Σαν σήμερα ο Παύλος Φύσσας δολοφονείται από χέρια χρυσαυγίτη

Δέκα χρόνια μετά, ο Παύλος ζει.

Article featured image
Article featured image

Ο Παύλος Φύσσας, Έλληνας μουσικός της χιπ-χοπ σκηνής, γνωστός και ως Killah P, δολοφονήθηκε πριν από δέκα χρόνια, από τον χρυσαυγίτη Γιώργο Ρουπακιά στις 18 Σεπτεμβρίου 2013. Ο Παύλος Φύσσας έγινε σύμβολο του αντιφασιστικού κινήματος και η δίκη που ακολούθησε τη δολοφονία του απέδειξε ότι το ακροδεξιό κόμμα «Χρυσή Αυγή» ήταν μία εγκληματική οργάνωση.


Το χρονικό του φονικού


Βρισκόμαστε στον Σεπτέμβριο του 2013, όταν η Χρυσή Αυγή έχει γίνει ήδη κοινοβουλευτικό κόμμα και αυτό της προσφέρει θεσμικά προνόμια, αλλά και τη δυνατότητα να απευθύνεται με μεγαλύτερη ευχέρεια προς τους πολίτες.

Είναι η εποχή που ήδη έχουν κάνει τις εμφάνισή τους στους δρόμους της Ελλάδας τα «τάγματα εφόδου», με επιθέσεις που είχαν οδηγήσει σε δολοφονίες όπως αυτήν του Σαχζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο του 2013 ή σε σοβαρούς τραυματισμούς, όπως αυτούς των μελών του ΚΚΕ στο Πέραμα, λίγες μόλις μέρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, ο Παύλος Φύσσας σε μία καφετέρια του Κερατσινίου διαπληκτίστηκε με κάποια άτομα τα οποία κάλεσαν «ενισχύσεις» μέλη των τοπικών οργανώσεων της «Χρυσής Αυγής». Μετά από επίθεση ομάδας χρυσαυγιτών ο Παύλος Φύσσας δέχθηκε μαχαιριές στο στήθος και διακομίστηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Σεπτεμβρίου 2013. Ο ίδιος πριν χάσει τις αισθήσεις του φέρεται να υπέδειξε τον 45χρονο Γιώργο Ρουπακιά, οδηγό φορτηγού, ως δράστη της εναντίον του επίθεσης, ο οποίος και συνελήφθη από τους αστυνομικούς.

Από την αρχή η στάση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής ήταν να εμφανίσει τη δολοφονία ως ένα μεμονωμένο περιστατικό, έναν «καυγά», όπου «κάτι πήγε στραβά», προσπαθώντας μάλιστα να πάρει αποστάσεις από τον δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά.

Πλην όμως η εν ψυχρώ δολοφονία είχε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά της δράσης των «ταγμάτων εφόδου», αλλά και η οργή του κόσμου ήταν μεγάλη και το αίτημα για ποινική αντιμετώπιση της δράσης τους πιο επιτακτική από ποτέ.


Η δίκη της Χρυσής Αυγής


Η δίκη του Ρουπακιά, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, ήταν ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της «Δίκης της Χρυσής Αυγής», με τους συνολικά 69 κατηγορούμενους και με τον αρχηγό του κόμματος, Νίκο Μιχαλολιάκο, να ξεχωρίζει ανάμεσά τους. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν ήταν μεταξύ άλλων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απόπειρες ανθρωποκτονιών.

Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ανακοινώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020 και η «Χρυσή Αυγή» κρίθηκε εγκληματική οργάνωση σε μια ιστορική απόφαση. Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν οι: Μιχαλολιάκος, Λαγός, Κασιδιάρης, Παππάς, Ματθαιόπουλος, Παναγιώταρος, Γερμενής και ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 κατηγορούμενοι βουλευτές και οι δυο πυρηνάρχες.

Συγκεκριμένα για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ο Γιώργος Ρουπακιάς κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση και από τους υπόλοιπους 17 στην ίδια υπόθεση, οι 15 κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια (Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης, γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Λέων Τσαλίκης Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης).

Ο Παύλος Φύσσας έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της εγκληματικής οργάνωσης, όπως και η μητέρα του Μάγδα Φύσσα, που παραβρέθηκε σε όλες τις συνεδριάσεις του δικαστηρίου, αλλά και στάθηκε στο πλευρό και άλλων γονιών που έχασαν τα παιδιά τους, όπως των γονιών της Ελένης Τοπαλούδη.

Παρόλο που οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν για τις πράξεις τους και όχι για τις ιδεολογικές τους πεποιθήσεις, εγχώρια και διεθνή μέσα αποκάλεσαν τη δίκη όχι απλά ιστορική, αλλά τη μεγαλύτερη δίκη φασιστών μετά τη Νυρεμβέργη.

magdafyssa.jpg


Στο Εφετείο η υπόθεση


Τον Ιούνιο του 2022, η υπόθεση αναβίωσε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων -η τελευταία πράξη του δικαστικού αυτού του δράματος.

Και αυτό γιατί μόλις ολοκληρωθεί η εκδίκαση οι εμπλεκόμενοι δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν εκ νέου στη Δικαιοσύνη.

Τον Ιανουάριο του 2023, το Εφετείο ζήτησε την προσαγωγή της συντρόφου του Παύλου Φύσσα στο δικαστήριο για να καταθέσει, η οποία δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο πρώτο δικαστήριο.

Η εκδίκαση της έφεσης βρίσκεται σε εξέλιξη -με όλους να ελπίζουν ότι δεν θα διαρκέσει και αυτήν τη φορά 5,5 χρόνια.


Με πληροφορίες από EΡΤ, CNN

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ