Νέα iPhone από τιτάνιο, με USB-C, άψογες κάμερες και πολλά άλλα

Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά όλων των νέων συσκευών που παρουσίασε χθες η Apple και οι τιμές τους.

Article featured image
Article featured image


Πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ το Wonderlust event της Apple, κατά τη διάρκεια του οποίου ο τεχνολογικός κολοσσός αποκάλυψε όλες τις καινούργιες του συσκευές, για τις οποίες κυκλοφορούσαν πολλές φήμες το τελευταίο διάστημα.



iPhone 15 και iPhone 15 Plus


Τα νέα βασικά μοντέλα του αμερικανικού κολοσσού φέρνουν αρκετές σημαντικές αλλαγές.

Ξεκινώντας με την εμφάνιση, φέτος και τα απλά iPhone 15 διαθέτουν Dynamic Island. Πρόκειται για το μεγάλο χαρακτηριστικό που έφεραν στο προσκήνιο τα περυσινά iPhone 14 Pro, επιτρέποντας στο «notch» να μεταμορφώνεται ανάλογα την περίσταση και την…ειδοποίηση. Επομένως, αντί για το ογκώδες notch των iPhone 14, πλέον το πιο διακριτικό αυτό «χάπι» καταλαμβάνει τον χώρο στο πάνω μέρος της οθόνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που οι συσκευές έχουν Dynamic Island, οι οθόνες τους δεν διαθέτουν Always-On τεχνολογία.

Μιλώντας για οθόνες, τα νέα iPhone έχουν Super Retina XDR panels, με πιο λεπτά bezels. Παράλληλα, η φωτεινότητα είναι διπλάσια από πέρυσι, φτάνοντας τα 1600 nits για την προβολή HDR βίντεο, με τα 2000 nits να είναι το ανώτατο όριο. Το iPhone 15 έχει οθόνη 6.1 ιντσών, ενώ το iPhone 15 Plus έχει οθόνη 6.7 ιντσών. Οι συσκευές είναι κατασκευασμένες από αλουμίνιο, με πιο στρογγυλεμένες άκρες για καλύτερο, πιο άνετο κράτημα. Το μπροστινό τους «Ceramic Shield» γυαλί είναι εξαιρετικά ανθεκτικό.

Τα νέα iPhone θα έρχονται σε πέντε χρώματα
: ροζ, μαύρο, κίτρινο, λαχανί και θαλασσί. Επίσης θα κυκλοφορήσουν με προεγκατεστημένο το iOS 17.

iphone-15-xromata_citty.png



Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές σε σχέση με πέρυσι είναι η μετάβαση στη USB-C θύρα. Και επίσημα, τα iPhone αφήνουν στο παρελθόν το Lightning καλώδιο, υιοθετώντας το USB-C για τη φόρτιση, τη μεταφορά δεδομένων και τον ήχο. Η Apple θα αλλάξει φυσικά όλα τις τα περιφερειακά, απλά τα απλά ακουστικά και τους φορτιστές της, μέχρι και τα AirPods, ξεκινώντας με την Pro έκδοση.

Περνώντας στα της κάμερας, ο βασικός αισθητήρας στο πίσω μέρος των iPhone 15 και iPhone 15 Plus έχει ανάλυση 48 megapixel με f/1.6 aperture, ενώ υπάρχει και ένας ultra wide αισθητήρας των 12 megapixel με f/2.4 aperture. Το άλμα σε σχέση με τα απλά iPhone 14 και iPhone 14 Plus είναι τεράστιο, αφού πέρυσι τόσο η κύρια κάμερα όσο και ο υπερευρυγώνιος φακός ήταν των 12MP.

Το αξιοσημείωτο είναι πως η Apple ανέπτυξε μια ειδική τεχνολογία που αξιοποιεί τα κεντρικά 12MP της βασικής κάμερας για να προσφέρει 2X οπτικό ζουμ. Πρακτικά είναι σαν να υπάρχει ένας τρίτος 2X telephoto αισθητήρας στο σύστημα καμερών. Παράλληλα, η εταιρία υπόσχεται δραματικά βελτιωμένα πορτρέτα, με έξυπνο HDR που προσφέρει την τέλεια ισορροπία μεταξύ φωτός και λεπτομέρειας, βελτιωμένες λήψεις τη νύχτα και όλες τις καινοτομίες του Photonic Engine.

Τα iPhone 15 και iPhone 15 Plus κάνουν την μετάβαση στο εξαιρετικά ισχυρό A16 Bionic chip, το οποίο αξιοποιούσαν τα περσινά Pro μοντέλα. Πρόκειται για ένα 5nm chip me 6 CPU πυρήνες και μια μοναδική GPU 5 πυρήνων σχεδιασμένη από την Apple, καθώς και ειδικό hardware για την καταγραφή των φωτογραφιών και των βίντεο.

Προφανώς, ο πιο αποδοτικός επεξεργαστής σημαίνει και καλύτερη μπαταρία, με την Apple να υπόσχεται πως το απλό iPhone 15 μπορεί να βγάλει μια ολόκληρη ημέρα, ενώ το iPhone 15 Plus έρχεται με ακόμη μεγαλύτερη μπαταρία σε σχέση με πέρυσι.

Η εταιρία έχει ενσωματώσει επίσης ένα Ultra Wideband chip νέας γενιάς, το οποίο μπορεί για παράδειγμα να επιτρέψει σε δύο iPhone χρήστες να βρουν ο ένας τον άλλο μέσα σε ένα χώρο γεμάτο κόσμο, με μεγάλη ακρίβεια. Υπάρχει φυσικά 5G, ενώ οι κλήσεις θα είναι ποιοτικότερες από ποτέ, με ένα machine learning μοντέλο για καλύτερη ποιότητα στις κλήσεις με λιγότερο θόρυβο. Η Apple έχει αναβαθμίσει και τις SOS κλήσεις μέσω δορυφόρου, ετοιμάζοντας ένα νέο χαρακτηριστικό που επιτρέπει στους οδηγούς να καλέσουν για οδική βοήθεια σε απομονωμένες περιοχές χωρίς καθόλου σήμα.

Τα βασικά χαρακτηρίστηκα του iPhone 15 και του iPhone 15 Plus:

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε ένα infographic που περιγράφει συνοπτικά όλα τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων iPhone 15 μοντέλων.

infographic-iphone15-iphone15plus_city.png



Η τιμή του iPhone 15 και του iPhone 15 Plus:

Όσον αφορά την αμερικανική αγορά, οι τιμές των iPhone 15 και iPhone 15 Plus θα διαμορφώνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Το iPhone 15 θα ξεκινά από τα $799. Το iPhone 15 Plus θα ξεκινά από τα $899.



iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max


iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max παρουσιάστηκαν από την Apple ως τα ισχυρότερα και ανθεκτικότερα iPhone που βγήκαν μέχρι σήμερα. Οι φήμες που ακούγαμε τόσο καιρό περί κατασκευής από τιτάνιο, του νέου πανίσχυρου τηλεφακού στο σύστημα καμερών και φυσικά του USB-C καλωδίου κι θύρας φόρτισης, επιβεβαιώθηκαν. Μόνο στο θέμα των αυξημένων τιμών οι φήμες έπεσαν έξω.

Τα νέα Pro μοντέλα θα είναι ελαφρύτερα και ανθεκτικότερα χάρη στο τιτάνιο, αλλά και συγχρόνως θα είναι και τα iPhone με τα λεπτότερα πλαίσια οθόνης. Η Apple αποκαλεί το υλικό κατασκευής Grade 5 τύπου τιτάνιο, όντας το ίδιο ακριβώς με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στο Mars Rover της NASA.

Επιβεβαιώθηκε, επίσης, το customizable Action button αντί του γνωστού και συνηθισμένου διακόπτη που υπήρχε εδώ και δεκαετίες στα iPhone, με το οποίο το κινητό έμπαινε σε σίγαση. Πλέον θα το πατάτε με διαφορετικούς τρόπους και θα υπάρχει διαφορετική δόνηση (απτική ανάδραση) ανάλογα με τις λειτουργίες που θα του βάλετε να κάνει.

Συνεχίζοντας, το Α17 Pro chip ξεκινάει μια νέα εποχή για την επεξεργαστική ισχύ των iPhone. Η εναλλαγή σε 3nm αρχιτεκτονική φέρνει 19 δισεκατομμύρια τρανζίστορ. Το chip περιλαμβάνει επίσης μια Pro επιπέδου GPU που είναι και η ισχυρότερη που κατασκεύασε η Apple. Μάλιστα το ειδικό demo που έδειξε η Apple έτρεχε μέχρι και το Resident Evil 4 Remake, το Resident Evil Village, αλλά και το επερχόμενο The Division: Resurgence. Μέχρι και το Assassin’s Creed Mirage θα τρέχει κανονικά στα iPhone 15 Pro σε μια έκδοση που θα κυκλοφορήσει το 2024.

iphone-15-pro-kai-pro-max_citty.png



Αναλυτικότερα, η νέα GPU των iPhone 15 Pro έρχεται με νέα shader αρχιτεκτονική που έχουν επιμεληθεί οι μηχανικοί της εταιρίας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κολοσσού, πρόκειται για το μεγαλύτερο redesign στην ιστορία των Apple GPUs. Η νέα αυτή GPU διαθέτει συνολικά έξι πυρήνες, με την μέγιστη απόδοση να είναι έως και 20% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Παράλληλα, υποστηρίζονται και νέα rendering χαρακτηριστικά για ακόμη καλύτερη επιδόσεις, όπως το mesh shading, αλλά και για πολύ καλύτερα γραφικά, όπως το ray tracing. Η Apple ετοίμασε μέχρι και δικό της upscaling αλγόριθμο, στον οποίο έδωσε το όνομα MetalFX.

Το ανανεωμένο σύστημα καμερών των Pro μοντέλων θα είναι σαν να διαθέτει 7 διαφορετικούς φακούς. Φυσικά, όλες οι κάμερές του έρχονται με βελτιωμένη απόδοση σε φωτογραφίες χαμηλού φωτισμού.

Ωστόσο, μακράν το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό των 15 Pro και Pro Max μοντέλων είναι τα διαφορετικά focal lengths και οι «τηλεφακοί» που ενσωματώνει. Θα μπορεί να τραβάει φωτογραφίες και βίντεο στα 13mm, 24mm, 28mm, 35mm, 48mm και στα 120mm κάτι που θα λύσει τα χέρια πολλών επαγγελματιών. Ο πιο ισχυρός όλων είναι ο 120mm τηλεφακός που προσφέρει x5 οπτικό ζουμ, παραπάνω από το x3 των προπέρσινων iPhone 13 Pro και περσινών iPhone 14 Pro. Αυτός όμως εντοπίζεται μόνο στο iPhone 15 Pro Max, καθώς το σασί του έχει περισσότερο χώρο για να χωρέσει. Επίσης, βελτιώνονται οι portrait φωτογραφίες αλλά και το Night mode χάρη στην ανανεωμένη Photonic Engine, μαζί με την ultra wide κάμερα.

Χάρη στην USB 3.0 Type-C θύρα η μεταφορά δεδομένων θα γίνεται γρηγορότερα από ποτέ, ενώ θα μπορεί να καταγράφει βίντεο σε εξωτερικό δίσκο για επαγγελματικές παραγωγές, ανεβάζοντας την καταγραφή βίντεο ProRes στα 4Κ 60fps.

Επιπροσθέτως, το νέο iPhone 15 Pro γίνεται το πρώτο smartphone που υποστηρίζει το στάνταρ grading «ACES» της Ακαδημίας Κινηματογράφου, με το οποίο γίνονται όλες οι οσκαρικές ταινίες. Θα μπορεί επίσης να καταγράφει Spatial βίντεο για το Apple Vision Pro. Φυσικά υπόσχεται για ακόμη μια φορά μπαταρία που θα κρατάει μια ολόκληρη μέρα, ενώ θα έρχονται προεγκατεστημένα με το iOS 17.

Όλα τα νέα iPhone είναι για preorder από σήμερα και θα κυκλοφορήσουν στα καταστήματα από τις 22 Σεπτεμβρίου με τιμές που παραμένουν ίδιες με πέρυσι. Κόντρα, λοιπόν, στις φήμες περί αύξησης τιμής, τα iPhone 15 Pro θα ξεκινούν από τα $999 και τα iPhone 15 Pro Max από τα $1199. Πλέον, το φθηνότερο Pro Max μοντέλο θα είναι αυτό των 256GB, εξ ου και η διαφορά σε σχέση με το πιο προσιτό 14 Pro Max, το οποίο ερχόταν με 128GB.

infographic-iphone15pro-iphone15promax_city.png



Apple Watch Series 9


Στο μεγάλο Wonderlust event η εταιρία παρουσίασε και τη νέα γενιά των Apple Watch. Ο λόγος γίνεται για το Apple Watch Series 9, το οποίο έρχεται με τo S9 chip που υπόσχεται να βελτιώσει τις επιδόσεις και να προσφέρει καλύτερη μπαταρία στον χρήστη.

Η Apple αποκάλυψε ότι πρόκειται για έναν 60% ταχύτερο CPU σε σχέση με το Series 8 που είδαμε πέρυσι, καθώς και 2 φορές καλύτερο GPU και γοργότερη Neural Engine με AI και άλλα χαρακτηριστικά. Επιπροσθέτως, με το Apple Watch Series 9 θα έχετε 25% καλύτερο και πιο εύστοχο το dictation, το οποίο σας βοηθάει να απαντάτε σε μηνύματα με φωνητικές εντολές.

Το Series 9 έχει μία καλύτερη OLED οθόνη «edge to edge» που φτάνει τα 2.000 nits φωτεινότητας και προσφέρει καλύτερη εμπειρία σε συνεργασία με το WatchOS10. Με το οποίο θα μπορείτε να κάνετε διάφορες λειτουργίες με τον δείκτη και τον αντίχειρα του χεριού σας, όπως το να απαντάτε σε μία κλήση ή να περιηγηθείτε στα widgets.

Το double-tap είναι ουσιαστικά ένα νέο «πλήκτρο» που θα σας επιτρέπει να κάνετε διάφορες λειτουργίες με το Apple Watch σας, με την Apple να δηλώνει ότι μόλις το συνηθίσετε θα το λατρέψετε.

Το νέο χαρακτηριστικό του iOS 17, το NameDrop, το οποίο θα σας επιτρέπει να στέλνετε γρήγορα αρχεία και να προσθέσετε ένα άτομο στις επαφές σας, έρχεται και στο Apple Watch, ενώ πλέον θα μπορείτε να μαθαίνετε και για την υγεία σας μέσω της Siri.

Η Apple ανακοίνωσε επίσης ότι εργάστηκε σε νέα bands για τα Series 9 και πλέον δε θα υπάρχουν λουράκια από δέρμα. Επίσης, με το νέο Apple Watch θα έχετε γρηγορότερη φόρτιση, Precision Finding για να βρίσκετε το iPhone σας και φυσικά νέες λειτουργίες γυμναστικής.


Μερικά από τα νέα χαρακτηριστικά του Apple Watch Series 9:


infographic-applewatch-9_city.png



Το Apple Watch Series 9 θα κυκλοφορήσει στην Αμερική στις 22 Σεπτεμβρίου με τιμή στα 399 δολάρια. Θα το βρείτε σε χρώματα Pink, Starlight, Silver, Midnight και Product Red, ενώ θα έρθει και Stainless Steel version Gold, Silver και Graphite.



Apple Watch Ultra 2


Πέραν του Apple Watch Series 9 παρουσιάστηκε και η νέα έκδοση του Apple Watch Ultra. Γνωρίστε λοιπόν το Apple Watch Ultra 2, το οποίο είναι ελαφρώς πιο... Ultra από το περσινό με μερικές βελτιώσεις στην οθόνη, τις tracking δυνατότητες και φυσικά το chip του.

Όπως το Series 9 έτσι και αυτό έρχεται εξοπλισμένο με το S9 chip της Apple το οποίος είναι κατά 60% γρηγορότερο στη CPU και 30% στη GPU, ενώ οι Neural Engine του είναι εξελιγμένη και διπλάσια βελτιωμένη σε ταχύτητα επεξεργασίας. Έτσι το dictation γίνεται ακόμη πιο γρήγορα επιτρέποντας την υπαγόρευση με φωνή να γίνεται και με μεγαλύτερη ευστοχία.

Ακόμη πιο βελτιωμένη είναι η οθόνη του Watch Ultra 2 με τη φωτεινότητά της να φτάνει τα 3000 nits και να κατεβαίνει μέχρι και το 1 nit όπου χρειάζεται. Το Night mode επίσης ενεργοποιείται αυτόματα στο σκοτάδι χάρη στο νέο ambient αισθητήρα. Είναι η φωτεινότερη οθόνη που υπήρξε ποτέ σε Apple Watch.

Η ανθεκτικότητά του στις αντίξοες συνθήκες για τους αθλητικούς τύπους έχει δοκιμαστεί στα μεγαλύτερα βάθη και τα υψώματα βουνών έως 9000 μέτρα. Η μπαταρία του επίσης παραμένει στις 36 ώρες και 72 ώρες σε low power mode.


Η τιμή του Watch Ultra 2 θα ξεκινάει από τα $799.

infographic-applewatch-ultra-9_city.png




Με πληροφορίες από unboxholics

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ