Διεθνή
Δύο κυπριακές πόλεις στη λίστα με τις πιο ευτυχισμένες πόλεις του κόσμου
Πού βρίσκεται η πόλη με τους πιο ευτυχισμένους κατοίκους.
Αυτόν τον μήνα, το Ινστιτούτο Ποιότητας Ζωής, μια από τις κορυφαίες δεξαμενές σκέψης στη Βρετανία, χαρακτήρισε το Άαρχους της Δανίας ως την πιο ευτυχισμένη πόλη στον πλανήτη, στον Δείκτη Happy City 2024, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Telegraph.
Οι συγγραφείς της μελέτης αναγνώρισαν ότι «η έννοια της “ευτυχισμένης πόλης” ποικίλλει πάντα, ανάλογα με τις ατομικές προοπτικές του καθενός», αλλά ευρισκόμενη στην κορυφή κριτηρίων όπως η εκπαίδευση, η κινητικότητα και η πρόσβαση σε χώρους πρασίνου, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Δανίας βρέθηκε στην κορυφή της λίστας. Η Ζυρίχη, το Βερολίνο, το Γκέτεμποργκ και το Αμστερνταμ συνθέτουν την πρώτη πεντάδα. Οι τρεις πόλεις που έχασαν τη θέση τους στη λίστα υποχωρώντας αρκετές θέσεις, είναι το Γιοχάνεσμπουργκ (στη 250η θέση), η Αττάλεια (στη 246η) και η Αγία Πετρούπολη (στην 245η). Η Αθήνα είναι η ελληνική πόλη στην υψηλότερη θέση (126), περίπου στη μέση της λίστας.
Δύο κυπριακές πόλεις βρέθηκαν, επίσης, στη σχετική λίστα. Συγκεκριμένα, στην 138η θέση της λίστας βρίσκεται η Πάφος, ενώ λίγο, πιο κάτω, στη θέση 159 βρίσκεται η Λάρνακα.
Το Άαρχους (Αχους στα δανέζικα) διαθέτει μεγάλα, καλοστρωμένα πεζοδρόμια, καθαρό αέρα και έναν ευρύχωρο κεντρικό εμπορικό δρόμο, τη λεωφόρο Στρόγκετ, όπου τα καταστήματα αφήνουν τα προϊόντα τους μέχρι τα πεζοδρόμια, όταν αυτά δεν είναι βρεγμένα. Η εγκληματικότητα στο κέντρο του Άαρχους, όπου βρίσκεται το «Καρτιέ Λατέν» –ένας λαβύρινθος από πλακόστρωτα δρομάκια– είναι σχεδόν ανύπαρκτη.
Το μυστικό της… ευτυχίας για τη δανέζικη πόλη, είναι ότι διαθέτει όλες τις ανέσεις μιας πόλης – δάσος, παραλία, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μουσικά φεστιβάλ. Στην έκθεσή του, το Ινστιτούτο Ευτυχίας εξέτασε πέντε κατηγορίες –διακυβέρνηση, πολίτες, περιβάλλον, οικονομία και κινητικότητα– εντός των οποίων υπήρχαν 24 υποκατηγορίες, όπως η ενσωμάτωση και οι δημόσιες βιβλιοθήκες. Στην τελευταία, η πόλη επικρατεί με διαφορά.
Στο λιμάνι, η DOKK1 είναι μια βιβλιοθήκη-διαστημόπλοιο, ένα κατόρθωμα μοντέρνου σχεδιασμού, που κατασκευάστηκε το 2015. Στο υπόγειό της φιλοξενεί ένα φουτουριστικό πάρκινγκ, που σχεδόν «καταπίνει» τα αυτοκίνητα μέσω μιας ειδικής πόρτας, και τα εμφανίζει ξανά την ώρα της αποχώρησης των επιβατών τους. Και αυτό δεν είναι το μόνο δείγμα φουτουρισμού στην πόλη.
Μοντέρνα σχεδιασμένοι κάδοι ανταλλάσσουν ανακυκλώσιμα φλιτζάνια καφέ με μετρητά. Στους δρόμους, οι ποδηλάτες έχουν προτεραιότητα και τα ταξί είναι ηλεκτρικά –και υπηρεσίες ταξί όπως η Uber απαγορεύονται στην πόλη– ενώ στα ξενοδοχεία, τα τεράστια διπλά κρεβάτια έχουν δύο μονά παπλώματα, αντί για ένα τεράστιο διπλό.
Το Άαρχους είναι μια χαλαρή, φιλελεύθερη, οικολογική πανεπιστημιακή πόλη, φθηνότερη και λιγότερο επιτηδευμένη από την πρωτεύουσα, Κοπεγχάγη, με την ελευθερία να είναι το κυρίαρχο συστατικό της. Πολλά μπαρ εξακολουθούν να έχουν εσωτερικούς χώρους καπνίσματος, ενώ η εργάσιμη μέρα τελειώνει στις 4 μ.μ. για τους περισσότερους εργαζόμενους.
Αλλά το βασικότερο χαρακτηριστικό του Άαρχους, που το κάνει να ξεχωρίζει από τις περισσότερες παραθαλάσσιες πόλεις, είναι ότι το τοπικό της χρώμα δεν έχει αλλοιωθεί από τον τουρισμό – το 80% των επισκεπτών της έρχονται από περιοχές της Δανίας. Ο βασικός λόγος είναι ότι παρά την πληθώρα των αξιοθέατων της, η μοντερνιστική αρχιτεκτονική της δεν προσφέρεται για selfies.
Στα περίχωρα του κέντρου, το Ντεν Γκάμλε Μπι είναι ένα υπαίθριο μουσείο, όπου μερικά από τα παλαιότερα κτίρια της Δανίας έχουν ξαναχτιστεί, δοκάρι-δοκάρι, για να δημιουργήσουν μια μινιατούρα παλιάς πόλης. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό έργο αναπαράστασης της πόλης, που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες, χωρίς τις μαξιμαλιστικών διαστάσεων συγκινήσεις της Ντίσνεϊλαντ στη Γαλλία – ή τον πανικό που προκαλείται στα σκαλοπάτια της Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης.
Σχεδόν δίπλα στο Ντεν Γκάμλε Μπι βρίσκεται το κορυφαίο αξιοθέατο του Άαρχους. Η Aros είναι μια σπειροειδής Πινακοθήκη που εκτείνεται σε 10 ορόφους, με πολλαπλές εκθέσεις και έναν εντυπωσιακός κυκλικό διάδρομο στα χρώματα του ουράνιου τόξου στην ταράτσα της.
Η αποβάθρα του Άαρχους είναι μια ολοκαίνουργια κατασκευή στο λιμάνι που φιλοξενεί το ψηλότερο κτήριο της Σκανδιναβίας, τον Φάρο, που διαθέτει πλατφόρμα θέασης στον 44ο όροφό του. Η τριγύρω γειτονιά είναι γεμάτη με μοντέρνες πολυκατοικίες, διαθέτει πισίνες, σάουνες, κανάλια και καφέ δίπλα στο λιμάνι, που πήζουν από νεολαία. Βασισμένη στην σκανδιναβική παράδοση κράτους πρόνοιας, το 25% των σπιτιών της γειτονιάς είναι κοινωνικές κατοικίες.
Τέλος, το Σάλινγκ είναι ένα πανέμορφο ρουφ γκάρντεν, κρυμμένο σε κοινή θέα πάνω από το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης. Ο κήπος διαθέτει πολλά επίπεδα με δέντρα, θάμνους και πάνω από 1.000 πανάρχαια φυτά – και μια θέα ολόκληρης της πόλης, που κόβει την ανάσα.
Το Άαρχους είναι η κορυφαία –σύμφωνα το Ινστιτούτο Ποιότητας Ζωής– τουριστικά δευτεροκλασάτη πόλη στον κόσμο, από τις εκατοντάδες που διαφεύγουν ακόμα της προσοχής του μαζικού τουρισμού. Εξακολουθεί να διατηρεί αναλλοίωτο το τοπικό της χρώμα και τις ιδιαιτερότητές της, χωρίς να χρειάζεται να αντιπαρατεθεί με τους τουρίστες που την επισκέπτονται.
Οι δέκα πιο ευτυχισμένες πόλεις του πλανήτη
Άαρχους, Δανία
Ζυρίχη, Ελβετία
Βερολίνο, Γερμανία
Γκέτεμποργκ, Σουηδία
Αμστερνταμ, Ολλανδία
Ελσίνκι, Φινλανδία
Μπρίστολ, Ηνωμένο Βασίλειο
Κοπεγχάγη, Δανία
Γενεύη, Ελβετία
Μόναχο, Γερμανία
Με πληροφορίες από protagon.gr