Σχεδιαστές στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού ζήτησαν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Οι σχεδιαστές τής GmbH, Benjamin Huseby και Serhat Isik, χρησιμοποίησαν τη δύναμη της μόδας για να ενισχύσουν τις φωνές αυτών, των οποίων η φωνή δεν μπορεί να ακουστεί. Και αυτό έχει τη δική του σημασία.

Article featured image
Article featured image

Κατά τη διάρκεια της τελικής επίδειξης ανδρικών κολεξιόν της εβδομάδας μόδας του Παρισιού την Κυριακή, οι σχεδιαστές της GmbH Benjamin Huseby και Serhat Isik χρησιμοποίησαν την επίδειξη μόδας της σεζόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2024 ως ένα μήνυμα ειρήνης και ως ένα πολιτικό σχόλιο, ανοίγοντας την επίδειξη με μια ομιλία υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στην Παλαιστίνη.



«Ζητάμε την κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση όλων των ομήρων, μία ελεύθερη Παλαιστίνη και ένα τέλος στην κατοχή»
, δήλωσαν οι δύο σχεδιαστές που έχουν ως έδρα τους το Βερολίνο.

«Ως σχεδιαστές μόδας συνήθως μένουμε στο να εκφράζουμε τις σκέψεις μας μέσα από τα ρούχα μας και αφήνουμε τα υπόλοιπα στη φαντασία. Αλλά ζούμε σε επικίνδυνους καιρούς, όπου χρειάζεται η ακρίβεια των λέξεων», τόνισε ο Isik.

«Τα τελευταία έξι χρόνια, η GmbH ασχολείται με την ανάδειξη της ομορφιάς της κληρονομιάς μας, ή απλά, με την ανάδειξη της ανθρωπιάς μας και με διάφορους τρόπους δηλώνει ότι εμείς, ως παιδιά μουσουλμάνων μεταναστών στην Ευρώπη, δεν είμαστε τρομοκράτες», είπε ο Huseby. Μάλιστα, κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους, ο Huseby κατέρρευσε, προκαλώντας συγκίνηση στο κοινό του σε σημείο δακρύων.

Τη συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία τους ακολούθησε η παρουσίαση της πασαρέλας, κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκαν ρούχα με τα σύμβολα της παλαιστινιακής αλληλεγγύης, όπως προστατευτικές μπαλακλάβα κουκούλες και hoodies με υπαινικτικά λογότυπα.



Μερικά μοντέλα φορούσαν κοστούμια εμπνευσμένα από παλαιστινιακά φουλάρια keffiyeh, σύμβολα του αγώνα για παλαιστινιακό κράτος, τα οποία κατασκευάστηκαν χειροποίητα σε συνεργασία με Παλαιστίνιους και Σύρους πρόσφυγες μέσω του SEP (Social Enterprise Project).

palaistini-moda-1_city.png
Φωτογραφία: Cris Fragkou



«Οι καλλιτέχνες του SEP είναι Παλαιστίνιοι και Σύροι πρόσφυγες και κάθε έργο που δημιουργούν έχει έναν σκοπό: να πουν την ιστορία τους, να γιορτάσουν και να διατηρήσουν την κληρονομιά τους, ενώ περιμένουν μια πολιτική λύση για τον εκτοπισμό τους», ανέφεραν οι σημειώσεις της παρουσίασης της GmbH.



«Η εβδομάδα μόδας φαντάζει εκτός τόπου και χρόνου, σε σύγκριση με έναν κόσμο που περνάει κρίση, δίνοντας έμφαση στο χάσμα μεταξύ πασαρέλας και πραγματικότητας», δηλώνει ο γνωστός ινσταγκραμικός λογαριασμός μόδας Diet Prada σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ. Ο λογαριασμός στο τέλος της ανάρτησης εξέφρασε ότι «η GmbH χρησιμοποίησε τη δύναμη της μόδας για να ενισχύσει τις φωνές των άφωνων. Οι τολμηρές εικόνες, τα ακατέργαστα συναισθήματα και το αναμφισβήτητο μήνυμα άφησαν μια μόνιμη εντύπωση, πυροδοτώντας σημαντικές συζητήσεις σχετικά με τον ρόλο της μόδας ως εργαλείου υπεράσπισης».

Κάτω από τη συγκεκριμένη ανάρτηση βρίσκεται και ένα σχόλιο από τον σχεδιαστή Huseby, ο οποίος διευκρινίζει ποιο είναι το απόσπασμα που κλείνει την ομιλία τους: «Το τελευταίο μέρος της ομιλίας μας είναι ένα απόσπασμα της Arundhati Roi, από την ομιλία της το 2002, έναν χρόνο μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Τα λόγια της πριν από 22 χρόνια, είναι μια έντονη υπενθύμιση ότι αυτό δεν ξεκίνησε πέρυσι (αναφερόμενος στον πόλεμο Ισραήλ- Παλαιστίνης)».

Πολλοί κριτικοί μόδας παρατήρησαν τη σιωπή τής συγκεκριμένης βιομηχανίας απέναντι στα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη Γάζα και στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ- Παλαιστίνης. Ιδιαίτερα, όταν αυτή η σιωπή έρχεται να συγκριθεί με την ηχηρή στάση που έλαβαν οι περισσότεροι σχεδιαστές για τον πόλεμο Ουκρανίας- Ρωσίας. Γι'αυτόν τον λόγο, η πολιτική πράξη των σχεδιαστών Benjamin Huseby και Serhat Isik ξεχώρισε από το πλήθος.


Με πληροφορίες από Diet Prada και Dazed

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ