Στη βόρεια Γάζα τα αδέσποτα σκυλιά τρώνε πτώματα στους δρόμους, καθιστώντας τα μη αναγνωρίσιμα

Να μιλήσουμε ξανά για κόλαση επί γης;

Article featured image
Article featured image

Πτώματα σκορπισμένα σε σκονισμένους δρόμους, ολόκληρες περιοχές ισοπεδωμένες από τα ισραηλινά χτυπήματα, άνθρωποι πεινασμένοι. Αυτή είναι η εικόνα στην Τζαμπαλίγια, στη βόρεια Γάζα, όπως την περιέγραψε στο CNN ο επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στην περιοχή, Φαρές Αφάνα.

«Τα σημάδια πείνας στους ανθρώπους στη βόρεια Γάζα είναι εμφανή παντού», δήλωσε o ίδιος, προσθέτοντας ότι «Οι ισραηλινές δυνάμεις καταστρέφουν οτιδήποτε αντιπροσωπεύει ζωή ή σημάδια ζωής».

Σύμφωνα με τον Αφάνα, σε πολλές περιπτώσεις οι σοροί που συλλέγονται στην Τζαμπαλίγια δεν μπορούν να αναγνωριστούν, καθώς είναι παραμορφωμένες από τις επιθέσεις που έχουν δεχτεί από πεινασμένα, αδέσποτα σκυλιά. Ο ίδιος μοιράστηκε με το ειδησεογραφικό δίκτυο την εικόνα ενός νεκρού, νεαρού Παλαιστινίου, το σώμα του οποίου είχε γίνει βορά στα πεινασμένα σκυλιά της περιοχής.

Ο Αφάνα προσέθεσε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες παιδιά και έγκυες γυναίκες στην περιοχή όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις τις τελευταίες 12 ημέρες.

Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την περιοχή Τζαμπαλίγια, ανέφερε την Κυριακή το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Οι 400.000 που παραμένουν στη βόρεια Γάζα έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τους ανηλεείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς και την πείνα.

Ο ΟΗΕ κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι εξαναγκάζει ουσιαστικά τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να επιλέξουν μεταξύ της πείνας ή της μετεγκατάστασης.

jabaliaj.png



O Αφάνα είπε περαιτέρω, ότι τη Δευτέρα οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν πεινασμένους κατοίκους που αναζητούσαν τροφή σε ένα κέντρο βοήθειας που διευθύνεται από την UNRWA. «Η κατάσταση χειροτερεύει», είπε.

Η UNRWA είπε ότι μια επίθεση πυροβολικού στο κέντρο διανομής τροφίμων τής Τζαμπαλίγια τη Δευτέρα φέρεται να σκότωσε τουλάχιστον 10 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 40.

«Αυτό που συμβαίνει στη βόρεια Γάζα είναι μια πραγματική γενοκτονία»
, πρόσθεσε ο Αφάνα. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας κανονικά».

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον 342 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε περιοχές της βόρειας Γάζας από τότε που ξεκίνησαν οι ισραηλινές επιχειρήσεις στις αρχές του μήνα, ανέφερε τη Δευτέρα το Κυβερνητικό Γραφείο Μέσων Ενημέρωσης της Γάζας, προσθέτοντας ότι εκατοντάδες «άμαχοι, παιδιά και γυναίκες» έχουν τραυματιστεί.

jabalia3j.png


Το Ισραήλ να μη χρησιμοποιήσει «πολιτική λιμού»


Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και αξιωματούχοι του ΟΗΕ προειδοποίησαν χθες, Τετάρτη, το Ισραήλ να μη χρησιμοποιήσει «πολιτική λιμού» στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που το Ισραήλ αρνείται ότι πράττει.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Ουάσινγκτον προειδοποιεί τόσο ξεκάθαρα τον σύμμαχό της, μετά την επιστολή που απέστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Όστιν προς την ισραηλινή κυβέρνηση, με την οποία την καλούσαν να βελτιώσει την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα υπό την απειλή της αναστολής μέρους της στρατιωτικής βοήθειας που λαμβάνει.

Χθες, στη διάρκεια νέας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, η Αμερικανίδα πρεσβευτής Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ ανέβασε τον τόνο: «Ενημερώσαμε ξεκάθαρα την ισραηλινή κυβέρνηση, στο υψηλότερο επίπεδο, ότι θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να διευθετήσει την απαράδεκτη και καταστροφική ανθρωπιστική κρίση».

«Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν είναι πολιτική της, ότι τα τρόφιμα και άλλες ζωτικής σημασίας προμήθειας δεν θα αποκοπούν (από τη Λωρίδα της Γάζας), και θα παρακολουθούμε για να δούμε αν οι ενέργειες του Ισραήλ επί του πεδίου αντιστοιχούν με αυτήν τη δήλωση», πρόσθεσε η Τόμας- Γκρίνφιλντ.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να δηλώνουν ξεκάθαρα το εξής: τρόφιμα και προμήθειες πρέπει να διοχετευθούν αμέσως στη Γάζα. Και πρέπει να υπάρχουν ανθρωπιστικές παύσεις σε όλη τη Γάζα για να επιτραπεί ο εμβολιασμός, η πρόσβαση και η διανομή βοήθειας», υπογράμμισε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

«Μια ‘πολιτική λιμού’ στο βόρειο τμήμα της Γάζας θα ήταν φρικτή και απαράδεκτη και θα είχε επιπτώσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και το αμερικανικό δίκαιο», απείλησε η Τόμας- Γκρίνφιλντ.

Στην ίδια συνεδρίαση, η αναπληρώτρια επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια Τζόις Μσούγια χαρακτήρισε «απαράδεκτο το γεγονός ότι σχεδόν δεν υπάρχει ανθρωπιστική πρόσβαση», κάνοντας λόγο για «αβάσταχτα δεινά στη βόρεια Γάζα».


Σχεδόν 400.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι από τις μάχες


Από το Βερολίνο ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί προειδοποίησε, μιλώντας σε δημοσιογράφους επίσης χθες ότι «ο λιμός και ο ακραίος υποσιτισμός είναι δυστυχώς εκ νέου πιθανοί» στη Λωρίδα της Γάζας. Δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει «δραστική μείωση» του αριθμού των κομβόι που μεταφέρουν επισιτιστική βοήθεια στο νότιο τμήμα του θύλακα, τα οποία έχουν φτάσει «τα 50 με 60 κατά μέσο όρο για δύο εκατομμύρια ανθρώπους».

Πρόσθεσε εξάλλου ότι στο βόρειο τμήμα της Γάζας σχεδόν 400.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι από τις μάχες και η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας εκεί «έχει γίνει εξαιρετικά περίπλοκη».

Μάλιστα ο Λαζαρινί εκτίμησε ότι «η πείνα στη Λωρίδα της Γάζας δημιουργείται τεχνητά», κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «εμποδίζει ενεργά τις αυτοκινητοπομπές να περάσουν τα σύνορα».

«Ορισμένα μέλη της ισραηλινής κυβέρνησης χρησιμοποιούν τον λιμό ως όπλο πολέμου», τόνισε.


Με πληροφορίες από Lifo, CNNi

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ