Για ακόμη μια χρονιά, για οκτώ ημέρες, θα μπορείς να απολαμβάνεις ποιοτικό κινηματογράφο

Το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024 θα αποτελέσει, για μια ακόμη χρονιά, το κατεξοχήν πεδίο καλλιτεχνικής εξερεύνησης και ψυχαγωγίας για τους λάτρεις του σινεμά στο νησί, που θα κατακλύσουν το Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και το Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία.

Article featured image
Article featured image


Από τις 12 μέχρι τις 20 Απριλίου θα διεξαχθεί φέτος το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός στον τομέα του κινηματογράφου στην Κύπρο, κι ένα από τα σημαντικότερα στο ετήσιο πολιτιστικό ημερολόγιο.

Με έντονο διεθνή χαρακτήρα, το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024 θα αποτελέσει, για μια ακόμη χρονιά, το κατεξοχήν πεδίο καλλιτεχνικής εξερεύνησης και ψυχαγωγίας για τους λάτρεις του σινεμά στο νησί, που θα κατακλύσουν το Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό και το Ζήνα Πάλας στη Λευκωσία.

Οι διοργανωτές, το Τμήμα Σύγχρονου Πολιτισμού του Υφυπουργείου Πολιτισμού και το Θέατρο Ριάλτο, εγγυώνται μια συναρπαστική διαδρομή στο πιο ενδιαφέρον σινεμά της εποχής μας, με πολυαναμενόμενες ταινίες πρώτης προβολής καταξιωμένων κινηματογραφιστών και επιλεγμένα «διαμάντια» από υποσχόμενους σκηνοθέτες. Το κοινό θα απολαύσει κοινωνικά ευαίσθητες και καλλιτεχνικά ανατρεπτικές προτάσεις του ποιοτικού ανεξάρτητου κινηματογράφου από όλο τον κόσμο και την Κύπρο.

Το γενικό πρόσταγμα στον καταρτισμό του προγράμματος και των παράλληλων εκδηλώσεων έχει και φέτος το δίδυμο των Καλλιτεχνικών Διευθυντών που αποτελείται από τους σκηνοθέτες και εκπαιδευτές κινηματογράφου Αργυρώ Νικολάου και Μάριο Λιζίδη. Ένα πρόγραμμα με ταινίες από διαφορετικά μέρη του κόσμου θα αποτελέσει βασικό πόλο έλξης και φέτος με είκοσι και πλέον ταινίες μυθοπλασίας. Το Τμήμα Viewfinder φιλοξενεί ταινίες που ξεχώρισαν διεθνώς, ενώ πολλές ευχάριστες εκπλήξεις περιμένουν και φέτος τους θεατές από τις επιλογές του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος – Glocal Images. Τέσσερις πρόσφατες προτάσεις αξιώσεων από Κύπριους δημιουργούς συγκροτούν το Κυπριακό Διαγωνιστικό Τμήμα, που φέτος θα είναι σημείο αναφοράς.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αναμένεται να βρεθούν οι νέες ταινίες του Ken Loach The Old Oak, του Wim Wenders Perfect Days και της Agnieszka Holland Green Border. Στις προβολές θα προστεθούν οι ταινίες του παράλληλου προγράμματος και της φετινής έκδοσης του φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους, ενώ σε ειδική προβολή εκτός διαγωνιστικού προβάλλεται η βραβευμένη ταινία της Ασημίνας Προέδρου Πίσω από τις Θημωνιές.

Η φετινή τελετή έναρξης και λήξης στο Θέατρο Ριάλτο, στις 12 και 20 Απριλίου αντίστοιχα, θα φέρουν την υπογραφή της πολυσχιδούς δημιουργού Λίας Χαράκη.

Εξαιρετικά ελκυστικές είναι και οι παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν πρακτικό εργαστήρι από εξειδικευμένους εισηγητές για αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ανάπτυξη κινηματογραφικών πρότζεκτ κι ένα masterclass από την κινησιολόγο Marie Scherzer που εξερευνά πτυχές της κινηματογραφικής αφήγησης μέσα από τη σωματικότητα.


Τα Βραβεία

Πέντε εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς ανεξάρτητης κινηματογραφικής κοινότητας απαρτίζουν τη Διεθνή Κριτική Επιτροπή, που θα επιλέξει τις ταινίες που θα βραβευθούν. Στην τελετή βράβευσης στις 20 Απριλίου θα απονεμηθούν το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (€6000), το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας (€4000), το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής (€3000), το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας (€1000), το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας (€500) που χορηγεί η Caretta Films, το Βραβείο Καλύτερου Κύπριου Σκηνοθέτη (τεχνικές υπηρεσίες, μία χορηγία της εταιρείας Authorwave) και το Βραβείο Καλύτερης Ερμηνείας για Κυπριακή Ταινία (€1000 - προσφορά Δήµου Λεµεσού). Όλες οι ταινίες που θα προβληθούν στο επίσημο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα και το κυπριακό διαγωνιστικό τμήμα διεκδικούν αυτομάτως και το Βραβείο Κοινού, που απονέμεται από την ψήφο αξιολόγησης των θεατών αμέσως μετά από κάθε προβολή, μία χορηγία της TFI Markets.


Σινεμά για παιδιά και νέους

Η έκδοση του Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους φιλοδοξεί και φέτος να συμβάλει στην κινηματογραφική εκπαίδευση του νεανικού κοινού, ερεθίζοντας τη σκέψη και διευρύνοντας τους ορίζοντες του νεαρού θεατή. Προσεκτικά επιλεγμένες ταινίες κι ένα εύφορο πρόγραμμα εργαστηρίων πυροδοτούν ένα παιχνίδι φαντασίας και γνώσης. Καλλιτεχνική διευθύντρια της φετινής έκδοσης είναι η σκηνοθέτρια Αθηνά Ξενίδου. Σημαντική αλλαγή για φέτος είναι η φιλοξενία των προβολών της Λευκωσίας στο K-Cineplex στο The Mall of Cyprus.


5o Dot.on.the.Map Industry Days για επαγγελματίες του κινηματογράφου

Η αναπτυξιακή διάσταση της διοργάνωσης προβλέπει και φέτος την πραγματοποίηση του 5ου Dot.on.the.Map Industry Days, της πλατφόρμας συμπαραγωγής, επιμόρφωσης και δικτύωσης με επικεφαλής την παραγωγό και σκηνοθέτρια Δανάη Στυλιανού. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει τις συνεργασίες μεταξύ παραγωγών, σκηνοθετών και σεναριογράφων από τις χώρες της Μεσογείου, με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου.

Περισσότερα στην ιστοσελίδα dot.cyprusfilmdays.com.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2024 θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα cyprusfilmdays.com και στη σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook (facebook.com/cyprusfilmdays) και στο Instagram (@cyprusfilmdays).


Πληροφορίες:

-
€5 ανά προβολή | €30 κάρτα διαρκείας (για όλες τις προβολές του Φεστιβάλ).

- Δωρεάν για φοιτητές με την παρουσίαση της φοιτητικής κάρτας.

- Δωρεάν για μαθητές, στο παιδικό πρόγραμμα.

- Δωρεάν για κατόχους κάρτας ΑμεΑ.

- Όλες οι προβολές, πέραν του παιδικού προγράμματος, είναι για άτομα άνω των 18.

- Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους πρωτότυπους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους. Το κυπριακό διαγωνιστικό τμήμα θα προβάλλεται και με τουρκικούς υπότιτλους.

Για περισσότερες πληροφορίες: Θέατρο Ριάλτο 77 77 77 45

www.cyprusfilmdays.com

Facebook & Instagram: Cyprus Film Days International Festival

CFD 24 Poster-01.jpg

Διοργανωτές:

Υπό την Αιγίδα:
Δήμου Λεμεσού & Δήμου Λευκωσίας

Σε συνεργασία με: CIPA Film in Cyprus

Με τη στήριξη: Γαλλικού Ινστιτούτου Κύπρου, Πρεσβείας της Γερμανίας στην Κύπρο

Τεχνική υποστήριξη: Event Pro

Χορηγός Βραβείου Κοινού: TFI Markets

Χορηγοί Βραβείων: Caretta Films, Authorwave, CYENS

Χορηγός Φιλοξενίας: Mediterranean

Χορηγός Επικοινωνίας: CITY

Χορηγός Φιλοξενίας Dot.on.the.Map Industry Days: Alinea


Υποστηρικτές:

Mall of Cyprus, K-Cineplex, ΛΟΕΛ,

Όμιλος Φίλων Κινηματογράφου Λευκωσίας, Κινηματογραφική Λέσχη Λεμεσού, Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας – Αμμοχώστου, Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου, ΤΕΠΑΚ, Πανεπιστήμιο Κύπρου (Γραφείο Αποφοίτων), Στέγη Χορού Λευκωσίας, Στέγη Χορού Λεμεσού, Νέα Κίνηση Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου, ΕΜΕΛ, Cyprus Public Transport, Εφημερίδα Λεμεσός, Limassol Today, Lemesos Blog, Vestnik Kipra, ΕΤΑΛ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ