«Λίμνες» σχηματίστηκαν στη μέση της ερήμου Σαχάρα μετά την κακοκαιρία Daniel

Οι απίστευτες δορυφορικές εικόνες που αποτυπώνουν το εύρος της καταστροφής στη Βόρεια Αφρική.

Article featured image
Article featured image



Το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel στη Λιβύη αποτυπώνουν δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν «λίμνες» να έχουν σχηματιστεί στη μέση της ερήμου.

Η κακοκαιρία έπληξε με μεγάλη σφοδρότητα τη Βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα τη Λιβύη κατά το διάστημα 9-12 Σεπτεμβρίου, όπου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 5000 άνθρωποι, ενώ σε χιλιάδες ανέρχονται επίσης οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι.

Ο δορυφόρος Sentinel 2 του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Copernicus αποτύπωσε το εύρος της καταστροφής. Στη διπλή εικόνα που δημοσίευσε το Meteo απεικονίζεται η βορειοανατολική Λιβύη, πριν και μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας. Όπως φαίνεται, στις πλημμυρισμένες εκτάσεις σχηματίστηκαν υδάτινες επιφάνειες που μοιάζουν με λίμνες στην καρδιά της Σαχάρας.

20230913_FloodsInLibya.jpg
Φωτογραφία: European Union, Copernicus Sentinel-2




Λιβύη: Πάνω από 5.000 νεκροί, δεκάδες χιλιάδες αγνοούμενοι

Στο μεταξύ, οι αρχές της Λιβύης συνεχίζουν για τρίτη ημέρα την αναζήτηση των χιλιάδων αγνοουμένων ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει επισήμως πλέον τους 5.000 ανθρώπους.

Περίπου 10.000 άνθρωποι εκτιμάται ότι αγνοούνται και υπάρχουν φόβοι ότι πολλοί έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης είναι δύσκολες, καθώς η Λιβύη είναι διχασμένη μεταξύ δύο κυβερνήσεων, μία στα ανατολικά και μία στα δυτικά. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει την έδρα της στην Τρίπολη (δυτικά). Η Ντέρνα βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη, όπου λειτουργεί μια παράλληλη κυβέρνηση η οποία βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο του Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χαλίφα Χάφταρ.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ομάδες του έχουν κινητοποιηθεί για να προσφέρουν βοήθεια, ενώ η Τουρκία και άλλες χώρες σπεύδουν να συνδράμουν τη Λιβύη με την παροχή οχημάτων έρευνας και διάσωσης, σωστικών λέμβων, γεννητριών και τροφίμων.

Πρόκειται για τη χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει πλήξει ποτέ την Κυρηναϊκή, την ανατολική περιφέρεια της Λιβύης, μετά το μεγάλο σεισμό του 1963 στην πόλη Αλ Μαρτζ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ