Κινέζα επιστήμονας γνώριζε για τον κορωνοϊό 2 εβδομάδες πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας

Τι θα μπορούσε να γίνει μέσα σε αυτό το διάστημα αν κατάφερνε να δημοσιεύει τελικά το γονιδίωμα του SARS-CoV-2.

Article featured image
Article featured image


Μια επιστήμονας στην Κίνα προσπάθησε να δημοσιεύσει το γονιδίωμα του ιού SARS-CoV-2 δύο εβδομάδες πριν το Πεκίνο αποκαλύψει λεπτομέρειες για τον ιό, σύμφωνα με ομοσπονδιακά έγγραφα που κοινοποιήθηκαν σε επιτροπή του Κογκρέσου και δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη (17/1).

Οι επιπλέον δύο εβδομάδες θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικές για την ανάπτυξη διαγνωστικών τεστ, εμβολίων και φαρμάκων κατά του ιού, υποστηρίζουν ορισμένοι επιστήμονες. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της Washington Post, η είδηση αυτή εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι Κινέζοι αξιωματούχοι και οι επιστήμονες μοιράζονταν πληροφορίες τις πρώτες ημέρες της πανδημίας.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2019, η Λίλι Ρεν, ιολόγος στο Ινστιτούτο Βιολογίας Παθογόνων της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών στο Πεκίνο, επιχείρησε να δημοσιεύσει μια σχεδόν ολοκληρωμένη αλληλουχία του ιού στη GenBank, μια δημόσια βάση δεδομένων γενετικών αλληλουχιών που εποπτεύεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ. Η GenBank επικοινώνησε με την ερευνήτρια και της ζήτησε να προσθέσει κάποιες τεχνικές (όχι επιστημονικές) πληροφορίες πριν δημοσιεύσει την αλληλουχία. Στις 31 Δεκεμβρίου 2019, το NIH ενημέρωσε την Ρεν ότι η δημοσίευσή της θα διαγραφεί αν δεν προσθέσει τις απαιτούμενες πληροφορίες, όπως και έγινε στις 16 Ιανουαρίου 2020. Στις 12 Ιανουαρίου 2022, μια ομάδα Κινέζων ερευνητών υπέβαλε μια σχεδόν πανομοιότυπη γενετική αλληλουχία του SARS-CoV-2 στη GenBank. Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές που ερευνούν την προέλευση του κορωνοϊού έδωσαν στη δημοσιότητα την έκθεση της Ρεν, καθώς και τις απαντήσεις της GenBank.

Το γεγονός ότι η αλληλουχία που πραγματοποίησε η Ρεν δεν δημοσιεύθηκε έγκαιρα, είναι «αναδρομικά οδυνηρό», δήλωσε ο Τζέσι Μπλουμ, ιολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson στο Σιάτλ. Ο Μπλουμ σημείωσε ότι οι ερευνητές χρειάζονταν τις γενετικές αλληλουχίες για να αναπτύξουν θεραπείες για τον κορωνοϊό και υποστήριξε ότι η πρόσβαση στις πληροφορίες της Ρεν θα είχε επιταχύνει την ανάπτυξη των διαγνωστικών τεστ και των εμβολίων.

«Αυτές οι δύο εβδομάδες θα είχαν κάνει σημαντική διαφορά στη ζωή αρκετών ανθρώπων», δήλωσε ο Μπλουμ.

Σε δήλωσή τους, η πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων Κάθι ΜακΜόρις, ο πρόεδρος της υποεπιτροπής υγείας Μπρετ Γκάθρι και ο πρόεδρος της υποεπιτροπής εποπτείας Μόργκαν Γκρίφιθ, δήλωσαν ότι το εύρημα εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον οι Κινέζοι αξιωματούχοι ήταν πρόθυμοι να μιλήσουν για τον ιό.

«Ο αμερικανικός λαός έχει το δικαίωμα να μάθει την αλήθεια για την προέλευση του SARS-CoV-2 και η έρευνά μας αποκάλυψε πολλά ανησυχητικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο ξοδεύονται τα δολάρια των φορολογουμένων, του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι κυβερνητικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας και την ανάγκη για περισσότερη εποπτεία των ερευνητικών επιχορηγήσεων σε ξένους επιστήμονες», δήλωσαν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Ωστόσο ορισμένοι ειδικοί προειδοποίησαν ότι η είδηση αυτή δεν παρέχει κάποια νέα πληροφορία για την προέλευση της πανδημίας.

«Δεν νομίζω ότι αυτό μας λέει κάτι για την προέλευση του SARS-CoV-2», δήλωσε ο Μπλουμ. «Αυτό που νομίζω ότι δείχνει είναι ότι η κινεζική κυβέρνηση δεν ήταν ειλικρινής σχετικά με το πόσο γρήγορα έμαθε για την αιτία αυτής της πανδημίας», κατέληξε ο επιστήμονας.




Πηγή: ertnews μέσω WashingtonPost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ