Συνταξιούχος δασκάλα έμεινε χωρίς σύνταξη γιατί «πέθανε» και δεν το ξέρει

Το ξέρουν, όμως, οι «αρμόδιοι».

Article featured image
Article featured image

Μια Βρετανίδα δασκάλα έχει μείνει τέσσερις φορές χωρίς σύνταξη επειδή οι αρμόδιοι αρνούνται να αποδεχθούν ότι δεν είναι νεκρή.

Η 85χρονη Άιλιν ΜακΓκραθ έμεινε χωρίς εισόδημα ακόμη και τα Χριστούγεννα, εξαιτίας του συστήματος που εφαρμόζει το Teachers’ Pensions- που καταβάλλει τις συντάξεις στους εκπαιδευτικούς- καθώς το όνομά της έχει συνδεθεί με εκείνο μιας άλλης γυναίκας που έχει πεθάνει.

«Τον Νοέμβριο έλαβα δύο επιστολές από το Teachers’ Pensions που με ρωτούσαν αν είμαι νεκρή. Αμέσως τηλεφώνησα για να καταστήσω σαφές ότι είμαι ζωντανή. Παρόλα αυτά, μία εβδομάδα αργότερα έφτασαν άλλες δύο επιστολές, που με ρωτούσαν το ίδιο. Οπότε, απάντησα γραπτώς για να επαναλάβω ότι ακόμη δεν έχω πεθάνει», περιέγραψε η συνταξιούχος εκπαιδευτικός μιλώντας στον Guardian.

Τέσσερις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα ανακάλυψε ότι δεν είχε καταβληθεί η σύνταξή της. Παρότι τηλεφώνησε ξανά στο Teachers’ Pensions, σταμάτησε να λαμβάνει και τη σύνταξη χηρείας. Τελικά, τα χρήματα καταβλήθηκαν στις 2 Ιανουαρίου, όταν διαμαρτυρήθηκε.

Από το 2020 τής έχουν ζητήσει επανειλημμένα να αποδείξει ότι είναι ακόμη εν ζωή και κάθε φορά μένει χωρίς εισόδημα. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown έμενε στο σπίτι του γιου της, οπότε δεν έλαβε τις επιστολές που της έστειλαν για το ζήτημα. Ανακάλυψε ότι υπήρχε πρόβλημα μόνο όταν δεν καταβλήθηκε η σύνταξή της.


Πώς γίνεται το μπέρδεμα με τη σύνταξη


Η 85χρονη είναι θύμα του συστήματος που εφαρμόζει το Teacher’s Pension, που αντιπαραβάλλει τα ονόματα των συνταξιούχων με εκείνα που έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο θανάτων. Όμως, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στο οποίο υπάγεται το Teacher’s Pensions, μπορεί να υπάρξει ταύτιση ακόμη κι αν διαφέρουν τα προσωπικά στοιχεία.

Σε περίπτωση που προκύψει ταύτιση, ο οργανισμός στέλνει επιστολή κάθε 12 μήνες, προκειμένου να επιβεβαιώνεται ότι ο συνταξιούχος δεν είναι ο νεκρός που αναφέρεται στο μητρώο θανάτων. Όμως, στις επιστολές δεν δίνεται κάποια προθεσμία για να απαντήσει ο συνταξιούχος, ούτε διατυπώνεται η προειδοποίηση ότι θα σταματήσει η καταβολή των χρημάτων σε περίπτωση που δεν επικοινωνήσουν εντός 28 ημερών. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, αυτό γίνεται προκειμένου να αποφευχθεί η αναστάτωση.

«Πιστεύουν πραγματικά ότι η προειδοποίηση ότι μπορεί να χάσεις τη σύνταξή σου αν δεν απαντήσεις σε 28 ημέρες θα προκαλέσει μεγαλύτερη αναστάτωση από το να σταματήσουν οι πληρωμές χωρίς ενημέρωση;», αναρωτήθηκε η Άιλιν ΜακΓκραθ.

Μετά το ρεπορτάζ του Guardian, το υπουργείο Παιδείας ανέφερε ότι θα κάνει μια εξαίρεση για την 85χρονη, προκειμένου να σταματήσει αυτή η κατάσταση. «Ευτυχώς, έχω αρκετά χρήματα στην άκρη για να αντιμετωπίσω αυτά τα περιστατικά, αλλά είμαι σίγουρη ότι αυτό δεν ισχύει για άλλους. Επιπλέον, είναι δυσάρεστο να σου λένε κατά διαστήματα ότι πιστεύουν πως έχεις πεθάνει», δήλωσε εκείνη από την πλευρά της.


ΠΗΓΗ: LIFO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ