«Το να είσαι γκέι ή γυναίκα δεν είναι αρκετός λόγος για να αιτηθείς άσυλο»

Η ομιλία της Βρετανίδας υπουργού Εσωτερικών ήταν ένα (επικίνδυνο) μανιφέστο κατά των προσφύγων με την ίδια να θέλει να καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη διεκδίκηση ασύλου.

Article featured image
Article featured image

Μια ομιλία της υπουργού Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλίου Σουέλα Μπρέιβερμαν, στην οποία ζήτησε αλλαγές στους διεθνείς κανόνες για τους πρόσφυγες και είπε ότι η ανεξέλεγκτη μετανάστευση είναι μια «υπαρξιακή απειλή» για τον τρόπο ζωής της Δύσης πρωτοστατεί στο διεθνές προσκήνιο (δυστυχώς, για όλους τους λάθος λογους). Η Μπρέιβερμαν, η οποία ανήκει στη δεξιότερη πτέρυγα των Τόρις, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία που απηύθυνε στο American Enterprise Institute ότι η Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες που υπεγράφη το 1951 «δεν είναι προσαρμοσμένη στη σύγχρονη εποχή μας» και πρέπει να τύχει τροποποίησης.

Στην ομιλία της στην Ουάσιγκτον, η υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε, περαιτέρω, ότι η εν λόγω Σύμβαση είναι «ένα απίστευτο επίτευγμα της εποχής της», αλλά τόνισε τον ρόλο της στην κρίση που έχει δει σχεδόν 110.000 μετανάστες να διασχίζουν τη Μάγχη με λέμβους για να φτάσουν στη Βρετανία από το 2018.

Ισχυρίστηκε δε, ότι η διεθνής κοινότητα απέτυχε να μεταρρυθμίσει τη σύμβαση του ΟΗΕ για συγκεκριμένους λόγους: «Ο πρώτος [λόγος] είναι απλώς ότι είναι πολύ δύσκολο να επαναδιαπραγματευθούν αυτά τα μέσα. Το δεύτερο είναι πολύ πιο κυνικό. Ο φόβος μήπως σε χαρακτηρίσουν ρατσιστή ή ανελεύθερο. Οποιαδήποτε απόπειρα μεταρρύθμισης της σύμβασης για τους πρόσφυγες θα σας δει να δυσφημίζεστε ότι είστε κατά των προσφύγων», είπε χαρακτηριστικά.

Η Βρετανίδα υπουργός ξεκίνησε την ομιλία της υποστηρίζοντας ότι η ανεξέλεγκτη και παράνομη μετανάστευση αποτελούσε μια «υπαρξιακή πρόκληση» για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Είμαι εδώ στην Αμερική για να μιλήσω για μια κρίσιμη και κοινή παγκόσμια πρόκληση: την ανεξέλεγκτη και παράνομη μετανάστευση», είπε. «Είναι μια υπαρξιακή πρόκληση για τους πολιτικούς και πολιτιστικούς θεσμούς της Δύσης».

Ισχυρίστηκε ότι η νομολογία που απορρέει από τη σύμβαση για τους πρόσφυγες είχε μειώσει το όριο, έτσι ώστε οι αιτούντες άσυλο να πρέπει μόνο να αποδείξουν ότι αντιμετώπιζαν διακρίσεις αντί για πραγματικό κίνδυνο βασανιστηρίων, θανάτου ή βίας.

«Όπου διώκονται άτομα, είναι σωστό να προσφέρουμε καταφύγιο. Αλλά δεν θα είμαστε σε θέση να στηρίξουμε ένα σύστημα ασύλου εάν, στην πραγματικότητα, το να είσαι απλώς ομοφυλόφιλος ή γυναίκα και να φοβάσαι τις διακρίσεις στη χώρα καταγωγής σου αρκεί για να δικαιούστε προστασία».



Ερωτηθείσα μετά την ομιλία εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη σύμβαση εάν δεν επιβληθούν αλλαγές, η υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει «ό,τι απαιτείται» για να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μεταναστών που φτάνουν μέσω μη εξουσιοδοτημένων διαδρομών. «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να σταματήσουμε τα σκάφη και αυτή είναι η θέση μου» είπε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της τόνισε ότι η «πολυπολιτισμικότητα απέτυχε» και ότι αυτό είναι εμφανές στους δρόμους του Παρισιού, των Βρυξελλών, του Λέστερ. Είπε ότι η μετανάστευση ήταν «πολύ μεγάλη, πολύ γρήγορη» στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία 25 χρόνια, με «πολύ λίγη σκέψη για την ένταξη και τον αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο».

Η υπουργός, όπως σχολιάζει η εφημερίδα Daily Mail, πιέζει για σαρωτικές αλλαγές στο σύστημα βίζας που θα απαγόρευε σε δεκάδες χιλιάδες αλλοδαπούς εργάτες να φέρουν συγγενείς τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, η υπουργός Εσωτερικών φαίνεται ότι έχει υποβάλει σχέδια για τον περιορισμό της νόμιμης μετανάστευσης ενόψει των επόμενων εκλογών.


Πώς αντιμετωπίστηκε η ομιλία της


Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εξέδωσε δήλωση την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, υπερασπιζόμενη τη σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες και αμφισβητώντας τη διάκριση της Μπρέιβερμαν μεταξύ δίωξης και διακρίσεων. Tόνισε δε, ότι η Σύμβαση έσωσε εκατομμύρια ζωές.

«Η Σύμβαση για τους πρόσφυγες παραμένει τόσο επίκαιρη σήμερα όσο και όταν εγκρίθηκε. Όπου τα άτομα κινδυνεύουν από δίωξη λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους, είναι ζωτικής σημασίας να μπορούν να αναζητήσουν ασφάλεια και προστασία», ανέφερε.

Απορρίπτοντας μια γενική αναθεώρηση της σύμβασης, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες ζήτησε «μια πιο συνεπή εφαρμογή της σύμβασης και της βασικής αρχής της κατανομής ευθυνών». Αναφέρθηκε, μάλιστα, κατηγορηματικά στις αιτήσεις ασύλου που συσσωρεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να εξετάζονται – ανέρχονται σε πάνω από 175.000.

Εν τω μεταξύ, το Εργατικό Κόμμα του ΗΒ δήλωσε ότι η Μπρέιβερμαν προσπαθεί να «αποσπάσει την προσοχή από τις αποτυχίες της» αφού «έχασε τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης στη χώρα». Την κατηγόρησε μάλιστα, ότι χρησιμοποιεί ομοφυλόφιλους ανθρώπους και γυναίκες ως «αποδιοπομπαίο τράγο».

Η φιλανθρωπική οργάνωση ActionAid τόνισε ότι η παροχή «καταφυγίου και ασφάλειας σε γυναίκες που έχουν ανάγκη δεν είναι απλώς μια επιλογή, είναι επιτακτική ανάγκη»

Ο δε, Άντριου Μποφ, μέλος των Συντηρητικών στο Λονδίνο και «προστάτης» της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ του κόμματος, είπε ότι η υπουργός θα πρέπει να σταματήσει να ασχολείται με την πολιτική του εντυπωσιασμού και να επικεντρωθεί στο χάλι που βρίσκεται το υπουργείο της. «Το να μιλάμε για τα θύματα της δίωξης σαν να είναι το πρόβλημα είναι απίστευτα άχρηστο και πραγματικά μας παρουσιάζει σαν μέρος που δεν ενδιαφέρεται», είπε.


Αποχώρηση από τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα


Η Μπρέιβερμαν απέφυγε να ζητήσει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) -μια κίνηση που οι φίλοι της λένε ότι θα ήθελε να δει σε ένα προεκλογικό μανιφέστο των Συντηρητικών- αλλά είπε ότι η αποχώρηση από τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε υποστηριχθεί από προηγούμενους ηγέτες των Τόρις.

«Ως υπουργός Εσωτερικών, η Τερέζα Μέι κάλεσε τη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΔΑ. Και ήταν πολιτική του Συντηρητικού Κόμματος υπό τον Μάικλ Χάουαρντ να εγκαταλείψει το συνέδριο για τους πρόσφυγες – απλώς υποστηρίζω τη μεταρρύθμιση», είπε.

Μιλώντας στον Guardian ένας πρώην υπουργός των Τόρις είπε ότι η Μπρέιβερμαν έκανε ένα «κυνικό βήμα» για να κερδίσει υποστήριξη πριν από το ετήσιο συνέδριο του Συντηρητικού κόμματος, το οποίο ξεκινά αυτό το σαββατοκύριακο.

«Η υπουργός Εσωτερικών έχει δημιουργήσει μια διαμάχη για να κρύψει το φτωχό της ιστορικό στο αξίωμα, δεδομένου ότι έχει ένα παγωμένο πρόγραμμα στη Ρουάντα, μια φορτηγίδα για μετανάστες και μια ανταρσιακή αστυνομική δύναμη», είπε ο πρώην υπουργός.

Καθώς έφευγε από τον χώρο, η υπουργός αγνόησε μια ερώτηση ενός δημοσιογράφου που ρωτούσε εάν η ομιλία της είχε σχεδιαστεί για να βελτιώσει τις πιθανότητές της να γίνει ηγέτης των Συντηρητικών.


Πώς είδαν την ομιλία της τα Διεθνή Μέσα


Οι Times το αποκαλούν «ένα από τα πιο σκληροπυρηνικά» ζητήματα που τέθηκε από Βρετανό υπουργό Εσωτερικών. Ο Guardian αναφέρει ότι τα σχόλια ώθησαν την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, να εκδώσει «μια εξαιρετικά ασυνήθιστη δήλωση» υπερασπίζοντας τη σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες. «Δηλητηριώδης», είναι η άποψη της Daily Mirror για την ομιλία. Ωστόσο, γράφοντας στη Sun, ο συντηρητικός αρθρογράφος Ντάγκλας Μάρεϊ επαινεί την υπουργό Εσωτερικών που είπε κάποιες «αλήθειες».



Με πληροφορίες από ΒΒC, Guardian, EΡΤ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ