Η παραπληροφόρηση, το «κατέβασμα» και η αλήθεια πίσω από την αφίσα του ΘΟΚ

Εδώ και λίγες μέρες κάποιοι τα έβαλαν ξανά με την τέχνη, μόνο που για ακόμη μία φορά το μόνο που κατάφεραν ήταν μια τρύπα στο νερό.

Article featured image
Article featured image


Συνεχίζοντας σταθερά την στροφή προς τα πίσω και σε καιρούς χαλεπούς τόσο για τη δημοκρατία και την ελεύθερη έκφραση όσο και για τις τέχνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μερίδα συμπατριωτών μας ξεσηκώθηκε πρόσφατα, όχι για την ανέχεια, την ακρίβεια, την ανεργία, το στεγαστικό, την γενικότερη κοροϊδία (η λίστα είναι ατελείωτη), αλλά για μία θεατρική αφίσα που προκάλεσε τα ήθη και τα έθιμά μας. Τα ίδια ήθη και έθιμα βέβαια που φιλούν και προσκυνούν χέρια παιδοβιαστών, ή βιαστών γενικότερα, διεφθαρμένων πολιτικών (και πάλι η λίστα δεν έχει τελειωμό).

Έτσι, που λέτε, ξεσηκώθηκε μερίδα φιλήσυχων και θεοσεβούμενων νοικοκυραίων, με πρωτοστάτες συγκεκριμένους -όνομα και μη χωριό- εναντίον αφίσας που ήθελε να προωθήσει τη θεατρική παράσταση του ΘΟΚ «Καθαροί Πια», έργο της Σάρας Κέιν. Η για τους εν λόγω «απαράδεκτη αφίσα» απεικόνιζε δύο ανθρώπους να φιλιούνται στο στόμα, με τις γλώσσες τους να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Κάποιοι, βλέποντας την αφίσα θεώρησαν με μιας πως πρόκειται για δύο άντρες και πως ο ΘΟΚ προωθεί για ακόμη μία φορά «ανωμαλίες» και… βλέπουν και τα παιδιά μας.


425551730_779723307523473_7787119765135130088_n.jpg


Ξεσηκώθηκε λοιπόν το κίνημα στα social media, αντιδρώντας στο έκτρωμα, στο αίσχος, στο βδέλυγμα αυτό που τόλμησε να διαφθείρει τις αγνές ψυχές μας. Η μπάλα φυσικά κύλησε, βρήκε υποστηρικτές και το θέμα έγινε μεγάλο και σημαντικό. Μέχρι την κορύφωση, όταν δηλαδή η αφίσα κατέβηκε από το σημείο που ήταν αναρτημένη με τους παραπονούμενους να πανηγυρίζουν για τη νίκη τους.

Έλα που όμως η νίκη ήταν πύρρειος, καθώς όπως εξήγησε σε πρόσφατή ανάρτησή της η Accept-ΛΟΑΤΚΙ+ Κύπρου, το όλο σκηνικό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα fake news των τελευταίων χρόνων -σε τοπικό επίπεδο τουλάχιστον- από κάθε του πλευρά.

Όπως διευκρίνισε η Accept Κύπρου σε όσους αναπαρήγαγαν το θέμα χωρίς καμία έρευνα, στην αφίσα της παράστασης δεν απεικονίζονταν δύο άντρες ηθοποιοί, αλλά ο ηθοποιός Δημήτρης Αντωνίου και η Έλενα Καλλινίκου, δύο εκ των πρωταγωνιστών της παράστασης και επιπλέον η αφίσα κατέβηκε λόγω λήξης της διαφημιστικής περιόδου και όχι λόγω των ομοφοβικών καταγγελιών που εν τέλει ήταν αβάσιμες.

Παραθέτουμε απόσπασμα από τη σχετική ανάρτηση της Accept Κύπρου:

«Η οργάνωση προ καιρού προειδοποιεί για τα fake news και τις επιπτώσεις τους στην αύξηση της ρητορικής μίσους και κατ' επέκτασης των εγκλημάτων μίσους εις βάρος των ευάλωτων ομάδων και δη των ΛΟΑΤΚΙ. Δυστυχώς όμως η πολιτεία ‘αγρόν ηγόρασε’. Είναι ακόμη νωπά τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού μετά το Cyprus Pride αλλά και τα πογκρόμ της Λεμεσού και Χλώρακας, όλα αποτελέσματα των Fake News.[…]

[…]Το σημαντικότερο το αφήνουμε τελευταίο: και gay φιλί να ήταν, δεν αποτελεί κάποια είδηση. Είναι καθόλα νόμιμο, όμορφο και φυσιολογικό. Και σε μια δημοκρατική χώρα ισονομίας και ισοκρατίας δεν θα γινόταν θέμα. Μέσω των αδιαλείπτως πετυχημένων fake news των ακροδεξιών κύκλων, αποκαλύφθηκε για ακόμη μια φορά η απροκάλυπτη αλλά και καλυμμένη ομοφοβία της κοινωνίας. Εμείς στεκόμαστε στο πλευρό του ΘΟΚ και προτρέπουμε το κοινό μας να παρακολουθήσει την παράσταση, είτε έχει ΛΟΑΤΚΙ περιεχόμενο, είτε όχι».


Και όπως αναφέρει και η Accept, ακόμη και το φιλί να ήταν από άτομα του ιδίου φύλου, γιατί μας κόφτει;

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ