Κύπριος ένας εκ των τριών βραβευθέντων με το Νόμπελ Χημείας

Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μυαλά στον τομέα του.

Article featured image
Article featured image

Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Νόμπελ Χημείας για το 2024 κατά το ήμισυ στον Ντέιβιντ Μπέικερ «για τον υπολογιστικό σχεδιασμό πρωτεϊνών» και το άλλο μισό στον Ελληνοκύπριος Ντέμη Χασάμπη και Τζον Μ. Τζάμπερ «για την πρόβλεψη της δομής των πρωτεϊνών».

Ο Ντέιβιντ Μπέικερ κατάφερε το σχεδόν αδύνατο κατόρθωμα να κατασκευάσει εντελώς νέα είδη πρωτεϊνών, αναφέρεται στη σελίδα του βραβείου στο Twitter.

Αναφορικά με τους Ντέμη Χασάμπη και Τζον Τζάμπερ, ανέπτυξαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το AlphaFold2, για να λύσουν ένα πρόβλημα 50 ετών: την πρόβλεψη των πολύπλοκων δομών των πρωτεϊνών.

Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης

Ξεκίνησε ως παιδί-θαύμα στο σκάκι και τον προγραμματισμό, και πλέον ο Χασάμπης είναι ένας διάσημος επιστήμονας υπολογιστών, νευροεπιστήμονας και σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών.

Γεννήθηκε στο Λονδίνο από Κύπριο πατέρα και μητέρα από τη Σιγκαπούρη. Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα μυαλά στον τομέα του, με τον «Guardian» να του δίνει τον τίτλο του «σούπερ ήρωα» της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο ίδιος δεν μιλά ελληνικά, αν και καταλαβαίνει κάποια, όπως έχει παραδεχτεί, ενώ σε παλαιότερη συνέντευξή του σε κυπριακό μέσο δήλωνε υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του.

Τελείωσε το σχολείο δύο χρόνια νωρίτερα από το κανονικό και, ενώ έγινε δεκτός στο Κέιμπριτζ στα 16 του, έπρεπε να περιμένει μέχρι να πιάσει το όριο ηλικίας για να εγγραφεί. Έπειτα, ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Computer Science Tripos και έκανε PhD στη νευροεπιστήμη στο University College London.

Λίγο μετά τις σπουδές του, δημιούργησε την DeepΜind, η οποία αρχικά ασχολήθηκε με τη δημιουργία προγραμμάτων λογισμικού που παίζουν επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια υπολογιστών.


Ντέμης Χασάμπης.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ