Η έκθεση των εμβρύων στην ατμοσφαιρική ρύπανση όσο βρίσκονται στη μήτρα επηρεάζει τις κυτταρικές διεργασίες των μωρών μετά τη γέννησή τους και οδηγεί σε μείωση πρωτεϊνών που προστατεύουν από τη φλεγμονή, το στρες και τη γήρανση.
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε η Όλγα Γκορλάνοβα, γιατρός και ερευνήτρια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων του Πανεπιστημίου της Βασιλείας στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Μιλάνο, η έκθεση των εγκύων σε υψηλότερο διοξείδιο του αζώτου (NO2), ρύπο που προέρχεται κυρίως από τις εκπομπές των οχημάτων, συνδέεται με αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης Beclin-1, που παίζει ρόλο στην έναρξη της αυτοφαγίας, δηλαδή της ανανέωσης των κυττάρων. Επίσης, συνδέθηκε με μειωμένα επίπεδα της πρωτεΐνης SIRT1, που διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο στην αντίσταση στο στρες, τη φλεγμονή και τη γήρανση, και της πρωτεΐνης IL-8, που δραστηριοποιείται σε ορισμένα φλεγμονώδη κύτταρα. Για την έρευνα η επιστημονική ομάδα εξέτασε 11 πρωτεΐνες που βρέθηκαν στο ομφαλοπλακουντιακό αίμα 449 υγιών νεογέννητων μωρών.
Σε προηγούμενες έρευνες η κ. Γκορλάνοβα και οι συνεργάτες της είχαν εντοπίσει ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία των πνευμόνων και το ανοσοποιητικό σύστημα των νεογέννητων.