Το ένοχο βλέμμα του τετράποδου φίλου μας κάτι σημαίνει

Κάντε εικόνα το εξής σκηνικό: τo περιεχόμενo ενός μαξιλαριού ή τα κομμάτια μιας διαλυμένης εφημερίδας είναι πεταμένα ολόγυρα στο πάτωμα.

Article featured image
Article featured image

Κάντε εικόνα το εξής σκηνικό: τo περιεχόμενo ενός μαξιλαριού ή τα κομμάτια μιας διαλυμένης εφημερίδας είναι πεταμένα ολόγυρα στο πάτωμα.

Ο σκύλος σας κρατάει τις αποστάσεις του από εσάς, ίσως να κρύβεται και πίσω απ’ τον καναπέ, και αποφεύγει να σας κοιτάξει κατάματα. Το κεφάλι του είναι κατεβασμένο, η ουρά του κάτω απ’ τα σκέλια, και η ματιά του διαγώνια. Μοιάζει σα να έχει ενοχές για την ατασθαλία του. Άραγε μπορούν οι σκύλοι να νιώθουν ενοχές ή ντροπή; Ή αυτή η συμπεριφορά δηλώνει κάτι άλλο;

Νιώθουν οι σκύλοι τύψεις;

Οι σκύλοι βιώνουν ένα φάσμα συναισθημάτων που περιλαμβάνουν τη χαρά, τον ενθουσιασμό, την τρυφερότητα, τη λύπη, τον φόβο, το άγχος κ.λπ. Σύμφωνα με το Scientific American, όμως, υπάρχουν πολύ λιγότερες ενδείξεις που στηρίζουν την θεωρία ότι βιώνουν δευτερεύοντα συναισθήματα όπως τύψεις και ντροπή. Τα δευτερεύοντα συναισθήματα είναι ιδιαίτερα σύνθετα, και οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι οι σκύλοι μάλλον δεν διαθέτουν τη γνωστική ικανότητα να τα επεξεργαστούν. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ούτε για το αντίθετο, πως δηλαδή οι σκύλοι δεν νιώθουν καθόλου ενοχές ή ντροπή.

Σύμφωνα με έρευνες όπως αυτή που διεξήγαγε η καθηγήτρια ψυχολογίας στο Barnard College της Νέας Υόρκης, Alexandra Horowitz, φαίνεται ότι το ένοχο βλέμμα που μας ρίχνουν οι σκύλοι μας όταν τους πιάνουμε στα πράσα είναι μια μαθημένη απόκριση απέναντι στις αντιδράσεις των ανθρώπων. Στην έρευνα της Horowitz, οι σκύλοι συμπεριφέρθηκαν ένοχα όταν τους μάλωσαν οι κηδεμόνες του, είτε είχαν κάνει αταξία είτε όχι. Το σίγουρο, λοιπόν, είναι πως οι σκύλοι μαθαίνουν να καταλαβαίνουν πότε έχουν θυμώσει ή απογοητεύσει τους σκυλογονείς τους, και η στενοχώρια ή ο φόβος που ερμηνεύουμε ως τύψεις είναι πιθανότατα αντίδραση στη δική μας συμπεριφορά.

shutterstock_601174400.jpg

Βοηθάει να μαλώνουμε τον σκύλο μας;

Όταν θυμώνετε στον σκύλο σας, το πιθανότερο είναι πως δεν γνωρίζει το γιατί. Επομένως, δεν θα καταλάβει τι έχει κάνει λάθος, και η επίπληξη θα είναι αναποτελεσματική, εκτός αν την κάνετε την ώρα που κάνει την αταξία ή αμέσως μετά, έτσι ώστε να τη συνδέσει με την αντίδρασή σας. Ο σκύλος δεν θα καταλάβει πώς πρέπει να φέρεται, ο/η μόνος/η που θα κερδίσει κάτι από την πιθανή έκρηξή σας είστε εσείς, εκτονώνοντας τα – κατά τ’ άλλα δικαιολογημένα – νεύρα σας.

Το να μαλώνετε τον σκύλο σας όταν δεν ξέρει τον λόγο μπορεί να αποδειχθεί βλαβερό για την ψυχοσύνθεσή του. Στην πραγματικότητα, αυτό που ερμηνεύετε ως τύψεις, είναι πιθανότατα φόβος ή άγχος απέναντι στη θυμωμένη αντίδρασή σας. Πολλές φορές, το να τον μαλώσετε θα εντείνει το στρες που νιώθει. Αντί γι’ αυτό, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και επιβραβεύετε τις επιθυμητές συμπεριφορές.

Ακόμα, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας την πιθανότητα ο σκύλος σας να παραφέρεται επειδή βιώνει έντονο άγχος, ή επειδή έχει κάποια πάθηση που του προκαλεί ταραχή, όπως π.χ. ουρολοίμωξη. Γι’ αυτό, συζητήστε τις αταξίες του με τον/την κτηνίατρό σας. Αν τέτοιες συμπεριφορές συνεχίζονται, μη διστάσετε να απευθυνθείτε και σε έναν/μία ειδικό στη συμπεριφορά των σκύλων.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ