Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Παλατές ανέφερε πως η Επιτροπή θα είναι διυπουργική, ενώ σημείωσε ότι μόνιμοι Εκπρόσωποι θα είναι τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Παιδείας, Εσωτερικών και Υγείας και κατά περίπτωση θα προσκαλούνται και εκπρόσωποι από όλα Υπουργεία, με βάση τις εργασίες της Επιτροπής.
Επιπλέον, ανέφερε ότι στην Επιτροπή θα εκπροσωπείται και ο Μη κυβερνητικός Οργανισμός Accept-ΛΟΑΤΙ Κύπρου, ως ο μόνος εγγεγραμμένος Οργανισμός, που ασχολείται με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ στην Κύπρο.
Επίσης, είπε πως θα υπάρχει ακαδημαϊκή υποστήριξη από ακαδημαϊκό, ο οποίος θα διοριστεί μετά από πρόταση του Επιτρόπου του Πολίτη και έγκριση του Υπουργού Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο του Πολίτη «οι άξονες που θα κινηθεί η Εθνική Στρατηγική αφορά στην αντίστοιχη των νομοθεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με αυτή την Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των διακρίσεων, στη διασφάλιση της ισότητας, τη διασφάλιση της ασφάλειας και στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς, αναφορικά στα άτομα και την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ».
Είπε, τέλος, πως «είναι ένα ακόμη έργο, το οποίο υλοποιούμε με βάση τις προεκλογικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν έτυχε ενημέρωσης ο MKO Accept, αν έγιναν συναντήσεις και αν υπήρξε κάποιο αρχικό αίτημα από αυτόν, ο κ. Παλατέ απάντησε καταφατικά.
Είπε ότι σε προκαταρκτικές συναντήσεις έχουν καταγραφεί αρκετά αιτήματα, κυρίως ασφάλειας, που είναι και τα πιο άμεσα που χρήζουν επίλυσης.
«Είναι προβλήματα, τα οποία υπάρχουν καθημερινά δυστυχώς. Όμως, είναι μια σειρά από προβλήματα, τα οποία θα δει η Επιτροπή αναλυτικά αμέσως. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση και θα ξεκινήσει τις εργασίες της».