Σε αυτούς απονέμεται το Νόμπελ Φυσικής

Βραβεύτηκαν για τις ανακαλύψεις και τις εφευρέσεις τους.

Article featured image
Article featured image

Ο Τζον Χόπιλντ και ο Τζέφρι Χίντον κέρδισαν το Νόμπελ Φυσικής για τις ανακαλύψεις και εφευρέσεις που επιτρέπουν τη μηχανική μάθηση μέσα σε τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, ανακοίνωσε ο οργανισμός απονομής του βραβείου.

Η επιτροπή σε ανακοίνωσή της δήλωσε για τους δύο επιστήμονες ότι «οι δύο φετινοί νομπελίστες στη φυσική χρησιμοποίησαν εργαλεία από τη φυσική για να αναπτύξουν μεθόδους που αποτελούν το θεμέλιο της σημερινής ισχυρής μηχανικής μάθησης».

Η έρευνα του Τζον Χόπιλντ διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και του Τζέφρι Χίντον στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Τι άλλο κέρδισαν Χόπιλντ και Χίντον πέρα από το Νόμπελ

Οι δύο ερευνητές πέρα από το βραβείο, Νόμπελ Φυσικής 2024, έλαβαν μαζί και ένα χρηματικό έπαθλο ύψους 1,1 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό μοιράζεται μεταξύ των νικητών.

Το βραβείο φυσικής απονέμεται από τη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών.




Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, ο Βίκτορ Άμπρος και ο Γκάρι Ρούβκουν κέρδισαν το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του microRNA, μια θεμελιώδη αρχή που διέπει τον τρόπο ρύθμισης της γονιδιακής δραστηριότητας.

Οι επόμενες απονομές βραβείων Νόμπελ

Οι ανακοινώσεις για την απονομή και των άλλων βραβείων Νόμπελ συνεχίζονται με το βραβείο Χημείας την Τετάρτη και της Λογοτεχνίας την Πέμπτη. Το Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθεί την Παρασκευή και το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών στις 14 Οκτωβρίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ