To ότι το Βατικανό επέτρεψε την ευλογία σε ομόφυλα ζευγάρια δεν σημαίνει ότι εγκρίνει την ομοφυλοφιλία

Το επισήμανε μάλιστα το ίδιο το Βατικανό, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει να θεωρείται «βλάσφημη».

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από OSV News/KNA/Rudolf Wichert

Το Βατικανό επισήμανε ότι το γεγονός ότι επέτρεψε σε ιερείς να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια δεν αποτελεί έγκριση της ομοφυλοφιλίας και παράλληλα υπογράμμισε πως αυτή η εξέλιξη δεν πρέπει να θεωρείται «βλάσφημη».

Ο πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε τον Δεκέμβριο απόφαση που επιτρέπει στους ιερείς να ευλογούν ομόφυλα ζευγάρια, εφόσον αυτό δεν γίνεται με κάποιου είδους τελετουργία και δεν δίνει την εντύπωση ότι η εκκλησία εγκρίνει τη σχέση.

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ καθολικοί επιδοκίμασαν την απόφασ
η, αλλά αυτή προκάλεσε σύγχυση μεταξύ των επισκόπων σε ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα στην Αφρική, όπου ορισμένοι είπαν ότι δεν θα την εφαρμόσουν.

Σε μια υπενθύμιση του δόγματος της καθολικής εκκλησίας για τον γάμο, το Βατικανό επισήμανε χτες ότι η ευλογία ομόφυλων ζευγαριών «δεν δικαιολογεί όλες τις πράξεις τους και δεν αποτελεί έγκριση της ζωής που κάνουν». Ωστόσο, το μέτρο δεν πρέπει να θεωρείται «αιρετικό, αντίθετο με την παράδοση της εκκλησίας ή βλάσφημο».


Τι αλλάζει στην καθολική εκκλησία η απόφαση για τα ομόφυλα ζευγάρια

Οι ιερείς θα μπορούσαν να επιλέξουν να ευλογούν κατά περίπτωση, αλλά το Βατικανό θεώρησε ότι τέτοιες ενέργειες θα ήταν «ριψοκίνδυνες» σε χώρες όπου η ομοφυλοφιλία θα μπορούσε να οδηγήσει σε βασανιστήρια, φυλάκιση ή ακόμα και θάνατο.

Στην πεντασέλιδη δήλωση, το Βατικανό εξήγησε ότι οι «ποιμαντικές ευλογίες» πρέπει να είναι «πολύ σύντομες» και δεν πρέπει να δικαιολογούν οτιδήποτε δεν είναι «ηθικά αποδεκτό».

Η δήλωση περιελάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με το πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσαν να εκτελεστούν τέτοιες ενέργειες, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια ενός ομαδικού προσκυνήματος εάν δύο διαζευγμένοι που ήταν τώρα ζευγάρι ζητούσαν από τον ιερέα να τους ευλογήσει.

«Σε αυτή την περίπτωση, ο ιερέας μπορεί να ψάλει μια απλή προσευχή και μετά να κάνει έναν σταυρό των δύο προσώπων. Μιλάμε για κάτι που διαρκεί 10 ή 15 δευτερόλεπτα», αναφέρεται.

Όταν το μέτρο ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, χαρακτηρίστηκε ως «πιθανότατα η πιο συγκεκριμένη ποιμαντική αλλαγή στη στάση της εκκλησίας απέναντι στα γκέι ζευγάρια στα 2.000 χρόνια ιστορίας της εκκλησίας».

Η απόφαση ακολούθησε μια επιστολή που έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος σε δύο συντηρητικούς καρδινάλιους που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο. Στην επιστολή, ο Φραγκίσκος είπε ότι τέτοιες ευλογίες θα μπορούσαν να προσφέρονται σε ορισμένες περιπτώσεις, αρκεί να μην συγχέονται με το μυστήριο του γάμου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ