Νομοσχέδιο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στρέφει την Γκάνα στον μεσαίωνα

Με ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια.

Article featured image
Article featured image


Το κοινοβούλιο της Γκάνας ψήφισε ένα νέο νομοσχέδιο που καθιστά παράνομο για ένα άτομο να αυτοπροσδιορίζεται ως ΛΟΑΤΚΙ+, καθώς και το να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των κουήρ ατόμων.

Για όποιο αυτοπροσδιορίζεται ως ΛΟΑΤΚΙ+, το νέο νομοσχέδιο – που ονομάζεται «Νομοσχέδιο για τα ανθρώπινα σεξουαλικά δικαιώματα και τις οικογενειακές αξίες της Γκάνας» – θα επιβάλλει ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια. Για όσα οργανώνουν ή χρηματοδοτούν ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες και οργανώσεις, η μέγιστη ποινή φυλάκισης θα είναι πέντε χρόνια.

Επίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα επιβάλλεται ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών στα άτομα που συμμετέχουν σε εκστρατείες υποστήριξης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που απευθύνονται σε ανήλικα άτομα.

Οι νομοθέτες απέρριψαν τις προσπάθειες να αντικατασταθεί η ποινή φυλάκισης με κοινωνική εργασία και συμβουλευτική.

Το νομοσχέδιο έχει υποστηριχθεί από δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα και θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν ο πρόεδρος Nana Akufo-Addo το υπογράψει ως νόμο.
Ο πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα προχωρούσε στην υπογραφή του νομοσχεδίου, εάν η πλειοψηφία των πολιτών της Γκάνας το επιθυμούσε.

Το νομοσχέδιο ενθαρρύνει επίσης τους πολίτες να καταγγέλλουν στις αρχές όσους πιστεύουν ότι ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα για να λάβουν τα «απαραίτητα μέτρα».

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ακτιβιστές ανησυχούν ότι θα ξεκινήσουν έρευνες που θα στοχεύουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και τους συμμάχους τους, με τον φόβο ότι θα χρειαστεί να κρυφτούν αν το νομοσχέδιο υπογραφεί τελικά σε νόμο.

Η Winnie Byanyima, η εκτελεστική διευθύντρια του UNAIDS, δήλωσε: «Εάν το νομοσχέδιο για τα ανθρώπινα σεξουαλικά δικαιώματα και τις οικογενειακές αξίες της Γκάνας γίνει νόμος, θα επιτείνει τον φόβο και το μίσος, θα μπορούσε να υποκινήσει τη βία κατά των πολιτών της Γκάνας και θα επηρεάσει αρνητικά την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία μετακίνησης και την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι».

Η Byanyima δήλωσε ότι θα «παρεμποδίσει την πρόσβαση σε υπηρεσίες που σώζουν ζωές» και «θα θέσει σε κίνδυνο την αναπτυξιακή επιτυχία της Γκάνας». Πρόσθεσε επίσης ότι το νομοσχέδιο θα αποτελέσει εμπόδιο στη διαχείριση του HIV στη χώρα.

Τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε τις ανησυχίες της για το νομοσχέδιο, προειδοποιώντας ότι θα «θέσει σημαντικές απειλές για τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες» των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Βουλευτές δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο είναι μια απάντηση στο άνοιγμα του πρώτου ΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτικού χώρου στην πρωτεύουσα τον Ιανουάριο του 2021.

Η αστυνομία έκλεισε το κέντρο μετά από δημόσιες διαμαρτυρίες και πιέσεις από θρησκευτικές ομάδες της χώρας – η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό χριστιανική.

Το Χριστιανικό Συμβούλιο της Γκάνας και το Πεντηκοστιανό και Χαρισματικό Συμβούλιο ανέφεραν τότε σε ανακοίνωσή τους ότι το να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ είναι «ξένο προς τον πολιτισμό και το σύστημα οικογενειακών αξιών της Γκάνας και, ως εκ τούτου, οι πολίτες αυτού του έθνους δεν μπορούν να το αποδεχθούν».

Το γκέι σεξ είναι ήδη παράνομο στη Γκάνα, με τον νόμο να προβλέπει ποινή φυλάκισης τριών ετών.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ