Μικρή μπαταρία, μεγάλη ευθύνη: Ανακύκλωσε σωστά!

Παγκόσμια ημέρα μπαταρίας σήμερα και μαθαίνουμε σωστούς τρόπους να τις ανακυκλώνουμε.

Article featured image
Article featured image


Μπαταρία, μια μικρή αλλά πανίσχυρη πηγή ενέργειας που τροφοδοτεί τόσα πολλά αντικείμενα στην καθημερινή μας ζωή. Όσο χρήσιμη είναι όμως, άλλο τόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει αν δεν την ανακυκλώσουμε όταν αδειάσει.

Παγκόσμια ημέρα μπαταρίας σήμερα και μαθαίνουμε να ανακυκλώνουμε πάντα τις μπαταρίες μας, ρίχνοντάς τες σε έναν κάδο της Α.Φ.Η.Σ.!


Ποια είναι η Α.Φ.Η.Σ.;

Η Α.Φ.Η.Σ. Κύπρος Λτδ είναι το αδειοδοτημένο Συλλογικό Σύστημα Διαχείρισης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών (μπαταριών) και Συσσωρευτών, το οποίο ιδρύθηκε δυνάμει του Νόμου Ν. 215(I)/2002 και ειδικότερα του κανονισμού ΚΔΠ 125/09 και είναι υπεύθυνο για τη συλλογική διαχείριση των μπαταριών, έως 2 κιλά η κάθε μια.


Ποιες μπαταρίες μπορούν να ανακυκλωθούν και πού;

Μπορούν να ανακυκλωθούν όλα τα είδη μπαταριών ξηρού τύπου, επαναφορτιζόμενες και μη, έως 2 κιλά η κάθε μια.

Μπορείς να βρεις πάνω από 6,000 κάδους ανακύκλωσης μπαταριών της Α.Φ.Η.Σ., παγκυπρίως, σε χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα, όπως σε πολυκαταστήματα, υπεραγορές, τράπεζες, σχολεία, καταστήματα τηλεπικοινωνιών, δημόσια κτίρια κ.ά.

Μάλιστα, πατώντας ΕΔΩ έχεις τη δυνατότητα να βρεις τον κοντινότερο κάδο Α.Φ.Η.Σ. εισάγοντας τη διεύθυνσή σου στο πεδίο αναζήτησης.

kados-anakiklosis-afis_city.png



Γιατί να ανακυκλώσεις τις άδειες μπαταρίες σου;

Τα οφέλη από την ανακύκλωση μπαταριών είναι κοινά για όλους, αφού ανακυκλώνοντας δημιουργούμε ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας:

- Προστατεύοντας το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία

- Εξοικονομώντας πρώτες ύλες και ενέργεια

- Μειώνοντας τον όγκο των γενικών απορριμμάτων στις χωματερές

Ρίχνουμε κάθε άδεια μπαταρία στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης της Α.Φ.Η.Σ. αποτρέποντας την εισχώρηση των τοξικών ουσιών που περιέχει στην τροφική αλυσίδα μέσω του υδροφόρου ορίζοντα.


Τι θα απογίνουν οι μπαταρίες σου αν δεν τις ανακυκλώσεις;

Μπορεί οι μπαταρίες να φαντάζουν ασήμαντες λόγω του μεγέθους τους, αλλά ο εσφαλμένος τρόπος απόρριψής τους συμβάλλει στη ρύπανση του πλανήτη μας. Συγκεκριμένα, αν απορριφθούν μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια, οι τοξικές ουσίες τους μπορούν να διαρρεύσουν σε ποτάμια, λίμνες και υπόγεια νερά με αποτέλεσμα την αυξημένη συγκέντρωση των βαρέων μετάλλων στο νερό. Αν αυτό συμβεί, σε μεγάλο βαθμό θα επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα του νερού που φτάνει σε εμάς, στα φυτά και στα ζώα. Μέσω του νερού, τα βαρέα μέταλλα θα ενταχθούν στη διατροφική αλυσίδα και θα επηρεάσουν αρνητικά την υγεία ζώων και ανθρώπων, εξαιτίας του φαινομένου της βιοσυσσώρευσης.

Κατά το φαινόμενο της βιοσυσσώρευσης, τα βαρέα μέταλλα σταδιακά συσσωρεύονται στους ιστούς των ζωντανών οργανισμών, αφού οι μεταβολικές διεργασίες πραγματοποιούνται ιδιαίτερα δύσκολα και όταν ξεπεραστεί ένα κρίσιμο όριο συγκέντρωσης προκαλούνται διάφορα προβλήματα. Συγκεκριμένα, οι αυξημένες συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων έχουν συσχετιστεί με αιματολογικές και νευρολογικές διαταραχές σε παιδιά και ενήλικες, νεφρικές βλάβες, διάφορα είδη καρκίνου κ.ά.


Ο «κύκλος ζωής» της μπαταρίας

Κάθε μπαταρία διανύει έναν «κύκλο ζωής». Ο κύκλος αυτός ξεκινάει από το εργοστάσιο παραγωγής και φτάνει στον καταναλωτή, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την τελική της διαχείριση. Ο άνθρωπος έχει λοιπόν την επιλογή εάν θα απορρίψει την άδεια μπαταρία στα σκουπίδια ή εάν θα την ανακυκλώσει σε έναν από τους διαθέσιμους κάδους της Α.Φ.Η.Σ.

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, στην περίπτωση που μια μπαταρία απορριφθεί στα σκουπίδια
, τότε οι τοξικές ουσίες που περιέχει, όπως είναι τα βαρέα μέταλλα, θα καταλήξουν στο έδαφος και μέσω του υδροφόρου ορίζοντα θα ενταχθούν στην τροφική αλυσίδα… με τελικό αποδέκτη τον άνθρωπο.

Επομένως, η ανακύκλωση μπαταριών είναι ο μοναδικός τρόπος να προστατεύσουμε το περιβάλλον και την υγεία μας από τα τοξικά της συστατικά!

pexels-hilary-halliwell-698485.jpg



Τι συμβαίνει στο εξωτερικό;

Η ανακύκλωση μπαταριών είναι μια διεθνής βιομηχανία, με πολλά κράτη να εξάγουν τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες μολύβδου-οξέος τους (ULABs ή SLAB) σε άλλα κράτη για ανακύκλωση. Κατά συνέπεια, είναι δύσκολο να ληφθούν ακριβή στοιχεία του ποσοστού εγχώριας ανακύκλωσης για συγκεκριμένα χώρες.

Ωστόσο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο statista.com, από τον Ιούνιο του 2021, η Κίνα θεωρείται ο παγκόσμιος ηγέτης στην ανακύκλωση μπαταριών, με περισσότερους από 230 χιλιάδες μετρικούς τόνους. Η ποσότητα αυτή είναι σχεδόν δεκαπλάσια της ποσότητας μπαταριών που ανακύκλωσε η Νότια Κορέα, η οποία κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 24 χιλιάδες μετρικούς τόνους.

mpataries-statisa_city.png
Εικόνα: statista.com



Mάθε περισσότερα για την Α.Φ.Η.Σ. Κύπρου, με ένα κλικ στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΔΩ ή επισκέψου τη σελίδα της στο Facebook, Α.Φ.Η.Σ Κύπρος (AFIS Cyprus), και στο Instagram, @AFISCyprus.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ