Ακόμη μια ευρωπαϊκή πόλη κάνει την εβδομάδα εργασίας μικρότερη και τη ζωή καλύτερη

Χωρίς να υποστούν μείωση μισθού οι εργαζόμενοι.

Article featured image
Article featured image


Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι στη Λυών έχουν πλέον τη δυνατότητα να εργάζονται τέσσερεις ημέρες την εβδομάδα αντί για πέντε, χωρίς να υποστούν μείωση μισθού.

Η νοτιοανατολική πόλη, μια από τις μεγαλύτερες της Γαλλίας, πειραματίζεται με μια μικρότερη εβδομάδα εργασίας με την ελπίδα να μειώσει τις απουσίες και να μειώσει το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι υπάλληλοι της Lyon Metropole, της τοπικής αρχής που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση της πόλης και των κυριότερων προαστίων της, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ τριών εναλλακτικών λύσεων αντί της παραδοσιακής πενθήμερης εβδομάδας: να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα ή τεσσεράμισι ημέρες ή να εργάζονται εναλλάξ τέσσερις και πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι όλο το προσωπικό πλήρους απασχόλησης θα συνεχίσει να εργάζεται επί 35 ώρες, που αποτελούν την τυπική εβδομάδα εργασίας της Γαλλίας, έχοντας όμως μεγαλύτερη ευελιξία να αποφασίσουν πώς θα τις συνδυάσουν.

Το πρόγραμμα, το οποίο θα δοκιμαστεί πειραματικά για ένα έτος, προσφέρεται σε περισσότερους από τους μισούς από τους 9.600 υπαλλήλους της διοίκησης - περίπου 5.500 - σε εθελοντική βάση, αν και άλλοι εργαζόμενοι με σταθερό ωράριο, όπως οι συλλέκτες απορριμμάτων, δεν μπορούν να συμμετάσχουν.


«Έχω ένα πραγματικό Σάββατο και μια πραγματική Κυριακή»

«Αυτό σημαίνει ότι έχω ένα πραγματικό Σάββατο και μια πραγματική Κυριακή, αντί να περνώ το Σάββατο τρέχοντας και να έχω μόνο την Κυριακή για να ξεκουραστώ», δήλωσε στη FranceInfo η Σεβερίν Μπερνάρ Μπαρέ η οποία εργάζεται στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού.

Πλέον παίρνει ρεπό κάθε δεύτερη Παρασκευή, ενώ τις υπόλοιπες καθημερινές εργάζεται από τις 8 π.μ. έως τις 5 μ.μ. με 45 λεπτά διάλειμμα για μεσημεριανό γεύμα.

Αυτό σημαίνει ότι η εργάσιμη ημέρα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τους συναδέλφους της που έχουν παραμείνει στην πενθήμερη εβδομάδα - για την ακρίβεια μια ώρα και 15 λεπτά, πράγμα που σημαίνει νωρίτερη έναρξη εργασίας και μικρότερο διάλειμμα για το μεσημεριανό γεύμα.

Επιπλέον υπάρχουν και άλλα ανταλλάγματα: οι εργαζόμενοι που αποφασίζουν να δουλέψουν τέσσερις ημέρες θα έχουν λιγότερες ημέρες ξεκούρασης σύμφωνα με το σύστημα RTT της Γαλλίας, το οποίο αποζημιώνει τους εργαζόμενους με αμειβόμενο ρεπό σε αντάλλαγμα για υπερωρίες.


Ωφελούνται κυρίως οι εργαζόμενες μητέρες

Το πρόγραμμα θεσπίστηκε εν μέρει για να ωφελήσει τις εργαζόμενες μητέρες, οι οποίες συχνά αναλαμβάνουν θέσεις μερικής απασχόλησης προκειμένου να διαχειριστούν τη φροντίδα των παιδιών.

«Εργάζονται υποχρεωτικά με μερική απασχόληση. Θέλουμε να τους επιτρέψουμε να επιστρέψουν σε ένα ισότιμο επίπεδο εισοδήματος», δήλωσε η Ζεμορντά Κελιφί, δημοτική σύμβουλος για το ανθρώπινο δυναμικό στο αριστερό δημοτικό συμβούλιο της Λυών που η πλειοψηφία του ανήκει στο πράσινο κόμμα EELV.

H επιλογή της τετραήμερης εβδομάδας θα μπορούσε να επιτρέψει σε περίπου 900 γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους να επιστρέψουν στην εργασία πλήρους απασχόλησης - και σε αμοιβή πλήρους απασχόλησης.

Η Lyon Metropole ελπίζει επίσης ότι θα μειώσει τις απουσίες που μπορούν να αποφευχθούν και θα βοηθήσει στην πρόσληψη και διατήρηση προσωπικού που διαφορετικά θα μπορούσε να επιλέξει τον ιδιωτικό τομέα, ιδίως εν μέσω κρίσης κόστους ζωής.

Το πείραμα της Λυών, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί εάν αποδειχθεί επιτυχές, είναι μία από τις μεγαλύτερες δοκιμές της τετραήμερης εβδομάδας στη Γαλλία.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ