Εκτός από τα νεκρά παιδιά της Γάζας, υπάρχουν άλλα τουλάχιστον 51.000 ασυνόδευτα ή ορφανά

Ένας πόλεμος που έχει καταδικάσει μια ολόκληρη γενιά παιδιών.

Article featured image
Article featured image

Φιλανθρωπική οργάνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με τα παιδιά που κυκλοφορούν μόνα τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 51.000 παιδιά στη Γάζα εκτιμάται σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Επιτροπή Διάσωσης (IRC), ότι είτε είναι ασυνόδευτα ή έχουν χωριστεί από τους γονείς τους. Η έκθεση παράλληλα περιγράφει λεπτομερώς τις καταστροφικές επιπτώσεις που είχε ο πόλεμος στον παλαιστινιακό θύλακα, στα παιδιά της περιοχής.

Σύμφωνα με τα κύρια ευρήματα της έκθεσης, περίπου 17.000 παιδιά εκτιμάται ότι είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τους γονείς και τους φροντιστές τους. Η IRC ωστόσο πιστεύει ότι ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να είναι τριπλάσιος, δηλαδή τουλάχιστον 51.000 παιδιά.

Οι συχνές ισραηλινές εντολές εκκένωσης, οι συλλήψεις αλλά και οι επιθέσεις συνέβαλαν στο να χωριστούν περισσότερες οικογένειες στη Γάζα τους τελευταίους μήνες. Κατά τα ίδια στοιχεία, κάποια παιδιά έχουν εντοπιστεί να ζουν μόνα τους σε νοσοκομεία.

Τα παιδιά αυτά είναι αντιμέτωπα με τους κινδύνους παιδικής εργασίας, εκμετάλλευσης, παραμέλησης, πείνας αλλά και με μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.

Οι ομάδες της IRC στη Γάζα διαπίστωσαν επίσης αυξημένα ποσοστά σοβαρού και οξέος υποσιτισμού σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Τέλος και η παιδεία είναι ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι που έπληξε ο πόλεμος, καθώς τα παιδιά στη Γάζα έχουν χάσει πλέον ένα χρόνο εκπαίδευσης λόγω της κατάρρευσης των σχολικών κτιρίων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.


O Μπαρτ Βίτεβεν, διευθυντής της IRC για την κατεχόμενη παλαιστινιακή επικράτεια, δήλωσε:

«Τα παιδιά είναι εκείνα που υφίστανται το μεγαλύτερο βάρος αυτού του πολέμου, και είναι σαφές ότι χωρίς μια άμεση και διαρκή εκεχειρία στον ορίζοντα, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες θα γίνονται όλο και πιο έντονες. Η παρατεταμένη τοξική πίεση από τη βία και τον εκτοπισμό μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την υγεία αυτών των παιδιών.

Χωρίς υποστήριξη μέσω ψυχοκοινωνικών δραστηριοτήτων ή ασφαλών χώρων για τα παιδιά, υπάρχει σημαντικός κίνδυνος μακροχρόνιων επιπτώσεων στην ανάπτυξή τους, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει άμεσα για να προστατεύσει τα παιδιά, όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις μακροπρόθεσμες ανάγκες τους σε υγεία, είτε αυτές αφορούν την ψυχική υγεία, την ιατρική περίθαλψη ή την εκπαίδευση.

Τα παιδιά στη Γάζα δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Οι παρατεταμένοι περιορισμοί στην ανθρωπιστική βοήθεια και οι συνεχιζόμενες μάχες σημαίνουν ότι μια ολόκληρη γενιά παιδιών θα αντιμετωπίσει διά βίου προβλήματα υγείας και ανάπτυξης».

Με πληροφορίες από Guardian, Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ