10 αδιάκριτες ερωτήσεις για τον αυνανισμό σε μία ειδική σεξολόγο, ψυχολόγο και σύμβουλο γάμου

Πόσο επικίνδυνος είναι τελικά ο καθημερινός αυνανισμός και τι μπορεί να προκαλέσει; Ισχύει το ίδιο και με το σεξ; Η συχνή εκσπερμάτωση επηρεάζει την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος;

Article featured image
Article featured image

Μία πρόσφατη έρευνα σχετικά με τον χριστιανισμό και το κατά πόσο οι απόψεις του για το σεξ και τον έρωτα μάς έχουν επηρεάσει κατά κόρον μέσα στους αιώνες, ασχέτως εάν πιστεύουμε ή όχι, έδειξε ότι ο συντηρητισμός και η αποστροφή του χριστιανισμού για την απόλαυση και τον έρωτα ανέκαθεν, έχει δημιουργήσει βαθιές πληγές στην ανθρωπότητα και τη σχέση του με το σεξ, το οποίο για πολλούς ακόμη και σήμερα θεωρείται αμάρτημα εάν γίνεται εκτός γάμου και δεν αφορά στην αναπαραγωγή του είδους, αλλά περιλαμβάνει και την ικανοποίηση.


Μία άλλη, εξίσου σοβαρή πτυχή αυτού το αφηγήματος, ήταν και η δαιμονοποίηση του αυνανισμού. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις νουθεσίες που είχαν σκοπό να μας αποτρέψουν από το να γνωρίσουμε και να ικανοποιήσουμε το σώμα μας μόνοι μας. Ότι προκαλεί τύφλωση, ότι φυραίνει το μυαλό, ότι αν το κάνουμε συχνά θα μειώσει τις ποσότητες τους σπέρματος και δεν θα έχουμε αρκετό εάν θέλουμε να κάνουμε παιδιά. Ακόμα και ότι μας παρακολουθούν οι άγγελοι μάς έλεγαν, για να μας κάνουν να νιώσουμε ντροπή και αποστροφή. Από την άλλη, για τα κορίτσια τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά, καθώς ο γυναικείος αυνανισμός δεν υπήρχε καν ως θέμα συζήτησης, ήταν κάπως απαγορευτικός και μεγάλο αμάρτημα για μία γυναίκα.

Ευτυχώς η εξέλιξη των ειδών και η επαφή μας με την τεχνολογία, απενεχοποίησε σε μεγάλο βαθμό όλες αυτές τις δεισιδαιμονίες, ωστόσο θα ήταν φαιδρό να πούμε ότι έχουν εξαλειφθεί εντελώς, με πολλά κατάλοιπά τους να διατηρούνται ακόμα και σήμερα: όπως για παράδειγμα το ότι ο συχνός αυνανισμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα -κυρίως στους άνδρες.

Με τους αστικούς και άλλους μύθους να εξακολουθούν να επηρεάζουν την κρίση μας, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε ειδικούς και να θέσουμε 10 αδιάκριτα και ταυτόχρονα χρήσιμα ερωτήματα περί αυνανισμού.

H Τάνια Μπαταλαμά, Σεξολόγος-Ψυχολόγος-Σύμβουλος σχέσεων/γάμου, απαντά με ειλικρίνεια και επιστημοσύνη στις ερωτήσεις μας διαλύοντας μύθους και ανακρίβειες.

charlesdeluvio-Oip4CDyljqI-unsplash.jpg




Από ποια ηλικία ξεκινά συνήθως στους άνδρες και σε ποια στις γυναίκες η ανάγκη για αυνανισμό; Μπορεί να ξεκινήσει από πολύ νωρίς και να θεωρηθεί λάθος ή προβληματικό;

Τα βρέφη χαϊδεύουν τα γεννητικά τους όργανα και αυνανίζονται τρίβοντας ή ωθώντας τη γεννητική τους περιοχή κόντρα σε ένα αντικείμενο, όπως ένα μαξιλάρι ή μια κούκλα, αλλά το ρυθμικό άγγιγμα των γεννητικών οργάνων που συσχετίζεται με τον αυνανισμό των ενηλίκων γενικά δεν συμβαίνει πριν από τα 2,5 ή 3 έτη. Ο αυνανισμός είναι μία από τις πιο κοινές και φυσιολογικές μορφές σεξουαλικής έκφρασης στην παιδική ηλικία. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, περίπου το 1/3 των κοριτσιών και τα 2/3 των αγοριών αναφέρουν ότι έχουν αυνανιστεί πριν την εφηβεία.


Είναι κακό να αυνανιζόμαστε συχνά; Και τι εννοούμε όταν λέμε συχνά; Υπάρχει ιδανική συχνότητα;

Δεν υπάρχει «φυσιολογική» ή «κανονική» συχνότητα στον αυνανισμό. Οι μόνες προϋποθέσεις είναι να μην επηρεάζεται αρνητικά η λειτουργικότητα του ατόμου, να μη βλάπτεται σωματικά και να μην προκαλείται προσωπική δυσφορία ή διαπροσωπικές δυσκολίες.


Αρκετά ιατρικά άρθρα υποστηρίζουν ότι ο ανδρικός αυνανισμός βοηθά στη μείωση εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Από την άλλη υπάρχουν και κάποιοι που λένε πως ο υπερβολικός αυνανισμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη σεξουαλική ζωή του ατόμου. Πώς μπορεί να γίνει αυτό;

«Υπερβολικός» μπορεί να θεωρηθεί ο αυνανισμός μόνο όταν προκαλεί δυσκολίες στο σεξ αλλά και τότε συνήθως το πρόβλημα δεν είναι η συχνότητα αλλά ο τρόπος του αυνανισμού. Για παράδειγμα, αν ένας άνδρας αυνανίζεται με τρόπο ο οποίος δεν μπορεί να αναπαραχθεί με τη συνουσία (πχ υπερβολικά γρήγορα ή με υπερβολική πίεση), τότε μπορεί να βιώσει στυτική δυσλειτουργία ή και καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Φυσικά αν κάποιος αυνανίζεται τόσο συχνά που δεν έχει όρεξη να κάνει σεξ με τον σύντροφό του, τότε σαφώς και υπάρχει πρόβλημα, αν και συνήθως στην περίπτωση αυτή ο συχνός αυνανισμός είναι το σύμπτωμα και όχι το πρόβλημα αυτό καθεαυτό.


Και αν υποθέσουμε ότι ο υπερβολικός αυνανισμός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα παθολογικής ή σεξουαλικής φύσεως, ισχύει το ίδιο και με τη σεξουαλική δραστηριότητα; Δηλαδή αν κάποιος κάνει καθημερινά σεξ, μπορεί να αντιμετωπίσει αντίστοιχα προβλήματα;

Όχι, δεν υπάρχουν μελέτες που να συνδέουν την καθημερινή σεξουαλική δραστηριότητα με παθολογικά ή σεξουαλικά προβλήματα, αρκεί φυσικά το σεξ να γίνεται από επιλογή του ατόμου και όχι λόγω πίεσης, τύψεων κτλ.


Μπορεί ο αυνανισμός να γίνει εθιστικός; Πώς το καταλαβαίνουμε αυτό και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Εφόσον ο αυνανισμός είναι μια φυσιολογική ανθρώπινη ανάγκη, δεν τίθεται θέμα εθισμού. Θα προβληματιστούμε μόνο αν αρχίζει να επηρεάζεται αρνητικά τη λειτουργικότητά μας σε άλλους τομείς της ζωής μας (π.χ. να απουσιάζουμε από την εργασία μας για να αυνανιστούμε) ή αρχίζουμε να νιώθουμε δυσφορία. Στην περίπτωση αυτή, καλό θα ήταν το άτομο να επισκεφτεί ειδικό ώστε να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν τα αίτια της δυσφορίας.


Η σύνδεση του αυνανισμού με τις ταινίες ερωτικού περιεχομένου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα;

Η πορνογραφία είναι ένα εργαλείο και όπως με κάθε εργαλείο, σημασία έχει να γίνεται ορθή χρήση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που παρακολουθούν πορνογραφία κατά τη διάρκεια του αυνανισμού δεν αναφέρουν προβλήματα. Ωστόσο, καλό θα ήταν το άτομο να μπορεί να αυνανίζεται και με άλλου είδους ερεθίσματα (π.χ. φαντασίωση), ώστε να μη συνδεέεται η διέγερσή του μόνο με το πορνό.


Ο αυνανισμός μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνη συνήθεια που να επιφέρει τραυματισμούς ή σοβαρότερες παθήσεις;

Δεν έχω υπόψιν μου ερευνητικά δεδομένα που να υποδηλώνουν κάτι τέτοιο.

womanizer-toys-0fK0MbeQwUQ-unsplash.jpg



Η τακτική εκσπερμάτιση μειώνει ή αλλοιώνει την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος στον άνδρα;

Από όσο γνωρίζω η τακτική εκσπερμάτιση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος, ενώ η καθημερινή εκσπερμάτιση μπορεί να μειώσει την ποσότητα αλλά η ερώτηση αυτή είναι προτιμότερο να απαντηθεί από ανδρολόγο.


Ήρθατε ποτέ αντιμέτωπη με ασθενείς που δημιούργησαν πρόβλημα στον εαυτό τους λόγω αυξημένου αυνανισμού; Ποια ήταν αυτά;

Δεν έχω συναντήσει μέχρι στιγμής άτομο στο επάγγελμά μου που να αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω συχνότητας του αυνανισμού. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνήθως οι πελάτες μου λόγω αυνανισμού έχουν να κάνουν με τον τρόπο του αυνανισμού, π.χ. πρόωρη εκσπερμάτιση στη συνουσία επειδή έχουν μάθει να αυνανίζονται πολύ γρήγορα.


Υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θα δίνατε σε άντρες και γυναίκες για το τι πρέπει να κάνουν πριν και μετά τη διαδικασία του αυνανισμού για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα προκαλέσουν στο σώμα τους ανεπιθύμητες επιπτώσεις;

Όχι, δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία ή ιδιαίτερη φροντίδα, καθώς ο αυνανισμός δεν προκαλεί αρνητικές συνέπειες στην υγεία, αντιθέτως έχει πολλά οφέλη. Το μόνο που θα προτεινα είναι να απολαύσουν την εμπειρία τους και να το κάνουν χωρίς ενοχές ή τύψεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ