Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι το μέλλον, διαμηνύουν Νομπελίστες στην ΕΕ

Σε ανοιχτή επιστολή καλούν την ΕΕ να χαλαρώσει τους κανόνες για τη γενετική τροποποίηση.

Article featured image
Article featured image

Η ΕΕ πρέπει να σταματήσει να σπέρνει «το σκοτάδι της αντιεπιστημονικής τρομοκρατίας» πριν από την επερχόμενη ψηφοφορία για την επεξεργασία γονιδίων, δήλωσαν 35 Νομπελίστες και υπέγραψαν πάνω από 1000 επιστήμονες.

Σε μια ανοιχτή επιστολή οι 35 βραβευθέντες ζήτησαν από τους νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χαλαρώσουν τους αυστηρούς κανόνες περί γενετικής τροποποίησης και να υιοθετήσουν νέες τεχνικές γενετικής επεξεργασίας που αφορούν συγκεκριμένα γονίδια. Η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να κάνει τις φυτικές καλλιέργειες πιο ανθεκτικές στις ασθένειες και να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσής τους από ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι υφιστάμενες τεχνικές αναπαραγωγής των φυτικών καλλιεργειών διαρκούν σχεδόν δεκαετίες και δεν υπάρχουν πλέον αυτά τα χρονικά περιθώρια. «Δεν έχουμε το προνόμιο του χρόνου σε μια εποχή κλιματικής κρίσης», έγραψαν στην επιστολή.

Η επιστολή στάλθηκε στους ευρωβουλευτές την Παρασκευή και οργανώθηκε από το WePlanet, μια περιβαλλοντική μη κερδοσκοπική οργάνωση που διεξάγει εκστρατείες περί τεχνολογίας, όπως για την πυρηνική ενέργεια, την επεξεργασία γονιδίων, την κυτταρική γεωργία, κ.ά.



Τα άτομα που υπέγραψαν την επιστολή πέραν των βραβευθέντων με Νόμπελ είναι κορυφαίοι βιολόγοι και γενετιστές. Μάλιστα, στην «καρδιά» της ομάδας των βραβευθέντων συμπεριλαμβάνονται και οι επιστήμονες που κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη του «γενετικού ψαλιδιού» Crispr. Επίσης, συμμετέχουν στο εγχείρημα και διασημότητες του χώρου όπως ο ψυχολόγος Steven Pinker και ο φιλόσοφος Peter Singer.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως η τροποποίηση των αυστηρών μέτρων θα μπορούσε να βοηθήσει τους αγρότες να χρησιμοποιούν λιγότερα φυτοφάρμακα και λιγότερα λιπάσματα. Για την καλλιέργεια και αναπαραγωγή ορισμένων φυτών που είναι δύσκολο να αναπαραχθούν με συμβατικά μέσα –όπως τα οπωροφόρα δέντρα, τα αμπέλια και οι πατάτες– χρησιμοποιούνται μερικά από τα πιο επιβλαβή φυτοφάρμακα στην ΕΕ, τόνισαν οι επιστήμονες.


Οι απόψεις εξακολουθούν να διίστανται στην περιβαλλοντική κοινότητα


Οι περισσότερες περιβαλλοντικές ομάδες αντιτάχθηκαν σθεναρά τα τελευταία χρόνια στις προσπάθειες αλλαγής του γενετικού κώδικα των φυτών και άλλων οργανισμών, εκφράζοντας φόβους για την ασφάλειά τους και τον κίνδυνο ανεπιθύμητων συνεπειών. Αντιθέτως, οι υποστηρικτές της γενετικής τροποποίησης τροφίμων, τάσσονται υπέρ της άποψης ότι τέτοιοι κίνδυνοι είναι ελάχιστοι σε σύγκριση με τους γνωστούς κινδύνους της απώλειας της βιοποικιλότητας, της κλιματικής κρίσης και της παγκόσμιας πείνας. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν εντόπισε νέους κινδύνους από τη στοχευμένη επεξεργασία γονιδίων στα φυτά σε σύγκριση με τη συμβατική αναπαραγωγή.

Ωστόσο, το 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι όλα τα φυτά που παράγονται με την αλλαγή γονιδίων εμπίπτουν στους κανόνες ΓΤΟ-Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί της ΕΕ. H δε, EE υποστήριξε ότι οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία δεν μπορούν να εξακριβωθούν με βεβαιότητα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεχθεί ότι τα φυτά που κατασκευάζονται με νέες μεθόδους γονιδιακής επεξεργασίας είναι ΓΤΟ, αλλά θέλει να τα εξαιρέσει από τους υφιστάμενους κανόνες ασφαλείας, που οι επιστήμονες εκφράζουν ότι είναι ξεπερασμένοι και περιοριστικοί. Οι νομοθέτες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του κοινοβουλίου θα ψηφίσουν για το εν λόγω σχέδιό την Τετάρτη.

Με πληροφορίες από Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ