαν από 7,4 σε 8,2 κατά μέσο όρο στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, έχει γίνει ξεκάθαρο ότι είναι αναγκαία μια γενναία επένδυση στο νοσηλευτικό προσωπικό, για να εξασφαλιστεί η ανθεκτικότητα των εθνικών συστημάτων Υγείας της Ένωσης.

Την ίδια στιγμή, η ειδικότητα του νοσηλευτή αλλάζει και εξελίσσεται:

-Νέες πρακτικές και τεχνολογίες εντάσσονται στο πλαίσιο του λειτουργήματος, όπως η τηλεϊατρική και η χρήση νέων συσκευών μέτρησης και περίθαλψης.

-Δίνεται έμφαση στον τομέα της αυτοφροντίδας (self-care) των νοσηλευτών, ώστε να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης, διαχείρισης στρες και εν τέλει ποιότητας ζωής.

-Οι μεταβαλλόμενες συνθήκες εργασίας δημιουργούν ανάγκες για νέες κατηγορίες νοσηλευτών με υψηλή ζήτηση. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν οι σχολικοί νοσηλευτές, οι ταξιδιωτικοί νοσηλευτές, οι εποχικοί νοσηλευτές έκτακτης ανάγκης κ.ο.κ.

-Η εξειδίκευση παίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο, αναλόγως τον τομέα όπου ο νοσηλευτής παρέχει τις υπηρεσίες του, όπως για παράδειγμα η παιδιατρική νοσηλευτική, η γεροντολογία, η μαιευτική κ.ο.κ.


Σπουδές Νοσηλευτικής το 2023


Οι απαιτήσεις και οι προκλήσεις για το σύγχρονο απόφοιτο Νοσηλευτικής είναι ξεκάθαρες, πλέον. Και είναι η εκπαίδευσή του που θα καθορίσει την πορεία και την επιτυχία του σε αυτό το κρίσιμο επάγγελμα υγείας. Αν προσανατολίζεσαι στις Σπουδές Νοσηλευτικής, χρειάζεσαι ένα πανεπιστήμιο με αξιόπιστο πρόγραμμα σπουδών που θα σε οδηγήσει σε ένα ισχυρό πτυχίο.

01-Sep, City, Νοσηλευτική_DSF1211 copy.jpg



Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη δέσμη προγραμμάτων σπουδών στους τομείς Επιστημών Υγείας και Ζωής, προσφέροντας συνολικά 23 προγράμματα σπουδών, ενώ 11 από αυτά κατ’ αποκλειστικότητα στην Κύπρο. Ειδικότερα το Πανεπιστήμιο προσφέρει προγράμματα σπουδών που οδηγούν σε πτυχία όπως Βιολογικές Επιστήμες, Φαρμακευτική (MPharm), Βιοïατρικές Επιστήμες, Λογοθεραπεία, Φυσικοθεραπεία, Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή, Εργοθεραπεία, Νοσηλευτική, Διατροφή – Διαιτολογία κ.α.


Το πρόγραμμα Νοσηλευτικής του EUC είναι σχεδιασμένο ώστε να προετοιμάζει νέους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες με το θεωρητικό αλλά και κλινικό υπόβαθρο που χρειάζονται. Αποκτούν τις γνώσεις, την κριτική σκέψη και την αντίληψη που απαιτείται ώστε να μπορούν να προσφέρουν εξατομικευμένη νοσηλευτική φροντίδα με ποιότητα και σεβασμό στον άνθρωπο.


Ενώ όσον αφορά την κλινική εκπαίδευση, χάρη στις συνεργασίες του πανεπιστημίου με δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας, οι φοιτητές Νοσηλευτικής έχουν άμεση πρόσβαση σε πρακτική άσκηση. Ολοκληρώνοντας περίπου 3.000 ώρες κλινικής διδασκαλίας, αποφοιτούν όντας έτοιμοι να απασχοληθούν σε κάθε είδους δομή ή φορέα υγείας, όπως κέντρα υγείας, νοσοκομεία, κοινοτικές δομές, κέντρα αποκατάστασης και στέγες ηλικιωμένων.


Πτυχίο Νοσηλευτικής με ευρωπαϊκή αναγνώριση


Οι απόφοιτοι του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εγγράφονται στο Κυπριακό Συμβούλιο Νοσηλευτικής και Μαιευτικής για άμεση απασχόληση ενώ μπορούν να συνεχίσουν για μεταπτυχιακές σπουδές για περαιτέρω εξειδίκευση. Το Τμήμα Επιστημών Υγείας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου προσφέρει εξ αποστάσεως μεταπτυχιακό πρόγραμμα Νοσηλευτικής με τις εξειδικεύσεις: Νοσηλευτική Ψυχικής Υγείας και Επείγουσα και Εντατική Νοσηλευτική


Σημειώνεται πως το Πτυχίο Νοσηλευτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, έχει αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εγκεκριμένο πρόγραμμα υπαγόμενο στην οδηγία 2005/36/ΕΚ σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων μεταξύ των κρατών μελών. Με δεδομένη την αναγνώριση αυτή, οι πτυχιούχοι Νοσηλευτές θα μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα τους σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών
του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στην ιστοσελίδα https://euc.ac.cy/ ή επικοινωνήστε μαζί τους στο info@euc.ac.cy και στο 22713000.


Έναρξη Φθινοπωρινού Εξαμήνου 2 Οκτωβρίου 2023.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ