Πόσες ώρες την εβδομάδα δουλεύουν οι Ευρωπαίοι, σύμφωνα με τη Eurostat;

Πολλές ωρίτσες δουλεύουμε (και) στην Κύπρο, αλλά μία είναι η χώρα στην οποία οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο από κάθε άλλον στην ΕΕ.

Article featured image
Article featured image

Το 2022, ο χρόνος εργασίας για τα άτομα ηλικίας 20-64 ετών ανά εβδομάδα στην ΕΕ ήταν κατά μέσο όρο 37,5 ώρες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι μικρές. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έλληνες εργαζόμενοι δουλεύουν κατά μέσο όρο 41 ώρες την εβδομάδα κατακτώντας την πρωτιά, ενώ ακολουθούν οι Πολωνοί, οι Ρουμάνοι και οι Βούλγαροι εργαζόμενοι.

Στην Κύπρο
, μια συνηθισμένη εβδομάδα εργασίας για τα άτομα μεταξύ 20 και 64 ετών, διαρκούσε το 2022 κατά μέσο όρο 39,5 ώρες – πάνω δηλαδή, από τον μέσο όρο στην ΕΕ.

Όπως αναφέρθηκε, οι περισσότερες ώρες εργασίες καταγράφηκαν κατά μέσο όρο στην Ελλάδα (41,0 ώρες), την Πολωνία (40,4), τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία (40,2 ώρες και στις δύο χώρες). Στον αντίποδα, η Ολλανδία είχε τη μικρότερη εβδομάδα εργασίας (33,2 ώρες), ακολουθούμενη από τη Γερμανία (35,3) και τη Δανία (35,4).

Map_1_new_hours_usual.png



Οι μέσες ώρες εργασίας αφορούν εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης. Κατά συνέπεια, τα διαφορετικά ποσοστά εργαζομένων μερικής απασχόλησης στις διάφορες χώρες επηρεάζουν τα αποτελέσματα, εκτός από τη διαφορετική νόμιμη και συνήθη διάρκεια της εβδομάδας εργασίας.

Οι ώρες εργασίας αναφέρονται στον αριθμό των ωρών εβδομαδιαίως που συνήθως εργάζονται στην κύρια εργασία τους. Είναι η μέση τιμή των πραγματικών ωρών εργασίας ανά εβδομάδα για μια μακρά περίοδο αναφοράς, εξαιρουμένων των εβδομάδων κατά τις οποίες παρατηρείται απουσία από την εργασία (π.χ. διακοπές, άδειες, απεργίες).

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ