Έτσι θα προάγονται πλέον οι υπάλληλοι του κυπριακού Δημοσίου

Έρχονται γραπτές εξετάσεις – Όλα όσα αλλάζουν με το νέο σύστημα αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Article featured image
Article featured image

Τίθεται σε λειτουργία το νέο σύστημα αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων, με το οποίο αντιμετωπίζονται προβλήματα όπως η ισοπεδωτική αξιολόγηση.

Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο του ΡΙΚ, η λειτουργός του τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, Μαρία Κλεάνθους Καλλή, εξήγησε ότι με το νέο σύστημα θα υπάρχουν δύο έντυπα αξιολόγησης, αναλόγως της ιεραρχίας.

Πρόκειται για το Ιεραρχικό Επίπεδο 1 που αφορά στο διευθυντικό και μεσο-διευθυντικό προσωπικό, από την κλίμακα Α13 και πάνω, καθώς και το έντυπο για το Ιεραρχικό Επίπεδο 2 για το προσωπικό εισδοχής και προσωπικό σε θέσεις κάτω από την κλίμακα Α13.

Για κάθε ιεραρχικό επίπεδο έχουν καθοριστεί διαφορετικά κριτήρια, υπάρχει αναλυτικό πλαίσιο δεξιοτήτων, ικανοτήτων και εργασιακών συμπεριφορών για κάθε ένα από τα κριτήρια, το οποίο αποσκοπεί στο να καθοδηγήσει με ακρίβεια τους προϊστάμενους και τους αξιολογούντες λειτουργούς.


Κλίμακες Α13 και πάνω


Η κα Καλλή είπε ότι, για τις κλίμακες Α13 και άνω βασικό κριτήριο προαγωγής, θα είναι η αξιολόγηση μέσω γραπτών εξετάσεων.

Η αξιολόγηση των υποψηφίων θα γίνεται σε εξεταστικά κέντρα, ανέφερε η κα Καλλή, όπου πλέον εκεί, θα καθορίζονται ανάλογα με το ιεραρχικό επίπεδο των θέσεων, ειδικά τεστ αξιολόγησης που θα διαπιστώνουν κατά πόσο ο υποψήφιος έχει τις σωστές δεξιότητες και ικανότητες για να αντεπεξέλθει στα καθήκοντα και τις ευθύνες της κάθε θέσης.

Πρόκειται για έναν νέο θεσμό, σημείωσε, διευκρινίζοντας πως η αξιολόγηση των υποψηφίων σε εξεταστικά κέντρα «θα είναι το πρώτο βήμα» και οι πρωτεύσαντες θα προχωρούν στα επόμενα στάδια αξιολόγησης, με το τελικό στάδιο να περιλαμβάνει αξιολόγηση σε προφορική εξέταση ενώπιον της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας.

Όπως εξήγησε, σκοπός της νέας διαδικασίας είναι να μπορούν να διεκδικήσουν «επί ίσοις όροις» τις προκηρυχθείσες θέσεις άτομα που ήδη απασχολούνται στη Δημόσια Υπηρεσία, αλλά και εξωτερικοί υποψήφιοι.

Ερωτηθείσα για το κατά πόσο έχει καθοριστεί η βαρύτητα που θα έχει το κάθε στάδιο αξιολόγησης, η κα Καλλή επεσήμανε πως η αξιολόγηση στα εξεταστικά κέντρα θα αποτελεί το 50% της συνολικής βαθμολογίας, ενώ ποσοστό 15% θα καταλαμβάνει η προφορική εξέταση.

Το υπόλοιπο ποσοστό θα καθορίζεται από άλλα κριτήρια όπως, τα προσόντα, η πείρα και η αξιολόγηση από τον προϊστάμενο.


Κλίμακες κάτω της Α13


Για τις κλίμακες κάτω της Α13, η αξιολόγηση είναι συγκριτική μεταξύ των υποψηφίων και διενεργείται, όπως περιέγραψε η κα Καλλή, τόσο για υποβοήθηση της ανάπτυξής τους αλλά και για αξιολόγηση της απόδοσής τους για προαγωγή.

Σε αυτό το επίπεδο, οι αξιολογήσεις θα γίνονται με αριθμητική βαθμολόγηση από το 1 μέχρι το 10, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων. Τα εν λόγω κριτήρια καθορίζονται από τους κανονισμούς ενώ περιγράφεται λεπτομερώς πότε θα αποδίδεται η κάθε βαθμολογία στον υπάλληλο.


Θα αξιολογούνται και οι αξιολογητές


Επιπρόσθετα, η κα Καλλή χαρακτήρισε ως «καινοτόμο» για τα δεδομένα της Κύπρου, τη δυνατότητα αξιολόγησης των προϊσταμένων Τμημάτων, δηλαδή των Γενικών Διευθυντών, των Προϊστάμενων Ανεξάρτητων Υπηρεσιών και των Διευθυντών των Τμημάτων από το προσωπικό τους.

Η διαδικασία όπως είπε περιλαμβάνει τέσσερα κριτήρια αξιολόγησης σε έντυπο που θα καθοριστεί, θα γίνεται ανώνυμα, την ίδια περίοδο που θα τρέχει και η αξιολόγηση του υπόλοιπου προσωπικού. Πριν από το τέλος της εβδομάδας αναμένεται πως θα κυκλοφορήσει σχετική εγκύκλιος με κατευθυντήριες γραμμές, που θα περιγράφουν την εν λόγω διαδικασία ούτως ώστε να υλοποιηθεί και αυτή μέχρι την 15η Φεβρουαρίου.


Πρεμιέρα για το νέο σύστημα εντός Φεβρουαρίου


Το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών απέστειλε προ ημερών εγκύκλιο με θέμα την ετήσια αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων για το έτος 2023 στις κρατικές υπηρεσίες, η οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στη βάση των νέων κανονισμών αξιολόγησης που θεσπίστηκαν το 2022. Οι προηγούμενοι κανονισμοί που ίσχυαν από το 1990 έχουν καταργηθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης του 2022, σημείωσε.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κα Καλλή, το χρονοδιάγραμμα συμπλήρωσης των εκθέσεων αξιολόγησης και γνωστοποίησής τους στους υπαλλήλους είναι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.


Με πληροφορίες από ΡΙΚ, Economy Today

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ