H Ινδία αρνείται να ποινικοποιήσει τον συζυγικό βιασμό γιατί θεωρεί το μέτρο «υπερβολικά σκληρό»

Σε μια χώρα όπου η βία εντός του γάμου είναι ανεξέλεγκτη με μία στις 25 γυναίκες να έχει αντιμετωπίσει σεξουαλική βία από τον σύζυγό της.

Article featured image
Article featured image

Η κυβέρνηση της Ινδίας αντιστέκεται στην ποινικοποίηση του συζυγικού βιασμού, ισχυριζόμενη ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «υπερβολικά σκληρό».

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών αναγνώρισε στο Ανώτατο Δικαστήριο ότι «ένας άντρας δεν έχει θεμελιώδες δικαίωμα» να εξαναγκάσει το σεξ στη γυναίκα του.  Όμως, υποστήριξε, πως στην Ινδία υπάρχουν αρκετοί νόμοι για την προστασία των παντρεμένων γυναικών από τη σεξουαλική βία.

Το Ανώτατο δικαστήριο εξετάζει αιτήματα για την τροποποίηση ενός νόμου, σύμφωνα με τον οποίο ένας άνδρας δεν μπορεί να διωχθεί για βιασμό εντός γάμου. Η βία εντός του γάμου είναι ανεξέλεγκτη στην Ινδία, σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική έρευνα, μία στις 25 γυναίκες έχει αντιμετωπίσει σεξουαλική βία από τον σύζυγό της.

indiarape.png



Ο συζυγικός βιασμός είναι παράνομος σε περισσότερες από 100 χώρες
. Ωστόσο, η Ινδία παραμένει μεταξύ των 36 χωρών, μαζί με το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και τη Σαουδική Αραβία – όπου ο νόμος παραμένει ανεφάρμοστος.

Ένας αριθμός αναφορών έχει κατατεθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο τα τελευταία χρόνια ζητώντας την κατάργηση του άρθρου 375 του ινδικού Ποινικού Κώδικα, ο οποίος υπάρχει από το 1860. Ο νόμος αναφέρει αρκετές εξαιρέσεις ή καταστάσεις στις οποίες το σεξ δεν είναι βιασμός, συμπεριλαμβανομένου του βιασμού εντός γάμου εάν η σύζυγος δεν είναι ανήλικη.

Οι εκστρατείες λένε ότι ένα τέτοιο επιχείρημα είναι αβάσιμο στη σύγχρονη εποχή και ότι το αναγκαστικό σεξ είναι βιασμός, ανεξάρτητα από το ποιος το διαπράττει και υπό ποιες συνθήκες. Τα Ηνωμένα Έθνη, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Διεθνής Αμνηστία έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την άρνηση της Ινδίας να ποινικοποιήσει τον βιασμό στο πλαίσιο του έγγαμου βίου.

Ωστόσο, η ινδική κυβέρνηση, θρησκευτικές ομάδες και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ανδρών έχουν αντιταχθεί σε οποιαδήποτε σχέδια τροποποίησης του νόμου υποστηρίζοντας, ότι η συγκατάθεση για σεξ είναι δεδομένη από την στιγμή που δύο άνθρωποι προχωρούν σε γάμο.


Τα δικαστήρια έχουν εκδώσει αντιφατικές αποφάσεις όλα αυτά τα χρόνια καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα σε κάποιες περιπτώσεις επιτρέπεται στο δικαστήριο να δικάσει έναν σύζυγο για βιασμό, ενώ άλλες απορρίπτουν την αίτηση.

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο μετά την δικαστική ετυμηγορία που εξέδωσε δικαστήριο του Δελχί το 2022.

Η απάντηση του κράτους στην ένορκη κατάθεσή των 49 σελίδων που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν προκάλεσε έκπληξη σε μια χώρα που έχει τις ρίζες της στις πατριαρχικές παραδόσεις, όπου οι γάμοι θεωρούνται «ιεροί» αλλά ο σεβασμός στις γυναίκες... όχι.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο γάμος βασίζεται σε μια σχέση «τάξεων» και έχει ένα «ολόκληρο οικοσύστημα» νόμων, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
Η ποινικοποίηση του συζυγικού βιασμού «μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη συζυγική σχέση και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές διαταραχές στον θεσμό του γάμου», ανέφερε η κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εσωτερικών δικαιολογεί την απόρριψη του νόμου, λέγοντας ότι ο γάμος είναι ένας κοινωνικός θεσμός και το ζήτημα είναι περισσότερο κοινωνικό παρά νομικό και ως εκ τούτου θα πρέπει να αποφασίσει το κοινοβούλιο κι όχι η Δικαιοσύνη.

Με πληροφορίες από news247.gr, huffpost

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ