Τι κάνει σήμερα ο Κωστής, ο μικρός γύπας που διασώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια;

Βρέθηκε υποσιτισμένος τον Μάρτιο του 2020 και μετά από δύο μήνες περίθαλψης άνοιξε τα φτερά του στον κυπριακό ουρανό.

Article featured image
Article featured image

Ο επονομαζόμενος Κωστής, ένας νεογέννητος γύπας, εντοπίστηκε υποσιτισμένος και εξαντλημένος στην Κοιλάδα Διαρίζου λίγο μετά τη γέννησή του, τον Μάρτιο του 2020. Μερικές μόνο εβδομάδες μετά την πρώτη του πτήση, ζύγιζε σχεδόν 4 κιλά (αντί 7) και ύστερα από τη διάσωσή του χρειάστηκε δύο μήνες περίθαλψης για να ανοίξει τα φτερά του και να συνεχίσει το ταξίδι του.

kostis_gipas_diasosi_city.jpg



Σύμφωνα με ανάρτηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Birdlife Cyprus στο Facebook, οι τελευταίες ενδείξεις επισημαίνουν πως ο Κωστής είναι δυνατός και υγιής, αφού σήμερα παρακολουθείται με τον δορυφορικό πομπό που φέρει, όπως και ακόμα 26 γύπες στην Κύπρο.

Η εμφάνιση του Κωστή, όπως συμβαίνει με όλους τους γύπες, αλλάζει σταδιακά με την ενηλικίωσή του. «Τα φτερά γύρω από τον λαιμό του ξεκίνησαν να αλλάζουν χρώμα, και από καφέ θα γίνουν εν τέλει λευκά, ενώ τα μάτια από σκούρο καφέ θα γίνουν ανοιχτό καφέ, και το ράμφος από γκρι θα ξεκινήσει να γίνεται μπεζ όταν ο Κωστής φτάσει τα 5-6 χρόνια ενηλικίωσης».

Η Birdlife Cyprus μάς υπενθυμίζει την αξία των διασώσεων γυπών στην Κύπρο, ειδικά μετά τα τελευταία δύο περιστατικά δηλητηρίασης που προκάλεσαν τον θάνατο 14 γυπών - από τα οποία γλίτωσε ο Κωστής. Σε ένα νησί με τόσο μικρό πληθυσμό η διατήρηση του συγκεκριμένου είδους είναι ένας άγρυπνος αγώνας.

kostis_birdlife_cyprus_city.png



Την ανάρτησή τους κλείνουν με το ελπιδοφόρο μήνυμα: «Η πρόσφατη παρατήρηση μάς γεμίζει ελπίδα για το επόμενο κεφάλαιο στη ζωή του Κωστή. Ευελπιστούμε ότι ο κίνδυνος δηλητηρίασης, μια απειλή που εργαζόμαστε σκληρά για να αντιμετωπίσουμε, δεν θα εμποδίσει τον Κωστή στο ταξίδι του προς την ενηλικίωση και τη δυνατότητα μελλοντικών απογόνων».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ