«Κυνήγι των μαγισσών»: Φεμινίστριες ευαισθητοποιούν τον κόσμο για τις γυναίκες που καίγονταν και θανατώνονταν

Συγκεντρώνουν χρήματα προκειμένου να χτιστεί μνημείο για τη γυναικοκτονία 70.000 γυναικών, «συνεργάτιδων του διαβόλου», σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Article featured image
Article featured image

Τρεις φεμινίστριες ακτιβίστριες στην Ολλανδία, πήραν την πρωτοβουλία να επανεκκινήσουν τη συζήτηση για τους θανάτους στο πλαίσιο του «κυνηγιού των μαγισσών».

H Susan Smit, η Bregje Hofstede και η Manja Bedner προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για τη δολοφονία χιλιάδων γυναικών κατά τη διάρκεια των κυνηγιών μαγισσών μεταξύ του 15ου και του 17ου αιώνα.

Οι γυναίκες αυτές εκτελέστηκαν με την κατηγορία ότι υπήρξαν «συνεργάτιδες του διαβόλου». Σκοπός τους είναι η δημιουργία ενός εθνικού μνημείου για όλα τα θύματα, προκείμενου να έρθει ξανά στην επιφάνεια αυτή η σκοτεινή σελίδα της ιστορίας, αλλά και οι σύγχρονες προεκτάσεις της.

Η εκστρατεία έχει ήδη συγκεντρώσει 35.000 ευρώ για την κατασκευή του μνημείου, το οποίο θα αναγνωρίσει περίπου 70.000 θύματα σε όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αναφέρει ο Guardian.



«Αφορά την ευαισθητοποίηση για την ιστορία αυτή, η οποία βασικά ήταν μια μορφή γυναικοκτονίας»,
δηλώνει η Hofstede, επισημαίνοντας στην πορεία, τη χρήση της φιγούρας της μάγισσας ως αντικείμενο γελοιοποίησης, ειδικά στη διάρκεια του καρναβαλιού, όταν οι υποτιθέμενες τότε «μάγισσες» καίγονταν και θανατώνονταν με σκληρό τρόπο.

Για το μνημείο, εξετάζονται τρεις πιθανοί χώροι: το Roermond, το Montferland και το Oudewater. Στο Roermond, τουλάχιστον 75 γυναίκες κάηκαν ζωντανές το 1613 και 1614, μια περίοδος έξαρσης για το λεγόμενο «κυνήγι». Η Isa van der Wee, διευθύντρια του Μουσείου De Heksenwaag στο Oudewater, θεωρεί ότι η πόλη είναι ιδανικός χώρος για το μνημείο, καθώς εκεί προστάτευαν τα θύματα. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση των επισκεπτών, για τη σκληρή πραγματικότητα των κυνηγιών μαγισσών.



Με πληροφορίες από The Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ