Οι απόψεις εξακολουθούν να διίστανται στην περιβαλλοντική κοινότητα
Οι περισσότερες περιβαλλοντικές ομάδες αντιτάχθηκαν σθεναρά τα τελευταία χρόνια στις προσπάθειες αλλαγής του γενετικού κώδικα των φυτών και άλλων οργανισμών, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλειά τους και τον κίνδυνο ανεπιθύμητων συνεπειών. Αντιθέτως, οι υποστηρικτές της γενετικής τροποποίησης τροφίμων, τάσσονται υπέρ της άποψης ότι τέτοιοι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι σε σύγκριση με τους γνωστούς κινδύνους της απώλειας της βιοποικιλότητας, της κλιματικής κρίσης και της παγκόσμιας πείνας. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν εντόπισε νέους κινδύνους από τη στοχευμένη επεξεργασία γονιδίων στα φυτά σε σύγκριση με τη συμβατική αναπαραγωγή.
Ωστόσο, το 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι όλα τα φυτά που παράγονται με την αλλαγή γονιδίων εμπίπτουν στους κανόνες ΓΤΟ-Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί της ΕΕ. H δε, EE υποστήριξε ότι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία δεν μπορούν να εξακριβωθούν με βεβαιότητα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεχθεί ότι τα φυτά που κατασκευάζονται με νέες μεθόδους γονιδιακής επεξεργασίας είναι ΓΤΟ, αλλά θέλει να τα εξαιρέσει από τους υφιστάμενους κανόνες ασφαλείας, που οι επιστήμονες εκφράζουν ότι είναι ξεπερασμένοι και περιοριστικοί. Οι νομοθέτες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του κοινοβουλίου θα ψηφίσουν για το εν λόγω σχέδιό την Τετάρτη.
Με πληροφορίες από Guardian