Πανσέληνος Οκτωβρίου: Πότε θα δούμε το φεγγάρι του Κυνηγού

Γιατί ονομάζεται φεγγάρι του κυνηγού.

Article featured image
Article featured image

Σε λίγες μέρες ο ουρανός θα φωτιστεί από την πανσέληνο Οκτωβρίου 2024, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Κυνηγού».

Συγκεκριμένα, η πανσέληνος θα εμφανιστεί στις 17 Οκτωβρίου και αναμένεται να είναι υπερπανσέληνος, αφού συμπίπτει με το περίγειο, τη στιγμή δηλαδή που η Σελήνη βρίσκεται πιο κοντά στη Γη.

Γιατί ονομάζεται «Φεγγάρι του Κυνηγού»

Η ονομασία «Φεγγάρι του Κυνηγού» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης το 1710 και σχετίζεται με τις παραδόσεις της εποχής του φθινοπώρου.

Μετά το «Φεγγάρι του Θερισμού» του Σεπτεμβρίου, το «Φεγγάρι του Κυνηγού» συμβόλιζε την περίοδο κατά την οποία οι κυνηγοί αξιοποιούσαν την καθαρή θέα των ανοιχτών χωραφιών μετά τον θερισμό για να προετοιμάσουν το κυνήγι τους για τον χειμώνα.

Εναλλακτικές ονομασίες

Σύμφωνα με το Farmer's Almanac, διάφορες φυλές των ιθαγενών της Αμερικής είχαν ονομάσει την πανσέληνο του Οκτωβρίου ως «Φεγγάρι του Ταξιδιού» ή «Φεγγάρι του Αίματος», αναφερόμενοι στις εποχικές αλλαγές όπως το πέσιμο των φύλλων και τον θάνατο της βλάστησης. Αρκετές εναλλακτικές ονομασίες, όπως Drying Rice Moon και Falling Leaves Moon, περιγράφουν αυτή τη μετάβαση του φθινοπώρου.

Η φετινή πανσέληνος θα χαρίσει στους παρατηρητές του ουρανού εντυπωσιακές εικόνες, καθώς η Σελήνη θα φαίνεται μεγαλύτερη και πιο λαμπερή από το συνηθισμένο, λόγω της κοντινότερης απόστασής της από τη Γη. Το φαινόμενο αυτό, γνωστό ως υπερπανσέληνος, προκαλεί θαυμασμό σε όσους το παρατηρούν, ενισχύοντας τη μαγευτική του επίδραση.

Το «Φεγγάρι του Κυνηγού» δεν είναι μόνο ένα αστρονομικό φαινόμενο, αλλά συνδέεται και με βαθιά πολιτισμικά σύμβολα που αναδεικνύουν τον κύκλο της φύσης και τη σημασία της προετοιμασίας για τον χειμώνα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ